Άνοιγμα τουρισμού: Δύσκολες ώρες για Θάσο και Σαμοθράκη

Μοιραστείτε το:

Σε μεγάλο και πρωτόγνωρο ναυάγιο οδηγείται η φετινή τουριστική σεζόν για τα δύο νησιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Σαμοθράκη στον Έβρο και η Θάσος στην Καβάλα στηρίζουν την θερινή τους σεζόν στον οδικό τουρισμό και μπορεί αυτό μέχρι πρότινος να θεωρούταν το «σωσίβιο» τους, όμως αφ’ης στιγμής η Περιφέρεια ΑΜΘ κατέστη περίκλειστος, μετατράπηκε σε βαρίδι που τους παρασέρνει σε ένα οικονομικό ναυάγιο.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επισκέπτες της Σαμοθράκης είναι οι Βαλκάνιοι και ο εσωτερικός τουρισμός, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει αναταραχή όταν ακούγονται όλα αυτά από επίσημα χείλη και αφαιρούνται το Ορμένιο και η Νυμφαία από τα σημεία τουριστικής διέλευσης» λέει στον «Χ» ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Σαμοθράκης Γιάννης Γλήνιας, παραδεχόμενος ότι ήδη «προκλήθηκε κύμα ακυρώσεων».

Η κατάσταση με τα κλειστά σύνορα -έστω και τύποις, αφού οι διελεύσεις από τη Νυμφαία συνεχίζονται ‘κανονικά’- διαρκεί μόλις μερικά εικοσιτετράωρα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ο χρόνος λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την οικονομική ζημία που προκαλείται. Η μείωση κρατήσεων που καταγράφει η Σαμοθράκη από Βαλκάνιους οιωνεί επισκέπτες -και δη Ρουμάνους- αγγίζει ήδη το 60%, λέει ο κος Γλήνιας και αν η κατάσταση δεν διορθωθεί άμεσα φοβάται ότι «δεν θα χάσουμε μόνο το φετινό καλοκαίρι, αλλά ότι η ζημιά θα μεταφερθεί και στην επόμενη σεζόν».

Αντιστοίχως ανησυχητικό κλίμα μεταφέρει από τη Θάσο και ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Πάρης Παρασχούδης. Σύμφωνα με όσα είπε στον «Χ», στο τουριστικό μείγμα της Θάσου οι Ρουμάνοι συμμετέχουν σε ποσοστό 30-40% και με δεδομένη αυτή την ερμαφρόδιτη κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, μεγάλο μέρος αυτών ακυρώνουν τις επικείμενες διακοπές τους στο νησί.

Γι’ αυτό και όπως λέει ο κος Παρασχούδης «εμείς θέλουμε όλοι οι σταθμοί διέλευσης να είναι ανοικτοί και κυρίως η Νυμφαία γιατί αυτή είναι η κύρια πύλη εισόδου των Ρουμάνων. Επίσης, ο Προμαχώνας δεν λειτουργεί ομαλά και έτσι αποτρέπονται οι τουρίστες από το να έρθουν».

Την ίδια ώρα, η παρτίδα δεν σώζεται από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης όπως θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος «γιατί οι πτήσεις είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με άλλες χρονιές» αλλά και γιατί γενικά «το αεροδρόμιο δεν βοηθάει και δεν ισοφαρίζει το ποσοστό που χάνουμε από τους οδικούς τουρίστες», λέει ο κος Παρασχούδης.

Συνεπώς αυτό που οι επαγγελματίες του τουρισμού ζητούν είναι να δοθούν άμεσα απαντήσεις και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον κο Γλήνια να σημειώνει: «περιμέναμε φροντίδα και μέριμνα, αλλά δεν το βλέπουμε αυτό και ανησυχούμε τα μάλα».

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η πληρότητα των ξενοδοχείων στην τρέχουσα φάση είναι μόλις στο 20%. Αυτή η πληρότητα αφορά μόνο εκείνα τα ξενοδοχεία τα οποία έχουν επιλέξει να ανοίξουν τον Ιούλιο, που υπολογίζεται ότι είναι λιγότερα από τα μισά που διαθέτει η χώρα. Περίπου τα μισά από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία της χώρας έχουν λάβει βεβαιώσεις υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος χαρακτήρισε αναμενόμενο το γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,9 ο κ. Ρέτσος, εδώ και αρκετούς μήνες αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα γνωρίζαμε όλοι πως θα είναι μία χρονιά που δεν έχουμε ξαναζήσει, γίνεται, τόνισε, προσπάθεια να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο αυτό το δεκαήμερο ως προς τη λήψη αποφάσεων.

Εκτίμησε πως μέχρι τις 10-15 Ιουλίου θα υπάρχει πλήρης εικόνα πόσες επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν ανοίξει ή θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, είπε ο κ. Ρέτσος, έχει ανοίξει μικρό ποσοστό, ενώ το ποσοστό που αναμένεται να λειτουργήσει είναι από τις 15 Ιουλίου και μετά και αν γίνει εφικτό να συγκεντρωθεί ένα 25% θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Κρίσιμο μήνα χαρακτήρισε τον Ιούλιο ο κ. Ρέτσος, εκτός και αν υπάρξει κάποια τεράστια ανατροπή στο υγειονομικό δεδομένο, όπως σημείωσε, καθώς τα πάντα κρίνονται από αυτό, αλλά διευκρίνισε πως δεν αναμένεται απόκλιση από τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν αναφορικά με το άνοιγμα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταλυμάτων.

Σε ερώτηση τέλος, πώς θα αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι και οι επιχειρήσεις τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Ρέτσος είπε πως σαν ξενοδόχος και ο ίδιος, θα απαντούσε ότι ο τουρισμός δεν δημιουργήθηκε χτες στην Ελλάδα, είναι μία δραστηριότητα που έχει υπερ-αποδώσει τα τελευταία χρόνια, φέτος όμως είναι όλοι σε μία κατάσταση έως και πανικού, διότι αφενός είναι μία χρονιά που κανείς δεν είχε προϋπολογίσει και αφετέρου ελλοχεύει ο κίνδυνος των μηδενικών εσόδων, προσθέτοντας ότι αναμένουν και τις κυβερνητικές κινήσεις ενίσχυσης του κλάδου τους.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ