Ρεμδεσιβίρη: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το πρώτο φάρμακο κατά του κορονοϊού [vids]

Μοιραστείτε το:

«Άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» έδωσε σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη, για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα της Covid-19. «Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορονοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. «Η σημερινή παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού», πρόσθεσε.

«Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθενται νέες θεραπείες», επεσήμανε η κ. Κυριακίδου. «Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη εξετάστηκαν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε η Ευρωπαία Επίτροπος. Η άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης δόθηκε μία εβδομάδα μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ κανονικά χρειάζονται 67 ημέρες.

Ο Τραμπ αγόρασε όλα τα αποθέματα ρεμδεσιβίρης

Επίδειξη ισχύος, και όχι μόνο, είναι η κίνηση των ΗΠΑ να αγοράσουν όλα σχεδόν τα αποθέματα ενός από τα δύο φάρμακα, που μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία κατά του κορονοϊού. Έτσι, πλέον η Ευρώπη και ο υπόλοιπος πλανήτης δεν θα είναι σε θέση να προμηθευτούν το φάρμακο τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες. Πλέον δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κίνηση των ΗΠΑ, αλλά και για το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίστοιχη κίνηση σε περίπτωση που βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ο Δρ. Άντριου Χιλ, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανέφερε: «Απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων ρεμδεσιβίρης, με αποτέλεσμα να μην έχει μείνει τίποτα για την Ευρώπη». Η ρεμδεσιβίρη, το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τη θεραπεία του κοροναϊού, κατασκευάζεται από την Gilead και φαίνεται πως βοηθά τους ασθενείς κορονοϊού να αναρρώσουν ταχύτερα από την ασθένεια. Οι πρώτες 140,000 δόσεις, οι οποίες παραχωρήθηκαν σε δοκιμές του φαρμάκου σε όλο τον κόσμο, έχουν εξαντληθεί. Η κυβέρνηση Τραμπ αγόρασε τώρα περισσότερες από 500,000 δόσεις, δηλαδή όλη την παραγωγή της Gilead για τον Ιούλιο και το 90% της παραγωγής του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. (διαβάστε αναλυτικά)

Δεξαμεθαζόνη αγοράζει ο ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ποσότητα του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη, το οποίο έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, για έως και 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Την προκαταβολική αυτή αγορά δεξαμεθαζόνης διαπραγματεύεται η UNICEF βάσει συμφωνίας της οποίας ηγήθηκαν οι UNITAID και Wellcome, στο πλαίσιο του σχεδίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της πρόσβασης σε θεραπευτικά σκευάσματα, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση υπηρεσιών του ΟΗΕ.

«Με αυτή την αγορά εκ των προτέρων αποσκοπούμε να διασφαλίσουμε ίση πρόσβαση για τις χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα στο φάρμακο που σώζει ζωές, την δεξαμεθαζόνη, για την θεραπεία της Covid-19 και να αποφύγουμε ελλείψεις που θα προκύψουν από τα υψηλά επίπεδα ζήτησης από άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Φιλίπ Ντιούντον, ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή της UNITAID.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ