Γαλλία πρωθυπουργός: Αυτός είναι ο διάδοχος του Εντουάρ Φιλίπ [vids]

Μοιραστείτε το:

Ο Ζαν Καστέξ ορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Ο 55χρονος Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από τη γαλλική δεξιά και έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί της Παρασκευής, εν μέσω φημολογιών για ανασχηματισμό.

«Ο Έντουαρντ Φίλιπ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την αποδέχθηκε. Εξασφαλίζει, με τα μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι το διορισμό της νέας κυβέρνησης», δήλωσε η Προεδρία σήμερα σε δελτίο τύπου. Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναδείχθηκε νικητής στην πόλη της Χάβρης κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της χώρας, κερδίζοντας το 58,8% των ψήφων. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο Εντουάρ Σαρλ Φιλίπ (Édouard Charles Philippe, γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου 1970) είναι Γάλλος νομικός και πολιτικός και πρωθυπουργός της χώρας από τις 15 Μαΐου 2017. Μέλος του κόμματος «Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα», αργότερα των «Ρεπουμπλικανών», υπηρέτησε ως βουλευτής εκπροσωπώντας την 7η περιφέρεια της Seine-Maritime από το 2012, καθώς και ως δήμαρχος της Χάβρης και πρόεδρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Χάβρης από το 2010. Στις 15 Μαΐου 2017, ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τον διόρισε πρωθυπουργό.

Ήττα Μακρόν στις δημοτικές εκλογές

Οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία σηματοδοτήθηκαν από την ισχυρή άνοδο των Οικολόγων-Πράσινων, που επικρατούν στη Λιόν, το Μπορντό ή τη Μασσαλία και την αποτυχία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που γνώρισε την ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμμαχος με τους Πράσινους, επανεξελέγη με άνεση, εξασφαλίζοντας το 50% και πλέον των ψήφων.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ