Τουρισμός κορονοϊός: Το δεύτερο κύμα, οι εστίες κινδύνου και οι «καθημερινές» εμφανίσεις των επιστημόνων [vid]

Μοιραστείτε το:

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι λοιμωξιολόγοι και οι γιατροί ύστερα από το άνοιγμα των συνόρων και την έναρξη, στην ουσία, της τουριστικής περιόδου. Οι απόψεις που διατυπώνουν οι επιστήμονες είναι αντικρουόμενες, καθώς κάποιοι μιλούν έντονα για ατομική ευθύνη όσων έρχονται στην Ελλάδα και άλλοι για την αυστηρή επιβολή των μέτρων. Επί της ουσίας κανείς δε γνωρίζει τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση της νόσου σε κάποια περιοχή ή ακόμα και σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε αναδίπλωση των μέτρων που είχε ανακοινώσει για το άνοιγμα των συνόρων, ύστερα από τις αντιδράσεις διεθνών τουριστικών οργανισμών. Όπως έσπευσε να σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι τουρίστες που θα επιλέγονται τυχαία για τεστ δεν θα μπαίνουν πλέον σε καραντίνα, αλλά θα αυτοαπομονώνονται.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Νίκος Σύψας μιλώντας στην τηλεόραση του Open έκανε λόγο για πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού: «Πιστεύω ότι έχουμε ετοιμαστεί όσο μπορούσαμε να ετοιμαστούμε με το σύστημα που έχουμε βάλει, όπως οι έλεγχοι που γίνονται πριν φτάσει ο τουρίστας στο αεροδρόμιο αλλά και με τους ελέγχους που γίνονται μετά. Όλοι οι τουρίστες είναι επώνυμοι, ξέρουμε πού μένουν, ενώ ξέρουμε και το κινητό τους».

Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι «η χώρα προετοιμάζεται καθημερινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν οδηγίες για το πως λειτουργούν οι υπηρεσίες και όλοι οι τομείς της κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα, ταυτόχρονα αυξάνονται οι διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες των φαρμάκων που δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά απέναντι στον κορονοϊό, ενώ πλέον και οι πολίτες είναι αρκετά εκπαιδευμένοι ώστε να συμπεριφερθούν σωστά σε περίπτωση δεύτερου κύματος».

Ωστόσο, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, δεν μίλησε για τα αυστηρά μέτρα που θα βρουν μπροστά τους όσοι έρθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, αντίθετα έκανε λόγο για αυτοπεριορισμό όσων τουριστών μπουν σε 24η καραντίνα. Ήτοι, όσοι τεθούν σε καραντίνα θα πρέπει να μπουν μόνοι τους σε περιορισμό.

Ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι το δεύτερο κύμα κορονοϊού θα έρθει τον Οκτώβριο και θα είναι διαφορετικό. Ο καθηγητής εξέφρασε τους φόβους για διασπορά του ιού στην κοινότητα επισημαίνοντας πως αυτό θα είναι πρόβλημα.

Η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, έκανε λόγο για ένα επιτυχημένο πρώτο τεστ των αφίξεων τουριστών, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι πρόβλημα δεν θα είναι τα νησιά, καθώς πρέπει να «δείξουμε εμπιστοσύνη» στους έλληνες επιστήμονες. Για την κ. Παγώνη το πρόβλημα έγκειται στα πάρτι και στο συνωστισμό και όχι στους τουρίστες που έρχονται από άλλες χώρες. Η ίδια έσπευσε να σημειώσει ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες λόγω τουρισμού.

Την ίδια ώρα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας, Μάριος Λαζανάς, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τους πολίτες και σημείωσε: «Η μάσκα έχει γίνει ασορτί να είναι στο πιγούνι. Δεν τηρεί κανείς κανένα μέτρο. Τι πρέπει να κάνουμε για να συμμορφωθεί ο κόσμος; Υπάρχει δυσπιστία». Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει ότι τα κρούσματα όχι μόνο δεν είναι μηδενικά «αλλά τσιμπάνε κιόλας».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ