Μάτι πολεοδομικό σχέδιο: «Θέλουμε με έργα να συντελέσουμε στην επούλωση των μεγάλων πληγών», λέει ο Κωστής Χατζηδάκης

Μοιραστείτε το:

Στην κατεδάφιση κτισμάτων ώστε να προχωρήσει ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός αναφέρθηκε σήμερα κατά την επίσκεψή του στο Μάτι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και σήμανε την έναρξη της διαβούλευσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή. «Ήρθαμε εδώ, γιατί θέλουμε με έργα να συντελέσουμε στην επούλωση των μεγάλων πληγών που άνοιξαν το 2018», επισήμανε, μεταξύ άλλων. Παρόντες στην ειδική εκδήλωση που έγινε ήταν και δήμαρχοι του Μαραθώνα και της Ραφήνας, Στέργιος Τσίρκας και Βαγγέλης Μπουρνούς αντίστοιχα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν με συγκεκριμένες προτάσεις στη βελτίωση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε το Μάτι και όλη η πυρόπληκτη περιοχή να μην ξαναβιώσει αντίστοιχες τραγωδίες. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι έχει επισκεφθεί την πυρόπληκτη περιοχή δύο φορές χωρίς κάμερες, έχει αποκτήσει προσωπική εικόνα και ξέρει ακριβώς τι πρέπει να γίνει.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι όταν ακούνε και πολύ περισσότερο όταν δουν ότι γκρεμίζεται το σπίτι τους, κόποι αρκετών χρόνων, εδώ στο Μάτι στο Κόκκινο Λιμανάκι, στο Προβάλιθο, στην Αμπελούπολη, κάθε άλλο παρά θα χαρούν. Είναι μία απολύτως ανθρώπινη αντίδραση» σημείωσε ο υπουργός. Τόνισε μάλιστα ότι δεν είναι εύκολο για τον κόσμο να δει να γκρεμίζονται μάνδρες και αυλές. Προβλέπονται κατεδαφίσεις για 140 περίπου σπίτια και 340 μάνδρες και αυλές.

«Αλλά σκεφτείτε αν δεν συνέβαινε αυτό, αν δεν τα κάναμε αυτά και δεν σχεδιαζόταν αυτό που έχει σχεδιαστεί, ένας μεγάλος παραλιακός περίπατος με έναν αντίστοιχο πεζόδρομο. Σκεφτείτε αν δεν τα κάναμε αυτά και δεν ανοίγαμε διόδους προς την παραλία. Θυμηθείτε, παρ’ ότι οι ευθύνες βασικά ήταν αλλού, πόσο συνετέλεσε και αυτό το πρόβλημα σε αυτό που ζήσαμε το 2018».

«Χάρη στην περισσότερο από πολύτιμη συνεργασία που είχαμε με το ΤΕΕ, τον πρόεδρό του κ. Στασινό, και τα μεγάλα ελληνικά μελετητικά γραφεία που εκπόνησαν αυτό το σχέδιο, σήμερα είμαστε εδώ -αρχές Ιουλίου- και θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι που έχει ως στόχο μια νέα αρχή για τις ζωές σας στην περιοχή αυτή», σημείωσε ο υπουργός.

«Μεγάλο ποσοστό της περιοχής θα είναι οικοδομήσιμο»

Μαζί του ήταν και ο υφυπουργός, Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε ότι με το πέρας της διαβούλευσης, ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής θα είναι άμεσα οικοδομήσιμο. «Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε πριν την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής σε πολλές περιοχές να είναι σαφές πού μπορεί να οικοδομηθεί και αυτό αφορά όσους είχαν κτίσματα που έχουν ενδεχομένως υποστεί ζημιές, αλλά και όσους δεν είχαν μέχρι σήμερα δικαίωμα να χτίσουν νομίμως»

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, θα πρέπει να υπάρξουν ακόμα ορισμένες ρυθμίσεις από το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής, η εκπόνηση του οποίου θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι με τις σχετικές αναθέσεις. Το υπουργείο εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο από σήμερα. Άρα και όσοι σήμερα δεν μπορούν να οικοδομήσουν, αυτό θα είναι σύντομα εφικτό. Οι διαδικασίες αυτές στην Ελλάδα κρατούσαν 25 χρόνια, 12 χρόνια για το πρώτο στάδιο και άλλα 12-15 χρόνια για το Ρυμοτομικό Σχέδιο. «Έχουμε συμπυκνώσει τον χρόνο όσο ήταν δυνατόν» είπε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ