ΗΠΑ: Η Βοστώνη απομακρύνει ως ρατσιστικό άγαλμα του Λίνκολν με έναν μαύρο σκλάβο

Μοιραστείτε το:

Απομακρύνουν από κεντρική πλατεία της Βοστώνης άγαλμα που εικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν και έναν μαύρο γονατισμένο σκλάβο. Το σκεπτικό του δήμου πίσω από αυτή την απόφαση είναι ότι η «μειωτική απεικόνιση» του σκλάβου το καθιστά ακατάλληλο για δημόσια προβολή. Το άγαλμα φέρει την επιγραφή: «Μια φυλή απελευθερώνεται / και η χώρα εν ειρήνη/ Ο Λίνκολν, αναπαύεται από τον μόχθο του».

Η Επιτροπή Τέχνης της Βοστώνης έλαβε σήμερα ομόφωνα αυτήν την απόφαση με αφορμή και τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, στο περιθώριο των οποίων αποκαθηλώθηκαν μνημεία της Συνομοσπονδίας. Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή με τον δήμαρχο Μάρτιν Γουόλς, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το πότε θα απομακρυνθεί το «Σύμπλεγμα της Απελευθέρωσης», που είναι αντίγραφο ενός αγάλματος που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Το άγαλμα της Βοστώνης τοποθετήθηκε στην Πλατεία Παρκ το 1879.

Το σύμπλεγμα θα μεταφερθεί αρχικά σε μια αποθήκη και κατόπιν σε κάποιον άλλον χώρο που ακόμη δεν έχει επιλεγεί. «Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Βοστόνης αισθάνονταν άβολα με αυτό το άγαλμα και τη μειωτική απεικόνιση του ρόλου του μαύρου άνδρα στο κίνημα της κατάργησης της δουλείας», ανέφερε ο Γουόλς.

 Υπογραφές για να αντικατασταθεί άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου

Σε άλλη αμερικανική πόλη, στη Μινεσότα, συγκεντρώνουν υπογραφές για να αντικαταστήσουν  άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου.Προς το παρόν οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 9.000 με τους πολίτες που υπογράφουν να υποστηρίζουν ότι θέλουν να τοποθετηθεί άγαλμα του Prince, σπουδαίου Αμερικανού μουσικού, τραγουδιστή, τραγουδοποιού και ηθοποιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μινεάπολη στη Μινεσότα. « Ο Prince αντιπροσωπεύει τις αξίες της Μινεσότα ενώ ο Κολόμβος όχι».

Το άγαλμα του Κολόμβου βρίσκεται στο Σεντ Πολ, στην πρωτεύουσα της αμερικανικής πολιτείας. Το αίτημα αντικατάστασής του αγάλματος με αυτό του Prince, εντάσσεται στις προσπάθειες απομάκρυνσης συμβόλων που τιμούν προσωπικότητες που συνδέονται με τη σκλαβιά και την καταπίεση μαύρων στις ΗΠΑ. H συγκέντρωση υπογραφών γίνεται με πρωτοβουλία της Γουιντάνα Μέλεκιν. Η υπεύθυνη δηλώνει ότι στόχος της εκστρατείας είναι να αντικατασταθεί το άγαλμα του Κολόμβου έξω από την έδρα της πολιτειακής κυβέρνησης με ένα «επιλεγμένο από κοινότητα των γηγενών» και να ανεγερθεί ένα του Prince σε διαφορετική τοποθεσία.

«Σε ολόκληρη τη χώρα, οι αρχές των πόλεων επιλέγουν να αφαιρέσουν αγάλματα υπερασπιστών της λευκής υπεροχής, ιδιοκτητών σκλάβων και εκείνων που απειλούσαν τη ζωή μαύρων» τονίζουν οι διοργανωτές της εκστρατείας. «Εδώ στη Μινεσότα, οι κοινότητες επαναφέρουν το αίτημα απομάκρυνσης του αγάλματος του Χριστόφορου Κολόμβου, που δολοφόνησε, βίασε και υποδούλωσε μαύρους και ιθαγενείς λαούς στην Αμερική» αναφέρουν. «Εμείς, οι υπογράφοντες δεν πιστεύουμε ότι ο Κολόμβος αντιπροσωπεύει τις αξίες των κατοίκων της Μινεσότα. Αντί να υμνούμε έναν άνθρωπο που ήθελε να αφανίσει τους μαύρους και τους ιθαγενείς, θα πρέπει να τιμήσουμε τα μέλη της κοινότητάς μας των οποίων η ηγετική ικανότητα μας εμπνέει» τονίζουν.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος θεωρείται πλέον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στις ΗΠΑ. Στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ έχουν ήδησημειωθεί βανδαλισμοί αγαλμάτων του Χριστόφορου Κολόμβου σε διάφορες πόλεις της Αμερικής. Συγκεκριμένα στη Βοστώνη άγνωστοι αποκεφάλισαν το άγαλμα του εξερευνητή, ενώ στη Βιρτζίνια έριξαν, πυρπόλησαν και πέταξαν σε μια λίμνη ένα άγαλμα του Κολόμβου,  καταδικάζοντας την υποδούλωση και τη βία σε βάρος των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ