Δημοσκόπηση MRB: Οι Έλληνες φοβούνται τον κορονοϊό και ένα θερμό επεισόδιο με Τουρκία [pics]

Μοιραστείτε το:

Το μπαράζ προκλήσεων, απειλών και αιχμηρών δηλώσεων με φόντο την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, επηρεάζει και προβληματίζει την κοινή γνώμη στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Τάσεις» της MRB, στο ερώτημα «πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Πιο αναλυτικά, το 43,2% απαντά ότι ανησυχεί «αρκετά» και το 22,8% δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» για την πιθανότητα να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δυο χώρες, μέσα στον επόμενο χρόνο. Συνολικά, δηλαδή, το 66% των πολιτών νοιώθει μια ανησυχία για τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 59,2%- αύξηση της τάξης του 6,8%.

Παράλληλα το 62,1% εκφράζει την ανησυχία του για την οικονομία, καθώς απαντάει ότι ότι «το εισόδημα του νοικοκυριού έχει ήδη μειωθεί λόγω της πανδημίας» και «το εισόδημα του νοικοκυριού θα μειωθεί λόγω της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα». Οι πολίτες θεωρούν ότι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Ανεργία με 49,3%, Μεταναστευτικό / Προσφυγικό / Οικονομικοί μετανάστες με 39,5%, Υγεία / Περίθαλψη με 32,8%, Οικονομική ανάπτυξη με 30,2% και πανδημία COVID-19 με 29,9%.

Η δημοσκόπηση της MRB καταγράφει την έκδηλη ανησυχία των πολιτών για την πανδημία του κορωνοϊού. Ως προς το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, το 75,3% εκφράζει φόβους για έξαρση του κορονοϊού το επόμενο διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, κυρίως ηλικιωμένοι.

Στο μεταξύ στους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 54,6% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 13,8% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Για τον ανασχηματισμό

Στο ερώτημα «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης ΝΔ;» το 47,5% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».

Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 17-25 Ιουνίου, σε 2.000 συμμετέχοντες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς αξιολογούν οι ερωτηθέντες τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με 42,4% θετικές γνώμες και 33,6% αρνητικές. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με 36,5% θετικές γνώμες και 26,6% αρνητικές. Τρίτος ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Δένδιας, με 36,5% κι αυτός θετικές γνώμες αλλά με 39,4 αρνητικές γνώμες.
Τέταρτος έρχεται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με 35.9% θετικές γνώμες με 24,8% αρνητικές γνώμες και πέμπτος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με 35,1% θετικές γνώμες και 40,3% αρνητικές.

Στο 18,2% η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ

Με ποσοστό 18,2% προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καθώς καταγράφει ποσοστό 40,1% με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φτάνει στο 21,9%, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 3,8%, το ΜέΡΑ 25 με 2,8%, η Χρυσή Αυγή με 1,5%. Άλλο Κόμμα επέλεξε το 4,9% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 13,2%.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 65,3% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,3%. Η επιλογή «κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 6,6%. Ακολουθούν «άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,2% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» με 7,5%.


Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα θα ήθελαν οι συμμετέχοντες να κερδίσει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 43,4% απαντά η ΝΔ, το 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17,8% κανένα κόμμα.
Στο αντίστοιχο ερώτημα για το ποιο κόμμα θα ενοχλούσε τους πολίτες εάν κερδίσει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 45,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 33,1% απαντά ΝΔ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 45,6% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 26,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23%. Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ