Διάρρηξη στα γραφεία 50 ευρωβουλευτών – Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σκληροί δίσκοι «έκαναν φτερά»

Μοιραστείτε το:

Την πανδημία εκμεταλλεύτηκαν κλέφτες για να διαρρήξουν τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παρέμεναν κλειστά λόγω κορονοϊού από το Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Το Κοινοβούλιο παρέμεινε κατά βάση κενό έως τον Μάιο. Τουλάχιστον 50 ευρωβουλευτές έπεσαν θύματα κλοπής καθώς άγνωστοι παραβίασαν τις  κλειδαριές στα γραφεία τους, έσπασαν ντουλάπες και απέσπασαν σε αρκετές περιπτώσεις εξοπλισμό και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που σύμφωνα με τους ίδιους περιείχαν προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα.

Όπως περιγράφει το politico.eu, οι διαρρήξεις φαίνεται ότι έγιναν όταν το κτίριο ήταν σχεδόν άδειο, ενώ οι κλέφτες έψαξαν και τα έγγραφα των ευρωβουλευτών. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Νίκο Σέμσροτ ήταν μεταξύ εκείνων που είδαν τους φορητούς υπολογιστές τους να έχουν εξαφανιστεί. «Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο και δεν ξέρω γιατί όλοι κλείνουν το στόμα τους» είπε. Ο ίδιος εξέφρασε την βαθιά απογοήτευσή του για την έλλειψη προστασίας από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι  τσέκαραν όλα τα υπάρχοντά μας, καθώς φαινόταν αρκετά ακατάστατα», προσέθεσε, δηλώνοντας έχει λάβει αναφορές για διαρρήξεις σε «40 – 100 ευρωβουλευτές». Ο Γερμανός ευρωβουλευτής προειδοποίησε τους συναδέλφους για τις κλοπές σε ένα ομαδικό email τη Δευτέρα και δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube που δείχνει πώς οι κλέφτες αναγκάστηκαν να ανοίξουν ένα συρτάρι γραφείου πριν χρησιμοποιήσουν ένα κλειδί στο εσωτερικό, για να ανοίξουν ένα ασφαλές ντουλάπι που περιέχει τους υπολογιστές (άφησαν πίσω τη συσκευασία από χαρτόνι). Ακόμη είπε ότι η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας  δεν είχε προειδοποιήσει τους ευρωβουλευτές για κλοπές.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Μάσιμο Καζανόβα, έγραψε στο Facebook ότι είχε υποβάλει καταγγελία για την εισβολή στο γραφείο του και το γεγονός ότι βρήκε τα ντουλάπια άδεια με σπασμένες κλειδαριές. Παρά τις απώλειες πολλών ευρωβουλευτών κάποιοι άλλοι αντιμετώπισαν το γεγονός με χιούμορ. Έγραψαν μάλιστα μηνύματα προς τους κλέφτες, παρακαλώντας τους να μην τους πάρουν συγκεκριμένα αντικείμενα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις αναφορές τον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι διεξάγονται έρευνες σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία και ενίσχυσε την φύλαξη στην περίμετρο και στους διαδρόμους του κτιρίου του κοινοβουλίου. Παράλληλα, ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι «υπάρχει κάτι σοβαρό». Σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε., τα κονδύλια για την ασφάλεια και την επιτήρηση των κτιρίων ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι είχε υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για την απαγόρευση της πρόσβασης σε εξωτερικούς επισκέπτες και ενθάρρυνε τους ευρωβουλευτές και το προσωπικό να εργαστούν από τις χώρες καταγωγής τους προκειμένου να προφυλαχθούν από τον ιό.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ