Ντόναλντ Τραμπ τηλέφωνο: Ο Ερντογάν «έπαιρνε ό,τι ήθελε» – «Είσαι ηλίθια» είπε στην Ανγκελα Μέρκελ

Μοιραστείτε το:

Ο συγκλονιστικός Carl Bernstein, που έγινε γνωστός από το σκάνδαλο Watergate – το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Νίξον, φέρνει μέσω του CNN νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον τρόπο που ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, αντιμετωπίζει το αξίωμά του αλλά και τους άλλους ηγέτες. Το ρεπορτάζ του Μπερνστάιν, βασιζόμενο σε προστατευόμενες «ανώνυμες» πηγές, αναφέρει ότι είναι συχνά απροετοίμαστος στις συνδιαλέξεις του με ηγέτες άλλων χωρών, αποτελεί εθνική απειλή και απευθύνεται με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο στις γυναίκες με αξιώματα.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι συχνά χρησιμοποιεί εκφοβιστικές τακτικές κατά συμμάχων των ΗΠΑ ή γίνεται «υποχείριο» εχθρικών προς τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ ηγετών. Την ίδια ώρα πρόσωπα με γνώση των συνδιαλέξεων περιγράφουν τις συνδιαλέξεις του ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια», που θα οδηγούσε ακόμη και ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο.

Αρκετοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Τραμπ είναι σχεδόν «παραληρηματικός» κατά τις τηλεφωνικές επαφές του με ξένους ηγέτες  και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπερνστάιν είναι αμείλικτος στο ρεπορτάζ του: «Οι πηγές ανέφεραν ότι υπήρχαν λίγα στοιχεία τα οποία να υποδηλώνουν ότι ο Πρόεδρος έγινε σταδιακά περισσότερο επιδέξιος ή ικανός στις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους περισσότερους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, συνέχισε να πιστεύει ότι θα μπορούσε είτε να γοητεύσει, να σπάσει ή να εκφοβίσει σχεδόν οποιονδήποτε ξένο ηγέτη προκειμένου ο τελευταίος να συνθηκολογήσει προς τη θέλησή του και συχνά επιδίωκε στόχους πιο προσαρμοσμένους στην προσωπική του ατζέντα έναντι εκείνου που πολλοί από τους ανώτερους συμβούλους του θεωρούσαν ως εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ».

Ο Ερντογάν τον έκανε ό,τι ήθελε

Ο Τραμπ μιλά με υποτιμητικά σχόλια κατά των προκατόχων του, Τζορτζ Μπους του νεότερου και Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνικές κλήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συστηματικά «υπερισχύουν» του Τραμπ, με μία πηγή «να συγκρίνει τον Ρώσο ηγέτη με έναν μεγάλο σκακιστή και τον Τραμπ με έναν περιστασιακό παίκτη ντάμας».

Οι πηγές του Μπερνστάιν περιγράφουν τις κλήσεις ως τόσο καταστροφικές που θα έβλαπταν τη φήμη του Τραμπ τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους ανώτερους αξιωματούχους των Ρεπουμπλικανών σε Γερουσία και Βουλή. Μία πηγή ανέφερε ότι οι κλήσεις είναι “απεχθείς” και θα προκαλούσαν πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης στον Τραμπ από τα μέλη του Κογκρέσου εάν κυκλοφορούσαν τα πλήρη πρακτικά τους.

Οι πηγές του δημοσιογράφου ανέφεραν ότι τα πρακτικά και άλλα έγγραφα σχετικά με τις κλήσεις, των οποίων επιμελείτο η πρώην υπάλληλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) των ΗΠΑ Fiona Hill, θα μπορούσαν να «καταστρέψουν την αξιοπιστία του Προέδρου έναντι των μελών του Κογκρέσου και των δύο κομμάτων – και έναντι της κοινής γνώμης – εάν αποκαλυφθούν λεπτομερώς».

Είπε την Μέρκελ ηλίθια!

Οι πιο «βίαιες επιθέσεις του Τραμπ, ανέφεραν οι πηγές, απευθύνονταν σε γυναίκες αρχηγούς κρατών», έγραψε. «Μερικά από όσα είπε στην Άνγκελα Μέρκελ είναι απλά απίστευτα: Τη χαρακτήρισε “ηλίθια” και την κατηγόρησε ότι μπαίνει στην τσέπη των Ρώσων, ανέφερε μια πηγή στον Μπερνστάιν. Είναι πιο σκληρός (σ.σ.: στις τηλεφωνικές κλήσεις) με εκείνους που βλέπει ως αδύναμους και πιο μαλακός με αυτούς που θα έπρεπε να είναι σκληρός». Η Μέρκελ αδιαφόρησε για το «φαρμάκι» του Τραμπ, ανέφερε στον Μπερνστάιν μια πηγή και απλώς η καγκελάριος απάντησε με δεδομένα.

Η συμπεριφορά του ήταν αντίστοιχη και στις διά ζώσης συναντήσεις, δήλωσε ένας Γερμανός αξιωματούχος στο CNN. «Όταν η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο το 2018, ο Τραμπ επέδειξε πολύ αμφισβητήσιμη συμπεριφορά που ήταν αρκετά επιθετική (…). Η καγκελάριος έμεινε πράγματι ήρεμη, και αυτό έκανε και στο τηλέφωνο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, η Τερέζα Μέι εξεπλάγη από τη συμπεριφορά του Τραμπ, ανέφερε η έκθεση. Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας ταράχτηκε και έγινε νευρική όταν ο Τραμπ της επιτέθηκε, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στον Μπερνστάιν. «Σαφώς την εκφόβισε και αυτό είχε σκοπό», σχολίασε πηγή στο CNN.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ