Νίκος Αναστασιάδης: Συνέντευξη με αιχμές για τη στάση των Γερμανών στην Ανατολική Μεσόγειο [vid]

Μοιραστείτε το:

Στον καταιγισμό αντιδράσεων μετά τη δήλωσή του ότι «θα είναι το τέλος του κυπριακού ελληνισμού αν χρησιμοποιήσουμε όπλα», απάντησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Open και τον δημοσιογράφο, Σπύρο Χαριτάτο. «Οφείλουμε να αποτιμήσουμε ρεαλιστικά ποια είναι τα όπλα που διαθέτουμε προκειμένου να αποτρέψουμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η στρατιωτικοποίηση δεν θα είναι προς όφελος του κυπριακού Ελληνισμού, θα είναι καταστροφικό σενάριο, δεν σημαίνει παράδοση».

Υπογράμμισε ότι «οι υπόλοιπες επιλογές πέραν της στρατιωτικοποίησης προσφέρονται πολύ πιο αποτελεσματικά για να αντιμετωπιστεί η επιθετική στάση της Τουρκίας», λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να είναι επιλογή μας η στρατιωτικοποίηση- δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείς ρητορική παλλικαρισμού αντί να επιλέξεις τα όπλα που μπορεί να είναι αποτελεσματικότερα». Όπως είπε, «οι δηλώσεις μου ήταν ρεαλιστικού πατριωτισμού και ορθολογισμού, όχι για να παραδοθούμε αλλά για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική βουλιμία». «Θα απογοητεύσω πολλούς αν αναμένουν να υποχωρήσω με οποιονδήποτε τρόπο από θέσεις αρχής. Να είναι ξεκάθαρο», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τον ίδιο τον απασχολεί το πώς είναι δυνατόν να προσφέρει στον αγώνα επιβίωσης, απελευθέρωσης, επικράτησης του διεθνούς δικαίου.

Για τη στάση της Ευρώπης, του Μακρόν και της Γερμανίας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στο «ενιαίο αμυντικό δόγμα της Ευρώπης» απέναντι σε οποιονδήποτε παραβάτη, λέγοντας ότι «η ώριμη σκέψη και ο πατριωτισμός δεν υπαγορεύει να νομίζεις πως με απειλές μπορείς να αποτρέψεις μια χώρα που δεν έχει πια μέτρο». Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αίτημα της Λευκωσίας για παρουσία πολεμικών ναυτικών δυνάμεων των χωρών της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο ως απάντηση στην προκλητικότητα Ερντογάν. «Ο Ερντογάν προσπάθησε να εκβιάσει την ΕΕ με τις προσφυγικές ροές. Είπα στον Μπορέλ ότι αντί να είστε υποκείμενα εκβιασμού από τον Ερντογάν, αντιδράστε ενισχύοντας τα ελληνικά και κυπριακά σύνορα που είναι ευρωπαϊκά», τόνισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις «βολές» του Εμανουέλ Μακρόν κατά του Ταγίπ Ερντογάν και τις αντιδράσεις του Γάλλου Προέδρου για το ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Μια αχτίδα σημαντικής ελπίδας η πολιτική Μακρόν- με βρίσκει σύμφωνο που έχει αναφέρει ότι “το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό”» . Πρόσθεσε ότι τα γερμανικά συμφέροντα είναι το κύριο πρόβλημα όσον αφορά την ενιαία στάση των ευρωπαίων εταίρων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κατασκευάζει ήδη ένα υποβρύχιο από κοινού με τη Γερμανία και ακολουθούν άλλα έξι με γερμανική βοήθεια. «Αναλογίστηκε ποτέ η Γερμανία τι εκτρέφει; Ειναι αρκετά τα οικονομικά συμφέροντα που ενδεχομένως μελλοντικά να πλήξουν σημαντικές χώρες της Ευρώπης;», αναρωτήθηκε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έχει υπερβεί κάθε όριο

«Μέχρι που θα σταματήσει αυτός ο ηγεμονικός επεκτατισμός που προσπαθεί να διαδραματίσει η Άγκυρα;», διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ενάντια στο διεθνές δίκαιο. «Ο Ερντογάν έχει υπερβεί κάθε όριο – όριο ηγεσίας, συμπεριφοράς ενός κράτους που υποτίθεται πως είναι υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ». Επισήμανε πως ο Ερντογάν θα έπρεπε να σέβεται τα ελάχιστα από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις σχέσεις καλής γειτονίας». Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία – «μας θεωρεί ως μη υπάρχον κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «εις βάρος και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας». «Ο Ερντογάν είναι ο πλέον επικίνδυνος για την ειρήνη και τη σταθερότητα – αποπροσανατολίζει το λαό με μεγάλες ιδέες, ανάλογες της ‘’Γαλάζιας πατρίδας’’», πρόσθεσε. «Ήδη πληρώνει ο τουρκικός λαός – η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε ένα από τα χειρότερα στάδια – μέχρι που μπορεί να φτάσει ο μεγαλοϊδεατισμός;», διερωτήθηκε.

Τα «θολά» σημεία στην οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου

«Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες ώστε να επιτύχει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Είμαστε έτοιμοι από πλευράς Κύπρου όταν εκτιμηθεί και από την Ελλάδα ότι έφτασε η ώρα να γίνει η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. «Αυτή την ώρα δεν είναι προτεραιότητα η ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε στην οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου και Ελλάδας- Κύπρου με φόντο το Καστελόριζο. «Έχουμε έναν διαρκή διάλογο με την κυβέρνηση, δεν υπάρχει περιθώριο που να δώσει ψεγάδι στις σχέσεις μας, η κάθε κυβέρνηση υπολογίζει τις συνέπειες της κάθε κίνησης», τόνισε. Ερωτηθείς για τα σενάρια απόπειρας πρόκλησης θερμού επεισοδίου με αποστολή ερευνητικών σκαφών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το φθινόπωρο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε: «Θέλω να απεύχομαι ότι θα φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο. Ένας πόλεμος είναι πάντα καταστροφικός για όποιον τον επιδιώκει – είτε νικητής, είτε ηττημένος».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ