Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Τρίτη 30/6/2020

Μοιραστείτε το:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 20.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 20 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3409, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες. 766 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1900 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», σημειώνει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

ΕΚΑΒ


Νίκος Σύψας: Ο κορονοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί

Δεν αποκλείεται ο κορονοϊός να μεταλλαχθεί ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας και σημείωσε πως μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό αλλά και προς το κακό. «Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος. Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί» τόνισε και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη. «Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μη ύπαρξης εμβολίου από το καλοκαίρι κι έπειτα ο Λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο. «Για να έχουμε εμβόλιο γίνονται κλινικές μελέτες. Μια κλινική μελέτη μπορεί να είναι επιτυχημένη αλλά μπορεί και να αποτύχει. Συνήθως οι κλινικές μελέτες αποτυγχάνουν. Μπορεί οι κλινικές μελέτες να μην δώσουν καλά αποτελέσματα ή να βρεθούμε με ένα εμβόλιο με πολλές παρενέργειες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο» είπε.

Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει κατά την εκτίμηση του εφόσον οι κλινικές μελέτες δώσουν θετικά αποτελέσματα με ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο, το να το έχουμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας και να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από έναν χρόνο από τώρα.

Καθολικό lockdown

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown, στο περιθώριο μια σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοιού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί. «Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις» είπε συγκεκριμένα. Μάλιστα, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβρη.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ