Γιώργος Ζαπάντης: Κηδεύτηκε ο ομογενής που δολοφονήθηκε από αστυνομικούς [vid]

Μοιραστείτε το:

Σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη η κηδεία του ομογενούς, Γιώργου Ζαπάντη, που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας. Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο οποίος ανέλαβε και τα έξοδα της κηδείας.

Στην επικήδεια ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε και πάλι ηχηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. «Αποχαιρετούμε ένα νέο παιδί. Ένα παιδί της ομογένειας, που ένας σκληρός παραλογισμός το στέρησε από την οικογένειά του. Σαν κοινότητα και σαν αμερικανική κοινωνία είμαστε θυμωμένοι για την αδικία που συνέβη», τόνισε. Σύμφωνα με τον Ant1 πολλοί ομογενείς αναφέρθηκαν στην απουσία εκπροσώπων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας αλλά και Ελληνοαμερικανών πολιτικών, που εκλέγονται στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Παραπονέθηκαν μάλιστα και για το γεγονός ότι γίνονται κινητοποιήσεις μόνο για τους μαύρους που χάνουν τη ζωή τους από την υπερβολική αστυνομική βία και όχι για αντίστοιχα περιστατικά που αφορούν Ελληνοαμερικανούς.

«Πέθανε χωρίς λόγο»

Η οικογένεια του Γιώργου Ζαπάντη ζητά τώρα απαντήσεις για τις συνθήκες με τις οποίες έφυγε από τη ζωή το παιδί τους, ενώ ο δικηγόρος τους, Γιώργος Βομβολάκης, επισημαίνει στη The Post ότι θεωρεί ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πολύ μεγάλη τάση με αποτέλεσμα το χτύπημα να είναι μοιραίο. «Αν και οι έρευνες είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, ενδεχομένως να έχουμε ένα άλλο περιστατικό αστυνομικής βίας. Τη στιγμή που τον χτύπησαν με το teaser, τον είχαν υπό έλεγχο ενώ μάλιστα είχε τα χέρια του πίσω από την πλάτη του», είπε ο δικηγόρος του. Στο Facebook έχει δημιουργηθεί σελίδα με όνομα Justice for George Zapantis («Δικαιοσύνη για τον Γιώργο Ζαπάντη»).

Συγκλονισμένη η μητέρα του Γιώργου εξέφρασε την θλίψη της για την υπερβολική χρήση βίας, που στέρησε τελικά την ζωή του γιου της και δήλωσε απογοητευμένη που η Αστυνομία δεν φώναξε έναν ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό. «Αν τον δω τον αστυνομικό που το έκανε θα τον φτύσω», τόνισε η μητέρα του 29χρονου. «Έπρεπε να πάει στη δουλειά αύριο. Πρέπει να τους πάρω τηλέφωνο και να τους πω, ξέρετε, δεν πρόκειται να επιστρέψει. Κλαίω γιατί δεν ήμουν εδώ για τον γιο μου τις τελευταίες στιγμές του και πέθανε με τόσο φρικτό τρόπο», πρόσθεσε η μητέρα του. «Ήταν το δεξί μου χέρι, ήταν ο γιος μου. Ήταν τα πάντα… Πέθανε χωρίς λόγο« κατέληξε συντετριμμένη.

«Δεν νομίζω ότι ο γιος μου έκανε λάθος. Είχε τόσο καλή καρδιά και ήταν ευγενικός με όλους» συμπλήρωσε η Αθανασία Ζαπάντη, που πλέον θα πρέπει να φροντίζει μόνη της την 33χρονη κόρη της. «Υπήρχαν στιγμές που ο Τζορτζ έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει στους αστυνομικούς, όταν τραβούσαν το πουκάμισό του» είπε η Σακίρα, όμως αυτοί του φώναξαν: «Μην παίζεις αυτό το χαρτί, κανένας δεν σε πνίγει».

Η ιστορία της δολοφονίας

Ο 29χρονος ελληνοαμερικανός έπεσε νεκρός στην γειτονιά του στο Κουίνς, σε μια υπόθεση που θυμίζει πολύ τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ο οποίος έβγαλε στους δρόμους όλη την Αμερική. Η αστυνομία έφτασε στο σπίτι του λίγο πριν τις 09.30 το βράδυ της 21ης Ιουνίου 2020. Ο 29χρονος όπως λέει και η οικογένειά του ήταν άοπλος και δεν αντιστάθηκε. Όμως, όταν τον έβγαλαν στην αυλή άρχισαν να τον χτυπούν με όπλο τέιζερ.

Την ώρα που του περνούσαν χειροπέδες εξακολουθούσαν να τον χτυπούν με το όπλο τέιζερ. Ο 29χρονος πέθανε από ανακοπή την ώρα που τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του Κουίνς. Οι γείτονες του νεαρού αυτού ανθρώπου τον περιέγραψαν ως έναν πολύ καλό άνθρωπο ο οποίος φρόντιζε την αδερφή του που έπασχε από σύνδρομο down. Οι ίδιοι άνθρωποι είπαν ακόμα ότι ο Ζαπάντης δεν απειλούσε κανέναν με το σπαθί και δεν καταλαβαίνουν γιατί κλήθηκε η αστυνομία.

Την ώρα της σύλληψής του μάλιστα όπως φαίνεται και στα βίντεο ο άνθρωπος αυτός είναι άοπλος. Υπήρχαν στιγμές που ο άνθρωπος αυτός έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και εκείνοι τον ειρωνεύονταν. «Μην παίζεις αυτός το χαρτί κανείς δεν σε πιέζει», του έλεγαν. Ευτυχώς και σε αυτή την περίπτωση ένας γείτονας τράβηξε σε βίντεο όλο το σκηνικό με τους αστυνομικούς να βασανίζουν τον 29χρονο με τα τέιζερ και να του ουρλιάζουν χωρίς λόγο. Οι περισσότεροι γείτονες έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για την οικογένεια Ζαπάντη και για τον 29χρονο ο οποίος από την μια στιγμή στην άλλη έχασε την ζωή του από τον υπερβολικό ζήλο κακών αστυνομικών.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ