Απαγόρευση διαδηλώσεων: Ο πρώην υπουργός προστασία πολίτη Τόσκας απέναντι στις επιλογές Χρυσοχοϊδη [vid]

Μοιραστείτε το:

Με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να έχει χάσει ήδη 46% του τζίρου της και 190.000 ακόμη μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, βλέπουν το «κύμα» να έρχεται και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης αυτή την φορά δεν κρύφτηκε, μπαίνει ο ίδιος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη επικεφαλής του περιορισμού του δικαιώματος σε διαδηλώσεις, σημείωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Τα τελευταία στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι ως το τέλος του 2020 η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει 190.000 θέσεις εργασίας, ενώ ήδη οι επιχειρήσεις αυτές έχουν χάσει το 46% του τζίρου τους. Αυτοί οι 190.000 εργαζόμενοι, μαζί με όλους τους άλλους που δεν ανήκουν στους μικροεπιχειρηματίες, μικροεπαγγελματίες, τους «μαγαζάτορες», οπωσδήποτε θα διεκδικήσουν τα χαμένα τους δικαιώματα, την χαμένη τους εργασία.

Η μεσαία τάξη, όπως προσέθεσε σε άλλο σημείο, βρίσκεται σε δυσμενέστατη θέση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ήδη γονατίσει. Σκεφτείτε τι θα γίνει όταν προστεθεί ο αντίκτυπος από την μη άφιξη μεγάλου αριθμού τουριστών στη χώρα μας. Τι θα γίνει από το Φθινόπωρο όταν ο κάθε οικογενειάρχης θα χρειαστεί να πληρώσει φόρους, φροντιστήρια, ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Θα υπάρξει συνδυασμός πολλών προβλημάτων και η λύση δεν είναι αστυνομικά μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων.

Ωστόσο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη που βλέπουν αυτό το «κύμα», με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις φέρνουν στην επιφάνεια έναν παλιό νόμο της Χούντας από το 1971 και μία πρόταση του Γ. Καμίνη του 2012. Προβλέπουν μεν ποινικές και αστικές ευθύνες για όσους προκαλούν επεισόδια, αλλά και ποινές φυλάκισης για όσους απλώς συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις χωρίς άδεια. Δημιουργεί πολύ σκληρό πλαίσιο για όσους διαμαρτύρονται, τους εργαζόμενους που δεν αντέχουν, αυτούς που τα δικαιώματά τους καταπατώνται από τους ισχυρούς, όσους διαμαρτύρονται για την διαφθορά, την φοροδιαφυγή, την διαπλοκή, τα εγκλήματα κατά χρήσης πλούτου. Υπάρχουν συνταγματικά δικαιώματα, δημοκρατικά δικαιώματα, που υπερέχουν, βρίσκονται σε υψηλότερη διαβάθμιση από τις όποιες πολιτικές του κράτους και τις όποιες νομοθεσίες έρχονται να ρυθμίσουν, να απαγορεύσουν ή περιορίσουν αντιδράσεις του κοινωνικού συνόλου. Είναι απαράδεκτο, καθιερώνονται διαμεσολαβητές, έρχεται στην επιφάνεια «ιδιώνυμο», προληπτική απαγόρευση.

Αν θεωρηθεί ότι μία διαδήλωση εμποδίζει την κυκλοφορία, την εμπορική κίνηση, όλα αυτά, μπορεί να απαγορευτεί. Καταλαβαίνουμε τι πλαίσιο δημιουργείται. Με Διεύθυνση Πρόληψης Βίας που υπάγεται κατ` ευθείαν στον υπουργό (τουλάχιστον εδώ ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν «κρύφτηκε» πίσω από υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, όπως με την Πολιτική Προστασία και αλλού). Μπαίνει επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρόληψης Βίας για τον περιορισμό του δικαιώματος σε διαδηλώσεις. Προφανώς αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην πράξη, το ξέρουμε όλοι. Είναι μία προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να περιορίσει τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα.

Η «ανομία του όχλου» και το «κοινό καλό» αποτελούν τη μάσκα συμφερόντων και κυβερνητικών επιδιώξεων για να περιορίσουν τις διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις σε πολλές περιπτώσεις. Προφανώς στο παρελθόν υπήρξαν υπερβολές, με 20 άτομα να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία. Αλλά αυτά πρέπει να σταθμιστούν σε σχέση με το ύψιστο, το μεγαλύτερο δικαίωμα, το δικαίωμα του πολίτη στην εφαρμογή των αρχών του Συντάγματος, την αρχή του συνέρχεσθαι, των βασικών δημοκρατικών αρχών της κοινωνίας μας. Όχι το «μικρό» καλό να φάει το μεγάλο…

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ