Σκάνδαλο Novartis: Οι ΗΠΑ προσφέρουν πολιτικό άσυλο στους 3 Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες

Μοιραστείτε το:

Ο συμβιβασμός των αμερικανικών αρχών με τη Novartis φέρνει μπαράζ εξελίξεων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, οι Αμερικανοί προτείνουν στους τρεις έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες, την παροχή πολιτικού ασύλου στις ΗΠΑ καθώς φοβούνται ότι η παραμονή τους στην Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο τόσο για τη φυσική τους ασφάλεια όσο και για το ενδεχόμενο να γίνουν στόχος συστηματικής καταδίωξης από Έλληνες εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του συμβιβασμού προβλέπει τριετή αναστολή για τη δίωξη της Novartis και πρόστιμο 345 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά την παραδοχή των αθέμιτων πρακτικών της φαρμακευτικής εταιρίας σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Η πρόθεση των ΗΠΑ αποτελεί τουλάχιστον ένδειξη για το πόσο κομβικός είναι ο ρόλος των τριών ελλήνων μαρτύρων που κατέθεσαν στις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, ενώ αφήνει σαφείς υπόνοιες ότι οι μάρτυρες έχουν απειληθεί πολλάκις από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα με αποκάλυψη των πραγματικών ταυτοτήτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με νομικές πηγές, εκτός από τη σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί στο ρόλο των προστατευόμενων μαρτύρων, το κείμενο του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης περιγράφει ουσιαστικά και τη μεθοδολογία που ακολουθούσε η Novartis για την επιρροή των κυβερνητικών αξιωματούχων. Σύμφωνα με την απόφαση, οι “Εργαζόμενοι 1 & 2” είναι τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis Hellas που κατέστρωναν τα “project” για την εισαγωγή κάθε φαρμάκου στην ελληνική αγορά, τη στρατηγική χειραγώγησης και ανταλλαγμάτων με τους γιατρούς .

Υπάρχει ένα τρίτο πρόσωπο που δρα ως ενδιάμεσος ανάμεσα στην εταιρία και τα πολιτικά πρόσωπα, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό το ενδιάμεσο πρόσωπο φέρεται να έφερνε σε πέρας την προσπάθεια επιρροής των κυβερνητικών αξιωματούχων για τη Novartis. Αυτή η μεθοδολογία αποδείχτηκε από τους Αμερικανούς και οδήγησε στην παραδοχή από τη Novartis των αθέμιτων πρακτικών στην Ελλάδα. Ωστόσο, για τις ελληνικές αρχές, βέβαια, η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης παραμένει γεμάτη εμπόδια.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ