Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών

Μοιραστείτε το:

Πέρασαν πέντε μήνες από την τελευταία επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πέντε μήνες στους οποίος η Άγκυρα κορύφωσε τις προκλήσεις τόσο στον έβρο με αφορμή το μεταναστευτικό όσο και το Αιγαίο με την ΑΟΖ και τις γεωτρήσεις.
Χθες ξαφνικά οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά και υπήρξε ένα διπλωματικό παρασκήνιο για να αρχίσει να σπάει ο πάγος και να υπάρξει μια επικοινωνία έστω και για θέματα…χαμηλής πολιτικής

Πως κλείστηκε το ραντεβού

Σύμφωνα με πληροφορίες το ραντεβού κλείστηκε μετά από επικοινωνία της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Είναι δύο πρόσωπα που όλο αυτό τον καιρό δεν είχαν διακόψει τον δύαυλο της επικοινωνίας. Ήταν δεδομένο ότι η απουσία επικοινωνίας δεν βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της αυξανόμενης έντασης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Και έτσι το πρώτο βήμα έγιμνε. Οι δύο ηγέτες μίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και για την προοπτική αποκατάστασης των ταξιδιωτικών συνδέσεων, οι οποίες θα διευκόλυναν τις τουριστικές ροές. “Η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην συμπερίληψη της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στον κατάλογο των πρώτων εκτός Σένγκεν χωρών με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει εκ νέου την ταξιδιωτική σύνδεση το επόμενο διάστημα”, ανέφεραν πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν ότι το επίπεδο της έντασης, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο και θα πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος, ο οποίος άλλωστε επιτρέπει την αποκλιμάκωση. “Διπλωματία και συνεννόηση, με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας, δε μπορεί να υπάρξει. Και η συγκυρία επιβάλλει αυτήν τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Αυτοί οι δίαυλοι και η συνεννόηση δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας”, έλεγαν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό.

Η ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας

Τόσο ο τουρκικός Τύπος όσο και η γειτονική χώρα εξεπλάγησαν από την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Κανείς δεν περίμενε αυτή την επικοινωνία ενώ η αρχική τους πληροφόρηση ήταν από τα ελληνικά ΜΜΕ. Η τουρκική προεδρία χθες το βράδυ ανακοίνωσε τα εξής:
«Ο Πρόεδρος μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις καθώς και η συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της ασφάλειας και της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας εξετάστηκαν επίσης τρόποι συνεργασίας για την καταπολέμηση του Covid-19, ενώ συμφωνήθηκε να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών»

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ