Κορονοϊός: Η Νέα Υόρκη επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών στους επισκέπτες

Μοιραστείτε το:

Οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Κονέτικατ θα αξιώνουν από τους επισκέπτες, που θα έρχονται από περιοχές των ΗΠΑ όπου η πανδημία του νέου κορονοϊού επιταχύνεται, να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνήτες τους. Οι περιοχές, τις οποίες αφορά η απόφαση αυτή, καθορίζονται από τους δείκτες δημόσιας υγείας, εξήγησε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, όπου αναφέρθηκε σε 9 πολιτείες.

Οι πολιτείες στις οποίες η κατάσταση βρίσκεται «στο κόκκινο» είναι η Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, η Αριζόνα, η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, η Νότια Καρολίνα, η Ουάσιγκτον, η Γιούτα και το Τέξας. Η Φλόριντα, για παράδειγμα, κατέγραψε σήμερα αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων, πάνω από 5.500. Ο σχετικός κατάλογος θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα.


Όπως τόνισε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, στόχος δεν είναι να αποτραπούν οι επισκέψεις, δεδομένου ότι οι αμερικανικές πολιτείες δεν έχουν δικαιοδοσία να κλείνουν τα σύνορά τους. Προς το παρόν, αν και πρόκειται για μια σύσταση, ο Άντριου Κουόμο προειδοποίησε ότι οι παραβάτες μπορούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Όπως εξήγησε, θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα, ύψους έως 2000 δολαρίων για την πρώτη παράβαση.

«Αυτό που κάνει η Νέα Υόρκη είναι το αντίθετο από αυτό που βλέπετε σήμερα στη χώρα», είπε ο Κουόμο. «Εκείνοι ανεβαίνουν, εμείς κατεβαίνουμε», σε αριθμό κρουσμάτων. «Επιπλέον άνθρωποι θα μολυνθούν και αυτό θα στοιχίσει περισσότερες ζωές», προειδοποίησε. Ο Άντριου Κουόμο επέκρινε το επιχείρημα, που διατυπώνουν πολλοί Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αυξάνεται λόγω της αύξησης των τεστ. «Οι αριθμοί αυξάνονται, διότι άνθρωποι αρρωσταίνουν», υπογράμμισε.

Σενάριο απαγόρευσης της εισόδου αμερικανών ταξιδιωτών στην ΕΕ

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ανυπομονησία να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους, ετοιμάζονται να εμποδίσουν Αμερικανούς να εισέλθουν στην Ένωση επειδή οι ΗΠΑ απέτυχαν να ελέγξουν την πανδημία του νέου κορονοϊού, γράφει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη προσχέδια καταλόγων για ταξιδιώτες που μπορούν να γίνουν δεκτοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τα περισσότερα κρούσματα και θύματα κορονοϊού στον κόσμο και καταγράφουν μια αύξηση μολύνσεων, θα βρεθούν στην ίδια κατηγορία με την Βραζιλία (στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ σε κρούσματα και θύματα) και τη Ρωσία, σύμφωνα με τους NYT. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον Λευκό Οίκο.

Μια τέτοια απαγόρευση σε Αμερικανούς ταξιδιώτες θα αποτελέσει πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τα εκτεταμένα τεστ για την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων. Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 120.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε σήμερα ότι παρατηρεί μια ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε πολλές αμερικανικές πολιτείες και επεσήμανε την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα ως έναν από τους λόγους αύξησης των λοιμώξεων.

Τον Μάρτιο, όταν τα κρούσματα αυξάνονταν στην Ευρώπη, ο Τραμπ απαγόρευσε στους περισσότερους πολίτες της ΕΕ να εισέλθουν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία, εξοργίζοντας Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήποτε αλλοδαπού είχε επισκεφθεί σε κοντινό χρονικό διάστημα την Κίνα, όπου η επιδημία άρχισε στα τέλη του περασμένου έτους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι ο κατάλογος των χωρών που επιτρέπουν την είσοδο σε επισκέπτες θα βασίζεται σε τρία κριτήρια: οι χώρες θα πρέπει να έχουν θέσει την Covid-19 υπό τον ίδιο τουλάχιστον έλεγχο με τον μέσο όρο της ΕΕ, να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και να είναι επίσης πρόθυμες να δεχθούν επισκέπτες της ΕΕ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ