Βραζιλία: Δικαστήριο επιβάλλει στον Ζαΐχ Μπολσονάρου να φορά μάσκα

Μοιραστείτε το:

Δικαστήριο επέβαλε στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, να φορά προστατευτική μάσκα, όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους. Τον τελευταίο καιρό έχει εμφανιστεί αρκετές φορές χωρίς μάσκα σε διαδηλώσεις κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας και έχει επισκεφθεί φούρνους και πάγκους πώλησης φαγητού, συγκεντρώνοντας γύρω του πλήθη κόσμου. Σε εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί να βήχει χωρίς να καλύψει το στόμα του και σε μια άλλη περίπτωση φάνηκε να φτερνίζεται στο χέρι του και να χαιρετά μια ηλικιωμένη γυναίκα αμέσως μετά.

Άλλη δημόσια εμφάνιση του χωρίς μάσκα ήταν όταν βρέθηκε πάνω σε ανοιχτό φορτηγάκι συμμετέχοντας στη συγκέντρωση οπαδών του. Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρενάτο Μπορέλι είπε ότι εάν ο πρόεδρος – και άλλοι δημόσιοι αξιωματούχοι – δεν συμμορφωθούν με την απαίτηση να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν δημόσια, θα επιβάλει πρόστιμο 2.000 ρεάλ (387 δολ.) ημερησίως.

Προηγούμενη δικαστική απόφαση τον καλούσε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τριών τεστ για κορονοϊό, στα οποία είχε ο ίδιος υποβληθεί στις αρχές Μαρτίου. Και τα τρία ήταν αρνητικά, αλλά έκτοτε δεν έχει κάνει πάλι.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έχει επικριθεί πολλές φορές για την υποτίμηση του κινδύνου που ενέχει ο κορονοϊός. Αρχικά μιλούσε για μια “μικρή γρίπη” μετά για “πόλεμο“. Έχει ασκήσει κριτική στο κλείσιμο των παραλιών από τις τοπικές αρχές, όπως για παράδειγμα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Παρά τον υψηλό αριθμό περιπτώσεων και θανάτων, ο Πρόεδρος Μπολσονάρο τη Δευτέρα ανανέωσε το αίτημά του για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και για το άνοιγμα των καταστημάτων και των επιχειρήσεων. Επιμένει να δίνει έμφαση στον οικονομικό αντίκτυπο, παρότι η χώρα του δοκιμάζεται σκληρά και μετρά πάνω από 50.000 νεκρούς.

Η Βραζιλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων κοροναϊού στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 51.000 θανάτους που σχετίζονται με κορονοϊό.

Στη γιγαντιαία χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων η πανδημία του κορονοϊού έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε 51.271 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης έχουν φθάσει τα 1.106.470, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου. Μέλη της επιστημονικής κοινότητας ωστόσο τονίζουν πως τα στοιχεία που ανακοινώνονται επίσημα μάλλον είναι πολύ υποτιμημένα σε σύγκριση με την πραγματικότητα.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ