Ανακοίνωση συμμετοχής εργαζομένων ΟΤΑ στην στάση εργασίας την Τετάρτη…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι -σες

Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας κλιμακώνεται. “Ήρθε η ώρα του Δήμου Επιχειρηματία” διαφήμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, με άξονα τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ώστε να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση με τη χορήγηση ζεστού χρήματος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με τον λογαριασμό να πηγαίνει σε εργαζόμενους και  δημότες.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα των Δήμων, ακόμα και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υλοποιείται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτή η αντιδραστική πολιτική που έχει μετατρέψει τους Δήμους σε ένα διευρυμένο φορομπηχτικό μηχανισμό, έχει εμπορευματοποιήσει και συρρικνώσει κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, ιδιωτικοποιεί ακόμη περισσότερες και ανατρέπει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα  των εργαζομένων. Η εξαγγελία της μεταφοράς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης υπηρετεί την εμπορευματοποίηση της, ακριβώς όπως η μεταφορά της παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στους δήμους, οδήγησε στην εισαγωγή δυσβάστακτων τροφείων και στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή οι αντεργατικές Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ήρθαν για να μείνουν. Δεν παραμυθιαζόμαστε από τα κυβερνητικά στελέχη και τα επιτελεία τους που μας ζητάνε να βάλουμε και άλλο πλάτη, να ρίξουμε ακόμα περισσότερο τον πήχη των απαιτήσεων μας. Μας λένε ότι τα μέτρα είναι προσωρινά, τα ίδια ακριβώς που έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κάθε φορά μας έβαζαν και νέα θηλιά στους λαιμούς μας. Οι πάνω από 700 αντεργατικοί νόμοι που ήρθαν με την προηγούμενη κρίση είναι ακόμα σε ισχύ.

Μέσα σε όλα αυτά είμαστε και σε αναμονή του πορίσματος της επιτροπής των σοφών του υπουργείου εργασίας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.  Από τη πρώτη μέρα που προέκυψε το ζήτημα, έχουμε προειδοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούμε καμία περικοπή στα ΒΑΕ. Τα ΒΑΕ είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για τον επαγγελματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι. Αν τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το έγκλημα τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αυτές τις ειδικότητες θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις των ορίων ηλικίας, περαιτέρω μείωση στο εισόδημα τους από την κατάργηση του επιδόματος, κατάργηση των παροχών (ιατρικές εξετάσεις, ΜΑΠ, γάλα κ.α.). Διεκδικούμε την επέκταση τους και σε άλλες ειδικότητες που δεν το λαμβάνουν.

Συνάδελφοι-σες, όπως σε πολλούς Δήμους, έτσι και στους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου, υπάρχουν τεράστια κενά σε προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση της εργασίας να έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι προσλήψεις της 3Κ και οι ελάχιστοι συνάδελφοι που έρχονται με κινητικότητα, δεν μπορούν να αποτελούν λύση στο πρόβλημα. Όπως λύση δεν αποτελούν οι συμβασιούχοι αλλά και οι κοινωφελείς εργαζόμενοι  που το επόμενο διάστημα θα έρθουν και στο Δήμο μας.

Μόνη λύση είναι οι μόνιμες προσλήψεις για τη κάλυψη όλων των κενών με μόνιμη και σταθερή εργασία, και σε αυτή την κατεύθυνση ο αγώνας να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου. Και φυσικά είναι ο μόνος τρόπος να βάλουμε φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις. Ιδιωτικοποιήσεις, που η κυβέρνηση φρόντισε δίνοντας μέσα από το θεσμικό πλαίσιο τη δυνατότητα να γίνονται είτε με ισχνές πλειοψηφίες των Δημοτικών συμβουλίων, είτε μέσω των οικονομικών επιτροπών. Αλλά και με την απαράδεκτη διάταξη που επιτρέπει ο Δήμος να ενοικιάζει τον μηχανολογικό του εξοπλισμό σε εργολάβους.

 

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθούν τώρα όλες οι ΠΝΠ και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.
  • Να μην απενταχθεί καμία ειδικότητα από το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Αντιθέτως να προστεθούν και άλλες ειδικότητες.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων.

 

Την Τετάρτη 24 του Ιούνη παίρνουμε μαζικά μέρος στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι. 

Συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου.

ΤΟ Δ.Σ.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8906 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*