Η SpaceX εκτοξεύει ακόμη 60 διαδικτυακούς δορυφόρους Starlink

H εταιρεία τοy Έλον Μασκ συνεχίζει την επέκταση του δικτύου της λίγες μέρες μετά την αποστολή δύο αστροναυτών της NASA στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η SpaceX επέστρεψε  με την όγδοη αποστολή Starlink και την Τετάρτη εκτόξευσε έναν ακόμα πύραυλο Falcon 9, μεταφέροντας 60 δορυφόρους που φέρουν το εμπορικό της σήμα.

Ο δοκιμασμένος Falcon 9— που έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε τέσσερις αποστολές—εκτοξεύτηκε από το Συγκρότημα Εκτοξεύσεων 12 του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ (Cape Canaveral Air Force Station) στις 3 Ιουνίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το πρώτο τμήμα του πυραύλου αποκολλήθηκε και προσγειώθηκε στη drone πλατφόρμα “Just Read the Instructions” της SpaceX στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ το δεύτερο τμήμα του συνέχισε την πορεία του κατά μήκος της τροχιάς του.

Οι 60 δορυφόροι Starlink απελευθερώθηκαν με επιτυχία από το δεύτερο τμήμα, πραγματοποιώντας στη συνέχεια αυτόνομη πτήση για περίπου 6 λεπτά, σύμφωνα με το CBS News. Σε επόμενο στάδιο, οι δορυφόροι θα απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο χρησιμοποιώντας τελικά τους ενσωματωμένους προωθητήρες ιόντων για να μετακινηθούν στις επιχειρησιακές τους τροχιές. Όλοι οι δορυφόροι Starlink δεν έχουν κατασκευαστεί με τον ίδιο τρόπο πάντως: ένας από τους δορυφόρους περιλαμβάνει ένα πτυσσόμενο αλεξήλιο το οποίο σκοπό έχει, όπως εξήγησε η SpaceX, να «περιορίσει την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία στα φωτεινότερα σημεία της ατράκτου» και να ελαχιστοποιήσει τις αντανακλάσεις.

Σύμφωνα με το space.com στο πλαίσιο του project Starlink, η εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύσει συνολικά 12.000 δορυφόρους έως το 2027. Η SpaceX ιδρύθηκε το 2002 από τον Έλον Μάσκ και στοχεύει να αξιοποιήσει τη διαστημική τεχνολογία, με απώτερο στόχο να επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν σε άλλους πλανήτες, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της.

 

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 80857 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*