Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας- Αναλυτικό ρεπορτάζ

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Χρήστος Τσούτσης

Με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαΐου το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας στην Θεοφάνειο αίθουσα Τέχνης στο κέντρο της πόλης.

Η συζήτηση πριν τα ημερήσια θέματα περιστράφηκε γύρω από θέματα που έβαλε προς συζήτηση η αντιπολίτευση. Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε με το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου που έχει να κάνει με τα έργα στον οδοφωτισμό και εντάσσονται στο πρόγραμμα ELENA, ένα θέμα που έφερε προς συζήτηση ο επικεφαλής και Δημοτικός Σύμβουλος της Ανυπότακτης Κίνησης Μιχάλης Γεωργούλης. Ο κ. Γεωργούλης ζήτηση να μπει το θέμα σε ημερήσια διάταξη στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα της σύμβασης και της υλοποίησης του έργου μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στον Δήμο Ιωαννιτών έρχεται ξανά στο προσκήνιο και πλέον με τα σημερινά δεδομένα μόνο ο Δήμος Πρέβεζας φαίνεται ότι θα συμμετέχει σ’ αυτό. Το θέμα , το οποίο έχει περάσει και εγκριθεί από παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Βλέπε Εδώ), προκάλεσε το ενδιαφέρον και τις τοποθετήσεις και άλλων παρατάξεων στη χτεσινή συνεδρίαση.


Πιο συγκεκριμένα και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αμάραντος στήριξε την πρόταση να συζητηθεί το θέμα αναλυτικά στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και κάλεσε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να τοποθετηθούν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του σχετικά με την σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος με την Περιφέρεια κάνοντας λόγο για ένα έργο ” σκάνδαλο…” , που θα μετακυλίσει δυσανάλογα το κόστος υλοποίησης του έργου μέσω ανταποδοτικών στους πολίτες.

Και ο κ. Ανωγιάτης όμως από πλευράς της Παράταξης ”Στροφής στο Μέλλον” τόνισε ότι…” ίσως με τις περαιτέρω διευκρινήσεις να γίνουμε όλοι σοφότεροι.., καθώς δεν πρέπει να είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε περαιτέρω συζήτηση του θέματος ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις…”

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε η αντιπολίτευση και προκλήθηκε συζήτηση ήταν ευαίσθητο θέμα με την άμεση προσβασιμότητα των ατόμων ΑΜΕΑ τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις παραλίες. Το θέμα έφερε με σχετική εισήγηση και ερώτηση ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Ντόντης .

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος απαντώντας αναφέρθηκε στις νέες θέσεις πάρκινγκ για ΑΜΕΑ και τόνισε ότι ο Δήμος στην επιλογή θέσεων είναι σε συνέργεια με τον σύλλογο ΑΜΕΑ στην πόλη για τον σχεδιασμό 6 νέων θέσεων για άτομα ΑΜΕΑ στο μικρό πάρκινγκ. Επίσης ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της στάθμευσης νότια της πόλης για τα άτομα που έχουν έως 85% αναπηρία και είναι δύσκολο να μετακινηθούν αφήνοντας τα αυτοκίνητα τους μακριά από το ιστορικό κέντρο. Στην συζήτηση τοποθετήθηκε τόσο το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Πρέβεζας κ. Γκόλιας όσο και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπενετάτος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Πρέβεζας με την παράταξη ”Στροφή στο Μέλλον” κ. Λελοβίτη για τον τόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και τις πρακτικές που υιοθετεί η Δημοτική αρχή και πλειοψηφία. Ειδικότερα ο κ. Λελοβίτης ανέφερε: “Υπάρχει μία αίσθηση υποβάθμισης ή απονεύρωσης του δημοτικού συμβουλίου. Θα πρέπει να του δείχνουμε τον οφειλόμενο σεβασμό και όχι μέσα από στάσεις και επιλογές να το απονευρώνουμε. Και αν θέλετε και την ταπεινή μου γνώμη να το προσβάλουμε κιόλας.
Είμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκλογή σας κε Δήμαρχε και δεν έχουμε κουβεντιάσει σοβαρά ένα ολιστικό σχέδιο πάνω στο όραμά σας για την πόλη. Έχουμε κληθεί σε άπειρα δημοτικά συμβούλια να κουβεντιάζουμε επί μέρους διαχειριστικά ζητήματα. Είτε έχει να κάνει με τα σκουπίδια είτε με την καθημερινότητα… Ποτέ όμως ένα πράγμα σοβαρό και συγκροτημένο. Βεβαίως υπήρχε η συγκυρία της πανδημίας, αλλά πιστεύω ότι ένας χρόνος μετά είναι επαρκής χρόνος.
Κάποιες φορές οι προτάσεις που ακούγονται στο δημοτικό συμβούλιο δε λαμβάνονται υπ’ όψη. Και ορισμένες είναι γόνιμες και σημαντικές. Στη λογική της συνέργειας θα έπρεπε να τις παίρνετε υπ όψη.
Συχνά έχουμε την αίσθηση και όσο περνάει ο καιρός γίνεται και βεβαιότητα, ότι το δημοτικό συμβούλιο καλείται να προσυπογράψει ειλημμένες αποφάσεις και δράσεις. Το έχουμε δει αυτό αρκετές φορές είτε για σημαντικά είτε για ασήμαντα. Ας πούμε για το Βοτανικό Κήπο, για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, που εκ των υστέρων ήρθαμε να προσυπογράψουμε μία απόφαση. Για την τουριστική προβολή της πόλης για τις συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί τα ίδια. Το δημοτικό συμβούλιο σύρεται σε μία τυπική διαδικασία απλά επιβεβαίωσης κάποιων αποφάσεων που είναι ήδη ειλημμένες. Δεν τιμά το δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή. Θα πρέπει να αλλάξει.
Επίσης στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στη συζήτηση που έγινε για την στήριξη των επιχειρήσεων έλειπαν παντελώς οι εργαζόμενοι. Έχουν σωματεία και εκπροσώπους. Θα έπρεπε να είχαν κληθεί και αυτοί”.

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης κυριάρχησε το ζήτημα “Έγκριση εποχικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή Μονολιθίου Πρέβεζας” την εισήγηση του οποίου έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κω/νος Ακρίβης. Το θέμα της μονοδρόμησης αλλά και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είχε απασχολήσει και την επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, όπου δια της περιφοράς είχε ομοφώνως είχε εγκριθεί και προχωρήσει ο σχεδιασμός και η πρόταση για τις αλλαγές στην κυκλοφορία στη περιοχή του Μονολιθίου.

Αίσθηση προκάλεσαν τα ερωτηματικά και η αντιπαράθεση μεταξύ του νυν Αντιδημάρχου κ. Ακρίβη και του πρώην κ. Γιαννουλάτου όταν ο πρώτος αναρωτήθηκε γιατί δεν προχώρησε και δεν υλοποιήθηκε από την δημοτική αρχή Μπαίλη η μελέτη του έργου , αφού ο σχεδιασμός είχε γίνει από το 2017…;; Ο κ. Γιαννουλάτος απατώντας τόνισε ότι οι καθυστερήσεις αυτές σχετίζονταν και με την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών , μεταφέροντας την ευχή ότι ένας σχεδιασμός που υπήρχε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή μακάρι να υλοποιηθεί από την τωρινή πιο γρήγορα και άμεσα… Ο κ. Ακριβής κλείνοντας είπε η Δημοτική αρχή Γεωργάκου λειτούργησε άμεσα..και ότι μέσα σ΄ένα μήνα και με Κορωνοϊό θα προχωρήσουμε με την μελέτη θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες… Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Υπήρξε τέλος εισήγηση και ενημέρωση για τα θέματα που σχετίζονται με τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του Δήμου για το φετινό καλοκαίρι από την κα. Κωνσταντάκη αντιδήμαρχο Πολιτισμού , η οποία ενημέρωσε το σώμα για μια συνάντηση που θα λάβει χώρα με εμπλεκόμενους φορείς, εθελοντές και συλλόγους στην Θεοφάνειο αίθουσα το επόμενο διάστημα ώστε να ακουστούν προτάσεις και να καταρτιστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης η κα. Κωνσταντάκη αλλά και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος ενημέρωσαν το σώμα για πρωτοβουλίες που έχουν πάρει για την κατάρτιση πλάνου εκδηλώσεων με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στον Δήμο Πρέβεζας . Μάλιστα θα υπάρξει συνάντηση αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα μεταξύ μελών της επιτροπής που έχει αναλάβει το κεντρικό σχεδιασμό των εκδηλώσεων και του Δήμου Πρέβεζας.

     

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*