Μακάβριες σκηνές στον Ισημερινό: Ζουν για ημέρες μαζί με τους νεκρούς συγγενείς τους

Σκηνές βγαλμένες από την Αποκάλυψη εξελίσσονται στον Ισημερινό (Εκουαδόρ) καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει χτυπήσει αλύπητα την φτωχή χώρα της κεντρικής Αμερικής. Αν και επισήμως η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει 3.500 κρούσματα και 145 νεκρούς στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια.

Μάλιστα παρατηρητές που παρακολουθούν τις δημόσιες εκκλήσεις των πολιτών αλλά και την απόγνωση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην περίθαλψη των ασθενών αλλά και στην αποτέφρωση των νεκρών υποστηρίζουν πως τα πραγματικά κρούσματα ίσως να είναι δεκαπλάσια.

Να τους θάβουν μόνοι τους

Η πόλη του Γκουαγιακίλ, περίπου 260 μίλια νότια της πρωτεύουσας Κίτο, χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία αφήνοντας τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία εκτεθειμένα αλλά και κορεσμένα. Οι τοπικές αρχές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά σε σημείο να παρακαλούν τους πολίτες να μεριμνούν για την ταφή των συγγενών τους που πεθαίνουν στα σπίτια τους χωρίς καμία βοήθεια. Αλλα και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει πιστοποιητικό θανάτου.

Τα μηνύματα πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συγκλονιστικά:

«Σας ικετεύω…»

«Βοήθησε με για την αγάπη του Θεού», έγραψε ένα άτομο στο WATED νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρέχοντας μια διεύθυνση κατοικίας και το όνομα ενός αποθανόντος. «Κανείς δεν τον παίρνει … τι κάνω; Σας ικετεύω», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Λένιν Μορένο δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος με πρόεδρο τον Jorge Wated, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου στο Ban Ecuador – μια αυτοαποκαλούμενη “δημόσια τράπεζα ανάπτυξης”. Σκοπός της είναι η συγκέντρωση των σορών από σπίτια.

Μόλις έγινε γνωστό το όνομα του Jorge Wated εκατοντάδες πολίτες του έστειλαν μηνύματα:

«Τη Δευτέρα η γιαγιά μου πέθανε. Δεν ξέρουμε πού αλλού να καλέσουμε. Δεν ξέρουμε που να θάψουμε το σώμα. Χρειαζόμαστε βοήθεια και  πιστοποιητικό θανάτου», έγραψε ένας άλλος.

«Αγαπητέ Jorge Wated, ένας φίλος χωρίς Twitter ζητά βοήθεια, ο αδελφός του πέθανε σήμερα στις 4 μ.μ. … και ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί η απομάκρυνση του πτώματος», έγραψε ένας άλλος πολίτης στον Jorge Wated.

Από την πλευρά του ο Jorge Wated ανακοίνωσε τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων που θα οργώσουν τις γειτονιές για να εντοπίσουν και να συλλέξουν τους νεκρούς οι οποίοι αποτελούν υγιειονομική βόμβα για όλη τη χώρα.

 

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 75965 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*