Χάος στη Γερμανία για τον διάδοχο της Μέρκελ – Χοντραίνει το παιχνίδι των δελφίνων

Η πολιτική αναταραχή στη χώρα μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Παρότι η καγκελάριος της Γερμανίας διατηρεί ένα ήρεμο προφίλ απέναντι στους ψηφοφόρους της, έχει πια συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί πια να ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή στον πολιτικό βίο της χώρας.

Στην καγκελαρία, η ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, χειρίζεται τη διαδικασία διαδοχής και πώς το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ίδια τη Μέρκελ εντείνεται.

Ο αγώνας εξουσίας στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ είναι κρίσιμος για το μέλλον της Γερμανίας, καθώς, μάλιστα, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας πρωταγωνιστεί τη μεταπολεμική της ιστορία.

Παράλληλα, η ακροδεξιά «Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία» έχει ροκανίσει αυτή την κυριαρχία τα τελευταία χρόνια, συλλέγοντας ψήφους λαϊκίζοντας. Από την άλλη, η Μέρκελ, η οποία προτίθεται να αποχωρήσει από τον θώκο της καγκελαρίας στα τέλη του 2021, έχει επιφορτιστεί σε προσωπικό επίπεδο με την προστασία της πολιτικής κληρονομιάς της.

Μέρκελ

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως αυτή την ώρα η καγκελάριος παρακολουθεί από απόσταση, καθώς η Κραμπ-Κάρενμπάουερ, ηγέτις του CDU, προσπαθεί να στήσει το σκηνικό διαδοχής του αντικαταστάτη της. «Η ιστορική μου εμπειρία είναι ότι οι προκάτοχοι θα πρέπει να μένουν μακριά από τέτοια πράγματα», ανέφερε η Μέρκελ στο Βερολίνο την Τετάρτη. «Αυτό θα κάνω» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Κραμπ- Καρενμπάουερ, σε μια ακόμα κίνηση πολιτικής αδεξιότητας, δήλωσε δημόσια ότι ο επόμενος ηγέτης του CDU θα είναι επίσης ο υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, μια πρόταση για την οποία δεν είχε υπάρξει προσυνεννόηση με το «αδελφό» κόμμα της Βαυαρίας. 

Το σχέδιο να χρίσουν έναν διάδοχο ασκεί πιέσεις στη Μέρκελ για να αποχωρήσει νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Για τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank, η Μέρκελ είναι μια «κουτσή πάπια» που «δεν φαίνεται να έχει πια τα πράγματα υπό τον έλεγχο της, στο CDU».

Με άλλα λόγια, η όλη ατμόσφαιρα «δείχνει» πως το CDU διέρχεται πολιτική κρίση και μάλλον αναζητείται ένα διάλειμμα για το ίδιο, ύστερα από 14 χρόνια που η Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία. Τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους επικρίνουν ήδη την ηγέτιδα της Γερμανίας.

Πάντως, η πολιτική αναταραχή στη χώρα μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπροστά της τις προκλήσεις για την καθιέρωση μιας νέας τάξης πραγμάτων μετά το Brexit, για την εξέλιξη ή την ύφεση ενός εμπορικού πολέμου με τις Η.Π.Α., για την καθιέρωση της ουδετερότητας του άνθρακα στην οικονομική της λειτουργία. Θα δώσει αυτές τις μάχες, όπως φαίνεται, χωρίς την ηγεσία της Γερμανίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*