Δώδεκα χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΞ του Κοσόβου, τα οποία αμφισβητεί η Σερβία, το νεοσύστατο κράτος αναγνώρισαν μέχρι σήμερα 116 χώρες

Στο Κόσοβο σήμερα εορτάζεται η επέτειος των δώδεκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Στις 17 Φεβρουαρίου 2008 η βουλή του Κοσόβου υπερψήφισε με 109 ψήφους διακήρυξη για την ανεξαρτησία που κατέθεσε η τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Χάσιμ Θάτσι. Οι Σέρβοι του Κοσόβου ποτέ δεν αποδέχθηκαν την ανεξαρτητοποίηση ενώ η βουλή της Σερβίας κήρυξε άκυρη την πράξη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΞ του Κοσόβου, το νεοσύστατο κράτος αναγνώρισαν μέχρι σήμερα 116 χώρες. Τα στοιχεία αυτά αμφισβητούνται στο Βελιγράδι όπου αναφέρεται ότι το Κόσοβο αναγνώρισαν συνολικά 84 χώρες. Οι πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο ήταν η Τουρκία και οι ΗΠΑ ενώ ακολούθησαν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ με εξαίρεση την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ρουμανία, την Σλοβακία και την Κύπρο οι οποίες αρνούνται μέχρι και σήμερα να το πράξουν. Το Κόσοβο δεν αναγνωρίζουν επίσης και μεγάλες χώρες του κόσμου όπως η Κίνα, η Ρωσία , η Ινδία, η Βραζιλία κ.α. Η στάση της Ρωσίας και της Κίνας καθιστά αδύνατη και την ένταξη του Κοσόβου στο ΟΗΕ.

Η 12η επέτειος θα εορταστεί σήμερα με διάφορες εκδηλώσεις. Μετά την πανηγυρική συνεδρίαση της βουλής σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός ‘Αλμπιν Κούρτι θα μεταβεί στο χωριό Πρέκαζ, απ’ όπου ξεκίνησε το 1998 ο ένοπλος αγώνας των Αλβανών για ανεξαρτησία, και θα καταθέσει στεφάνι το μνημείο του διοικητή του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου) Άντεμ Γιασάρι. Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι θα παραθέσει δεξίωση για τους διπλωματικούς εκπροσώπους ξένων χωρών ενώ το βράδυ στο κέντρο της Πρίστινας θα πραγματοποιηθεί συναυλία με εθνική μουσική και χορευτικά συγκροτήματα από ολόκληρο το Κόσοβο. Όλες οι πόλεις του Κοσόβου έχουν σημαιοστολιστεί και στους δρόμους της Πρίστινας επικρατεί εορταστική ατμόσφαιρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 70529 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*