160 μετανάστες διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην κεντρική Μεσόγειο

Την Κυριακή το Aita Mari διέσωσε περίπου 90 μετανάστες που κινδύνευαν, ανάμεσά τους 16 γυναίκες –τρεις εκ των οποίων έγκυες- και 24 ανήλικους

Περίπου 160 μετανάστες που διασώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην κεντρική Μεσόγειο στη διάρκεια δύο επιχειρήσεων του ισπανικού πλοίου Aita Mari αναμένεται να αποβιβαστούν σήμερα στο λιμάνι της Μεσίνα στη Σικελία, ανακοίνωσε η ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Maydayterraneo.

«Φτάσαμε στη Μεσίνα. Οι αρχές ανέβηκαν στο πλοίο για να ελέγξουν τη γενική κατάσταση της υγείας (των μεταναστών) και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όλοι οι επιβαίνοντες θα αποβιβαστούν», έγραψε η ΜΚΟ στο Twitter.

Την Κυριακή το Aita Mari διέσωσε περίπου 90 μετανάστες που κινδύνευαν, ανάμεσά τους 16 γυναίκες –τρεις εκ των οποίων έγκυες—και 24 ανήλικους, προτού σπεύσει να βοηθήσει λίγες ώρες αργότερα μια άλλη ομάδα περίπου 60 μεταναστών. Εξάλλου ένα πλοιάριο παράδερνε χθες Τετάρτη περίπου 35 ναυτικά μίλια (63 χιλιόμετρα) στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα με 60 μετανάστες.

Τελικά διασώθηκε σήμερα το πρωί από το Πολεμικό Ναυτικό της Μάλτας, σύμφωνα με την πλατφόρμα Alarm Phone. Το δίκτυο παροχής τηλεφωνικής βοήθειας διευκρίνισε στο Twitter ότι η επιχείρηση διάσωσης «ξεκίνησε 18 ώρες αφού ενημερώσαμε και ζητήσαμε την παρέμβαση (των αρχών), μια δραματική καθυστέρηση η οποία θα μπορούσε να κοστίσει ανθρώπινες ζωές».

«Για ποιον λόγο το Κέντρο Συντονισμού της Μάλτας καθυστέρησε τόσο πολύ τη διάσωση, ενώ γνώριζε ότι το πλοιάριο βρισκόταν σε κίνδυνο και ήταν στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Μάλτας; Για ποιον λόγο η Ιταλία δεν παρενέβη; Περίμεναν να παρέμβει το λιμενικό της Λιβύης και να επιστρέψει τους ανθρώπους αυτούς σε μια εμπόλεμη ζώνη;», διερωτήθηκε η Alarm Phone. Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε 1.283 επιβεβαιωμένους θανάτους στη Μεσόγειο, με τη βασική οδό μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ιταλίας να είναι η πιο θανατηφόρα. Τουλάχιστον 19.164 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία πέντε χρόνια στην προσπάθειά τους να κάνουν αυτό τον διάπλου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 80720 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*