Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο σταθμός Βενιζέλου σκάλωσε στην… απομαγνητοφώνηση του ΚΑΣ

Τι δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος

Σε 3 με 5 εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων του μετρό στο σταθμό Βενιζέλου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.  Η καθυστέρηση οφείλεται στην μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ  (τον Δεκέμβριο) η οποία κράτησε σχεδόν 17 ώρες με αποτέλεσμα η απομαγνητοφώνηση να υπολογίζεται σε 480 σελίδες! 

Όλα θα πρέπει να ελεγχθούν και να αποτυπωθούν με ακρίβεια ανέφεραν στο ethnos.gr πηγές του υπουργείου Πολιτισμού. «Αυτό δεν κωλύει εκ των πραγμάτων  τις εργασίες  που πρέπει να ξεκινήσουν  στην Βενιζέλου μετά την ολοκλήρωση τα πλάκας οροφής, τις οποίες θα δούμε στο επόμενο διάστημα να προχωρούν. Έχει ήδη πέσει όλη η πλάκα οροφής και γίνονται τα τελευταία μερεμέτια. Και αμέσως μετά θα τρέξουν οι εργασίες ξεκινώντας από το ξεμπάζωμα» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος. 

Μετά την ολοκλήρωση της απομαγνητοφώνησης των πρακτικών αναμένεται να «τρέξουν» και οι εξελίξεις γύρω από το σταθμό. Η απόφαση Μενδώνη θα καθορίζει τις απαιτήσεις του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και τις τεχνικές διαδικασίες για τον τρόπο απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων της Βενιζέλου που έχουν βρεθεί στο επίπεδο μείον ένα. Με βάση αυτήν και εντός περίπου ενός μηνός θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα υποβάλουν τεχνικές μελέτες και οικονομικές προτάσεις προκειμένου να αναδειχθεί ανάδοχος για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων. Για την σύνταξη και κατάθεση των συγκεκριμένων μελετών θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας μήνας από τις εταιρίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη «τρέχει» από τον εργολάβο και θα είναι έτοιμη η μελέτη αποκάλυψης των αρχαίων που έχουν εγκιβωτιστεί με σάκους άμμου προκειμένου να προφυλαχθούν. Η όλη διαδικασία της αποκάλυψης και απόσπασης των αρχαιοτήτων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τους έξι με οκτώ μήνες. Η απομάκρυνσή τους δεν θα γίνει από ανοιχτό όρυγμα αλλά από τις οπές που έχουν μείνει ανοιχτές στην πλάκα οροφής του σταθμού. 

Την ίδια ώρα η διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε περιμένει προσφυγή στη Δικαιοσύνη από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία αντιδρά στην λύση που επιλέχθηκε για τις αρχαιότητες, επιμένοντας στην παραμονή τους στο σταθμό.

«Περιμένουμε την απόφαση Μενδώνη και θα προχωρήσουμε στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων υποβάλοντας αίτηση ακύρωσης και αναστολής της υπουργικής απόφασης στο ΣτΕ» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών και δικηγόρος Φωκίων Δεληγιάννης,

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 70040 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*