Η Τουρκία έστειλε 300 Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη και εκπαιδεύει Τουρκμένιους

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 300 Σύριοι βρίσκονται ήδη στην Τρίπολη η οποία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό από το στρατό του Χαφτάρ

Μέρα με τη μέρα εντείνονται οι προετοιμασίες μεταξύ του στρατού του Φαϊέζ αλ Σαρί που ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη και του Φιλντ Μαρσάι Χαλίφα Χαφτάρ που προελαύνει από τα δυτικά της χώρας με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή να εγκριθεί από την τουρκική Βουλή η βοήθεια του στρατού προς την Λιβυή 300 σύροι στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό της Τουρκίας κατά των Κούρδων βρίσκονται ήδη στην Τρίπολη. Την αποκάλυψη έκανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται κοντά στους μαχητές μισθοφόρους που στρατολογήθηκαν από την Τουρκία και όπως φαίνεται να ριχτούν πρώτοι στη μάχη για την αμυντική θωράκιση της Τρίπολης.

Ετοιμάζονται 1.000 Τουρκμένιοι

Τις πληροφορίες αναμετέδωσε το Bloomberg τονίζοντας μάλιστα πως άλλοι 1.000 μαχητές κυρίως με καταγωγή από το Τουρκμενιστάν μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της Τουρκίας και περιμένουν τη εντολή να αναχωρήσουν για τη Λιβύη. Το Bloomberg επικαλείται πηγές από τη Λιβυή που επιβεβαιώνουν την άφιξη των 300 σύρων πολεμιστών αλλά και για την άφιξη μαχητών «από τις εθνοτικές τουρκμενικές ανταρτικές ομάδες που έχουν αγωνιστεί μαζί με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και πήραν εντολή να ενισχύσουν αμέσως την κυβέρνηση στην Τρίπολη».

Δεν έχουν άλλη επιλογή

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Φαϊέζ αλ Σαρί στον αγώνα της εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό την ηγεσία του Φιλντ Μαρσάι Χαλίφα Χαφτάρ. Να σημειωθεί επίσης πως η κυβέρνηση της Λιβύης είχε αρχικά αντισταθεί στην ιδέα μιας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά αποδέχτηκε καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ  έχουν φτάσει στα περίχωρα της Τρίπολης και μη έχοντας άλλη επιλογή δέχτηκε το πλάνο βοήθειας που δέχτηκε από την Τουρκία με αντάλλαγμα τη δημιουργία της ψευδοσυνεργασίας τους στη Μεσόγειο η οποία έχει καταδικαστεί από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας. Εκτός από τους επαναστάτες της Συρίας, η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει δικά της στρατεύματα στην Τρίπολη τα οποία και αναμένεται να αναπτυχθούν στη Λιβύη στις αρχές Ιανουαρίου.

Επεισόδιο στο αεροδρόμιο Μίτιγκα

Στο μεταξύ αργά απόψε από πηγές που πρόσκεινται στον LNA έγινε γνωστό πως ο Εθνικός Στρατός «κλείδωσε» στόχους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μίτιγκα στα περίχωρα της Τρίπολης και έδωσε διορία λίγων ωρών στους μαχητές του GNA που βρίσκονται στο εσωτερικό του να το εγκαταλείψουν.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 76995 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*