Χαράλαμπος Καλός:” Εγώ την τύχη της Λευκάδας δεν την βάζω σε λοταρία. Πολλά που ακούστηκαν θέτουν σε μία μεγάλη αμφισβήτηση την σχεδιασμένη πορεία και να θέτουν την τύχη της Λευκάδας εν αμφιβόλω..”

Στην τοποθέτηση  του ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός και αφού είχαν προηγηθεί όλες οι τοποθετήσεις των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες πτυχές  “και ας μου επιτραπεί η έκφραση ότι κάποιοι είτε μιλάνε εκ του ασφαλούς είτε με ελαφρότητα.”

“Το ότι θεωρούν όλα τα πράγματα πάρα πολύ απλά και ότι την 1η Σεπτέμβρη θα πατάγαμε  το κουμπί και η λύση η οποία δρομολογήθηκε μετά από πάρα πολύ μεγάλο αγώνα, μιλάω πάντα για την προσωρινή λύση, ότι θα έβρισκε εφαρμογή με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο.

Όλο αυτό δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ, όπως επίσης θα πω ότι με πολύ μεγάλη ευκολία και κινδυνολογούμε και λαϊκίζουμε.”

Μάλιστα απευθυνόμενος στον κ, Γληγόρη είπε ότι στο συμβούλιο η απόφαση αυτή δεν θα έχει τα τρία ονόματα στα οποία αναφερθήκατε για να πιέσετε την κατάσταση, αλλά θα έχει μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο που έρχεται σε συνέχεια ανάλογων αποφάσεων από τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια.

Κάνετε σαν να μην καταλαβαίνετε ότι η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε, ψηφίστηκε μόνο και μόνο για να διευκολύνει την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων που είχαν υπογραφεί και που τονίζω για πολλοστή φορά ότι αυτές οι συμβάσεις δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ.

Σας είπα ότι η εναλλακτική λύση που υπήρχε από την πλευρά του υπουργείου ήταν να σχηματιστεί διαβαθμιδικός σύνδεσμος των Ιονίων Νήσων και κατά παρέκκλιση η Λευκάδα να εφαρμόσει το σχέδιο που προβλεπόταν στην προγραμματική σύμβαση.

Ποτέ δεν μπήκαν εναλλακτικές στο τραπέζι ακόμα και από αυτούς που ήταν αντίθετοι στην δημιουργία του μικρού ΦΟΣΔΑ και δεν μιλάω μέσα στο συμβούλιο.

Και επειδή δεν πρέπει να θεωρούνται ανακρίβειες ο δήμος Ακτίου-Βόνιτσας ποτέ δεν πήρε απόφαση για συμμετοχή στον φορέα της Αιτωλοακαρνανίας. Απεναντίας  το νεοεκλεγέν δημοτικό συμβούλιο δεν έστειλε ούτε καν εκπρόσωπο για την μελλοντική απογραφή των περιουσιακών στοιχείων, όπως θα χρειαστεί να κάνουμε και εμείς.”

Απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Γληγόρη είπε ότι άκουσε από τον ίδιον πώς από την στιγμή που ο φορέας διαχείρισης της Αιτωλοακαρνανίας, αν και εφόσον δεν υπήρχε ο σχηματισμός και δημιουργία του μικρού φορέα, θα είχε τις τύχες του ΧΥΤΑ της Παλαίρου, απλά μας λέτε πως θα πηγαίνατε στο εργοστάσιο του Αγρινίου και έτσι πάρα πολύ απλά και αβίαστα και χωρίς καμία αντίδραση, μέχρι να γίνει το εργοστάσιο στο Αγρίνιο θα δεχόντουσαν να πηγαίνουν τα σκουπίδια μας εκεί. Προς αξιολόγηση είναι η πρότασή σας. Ωστόσο πριν από 5 λεπτά είπατε ότι είναι κατατεθειμένη κατ επανάληψη η πρότασή σας να τίθενται υπό επεξεργασία τα απορρίμματα και στο ερώτημα πώς θα γίνεται αυτό να πηγαίνουν σε μονάδα επεξεργασίας.

Δηλαδή κατατίθεται και επισήμως ότι η πρότασή σας ή αυτό που σας εκφράζει πείτε το όπως θέλετε, ότι αύριο το πρωί πρέπει να βρούμε μία φόρμουλα συνεργασίας είτε με τα Γιάννενα είτε με την Κοζάνη, να τα επεξεργαζόμαστε, να ψάχναμε πού θα πάμε το υπόλειμμα, γιατί το εργοστάσιο των Ιωαννίνων δεν θα το δεχόταν, θα το πηγαίναμε στον ΧΥΤΑ Παλαίρου η Αγρινίου που είναι σαφώς πιο κορεσμένος, καθώς όπως γνωρίζετε οι τρεις ΧΥΤΑ των Ιωαννίνων και με προηγούμενη απόφαση αλλά και συζητήσεις που έχουν γίνει δεν δέχονται γιατί τείνουν να κορεστούν.

Καταλήξτε τι θέλετε για να βάλουμε την πρότασή σας σε σοβαρή βάση συζητήσεις κάποια στιγμή.

Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είμαστε “εμείς και εσείς”,  αλλά ένα δημοτικό συμβούλιο και ζητάτε από εμάς να προβληματιστούμε για την λύση του Αγρινίου και εσείς που είστε μέλος του δημοτικού συμβουλίου που συναποφασίζουμε για τα θέματα που αφορούν τη Λευκάδα  σας λέω ειλικρινά δεν μπορώ να σας καταλάβω.

Από την άλλη πρέπει να πω ότι σας επιστρέφω τους ισχυρισμούς περί συναλλαγής και δεν περιποιούν τιμή να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

“Εμείς πέσαμε πάνω κατά πάνω να δώσουμε μία λύση σε μία εκρηκτική κατάσταση και δηλώνω δημοσίως ότι εγώ τις τύχες της Λευκάδας δεν τις βάζω σε λοταρία. Δεσμεύτηκα και είναι δέσμευση όλου του δημοτικού συμβουλίου ότι κατάσταση σαν του καλοκαιριού δεν θα ξαναπεράσει. ε και προφανώς είμαστε υπόλογοι όλοι σήμερα με την στάση που κρατάμε.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Λευκάδας είπε ότι η απόφαση που θα πάρει το δημοτικό συμβούλιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να συμπληρώσει ” τα πάντα ρει, προφανώς είτε εμείς είτε το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα δούμε τα πράγματα σε ένα μεταγενέστερο χρόνο, ανάλογα με τις οποίες εξελίξεις υπάρχουν ακόμα και σε τεχνολογικό επίπεδο και κανείς δεν λέει ότι παντρευόμαστε ντε και καλά αυτή την απόφαση. Προφανώς και είναι μία σοβαρή απόφαση, προφανώς και θα είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα το οποίο αγαπητοί συνάδελφοι του Διαύλου θα μπορούσα και εγώ να πω ότι δεν μου αρέσει η περιοχή που είναι προγραμματισμένη να εγκατασταθεί το εργοστάσιο φτου και από την αρχή.

Αναλογιστείτε τις συνέπειες και μην λέτε με πολύ μεγάλη ευκολία που θα πάνε τα απορρίμματα, ότι θα συνεργαστούμε με το εργοστάσιο του Αγρινίου όταν γίνει, ή θα τα πάμε στα Γιάννενα.”

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8919 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*