«Μαύρα» Χριστούγεννα για την Παναγία των Παρισίων: Ίσως να μη σωθεί, λέει ο εφημέριος

Δυσάρεστα τα μαντάτα από την Παναγία των Παρισίων, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην αντέξει

Ο εφημέριος της Παναγίας των Παρισίων λέει πως ο καθεδρικός ναός είναι ακόμη τόσο εύθραυστος που υπάρχουν “50% πιθανότητες” να μην μπορέσει να σωθεί επειδή οι σκαλωσιές που εγκαταστάθηκαν στο μνημείο μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Άνοιξης απειλούν τους θόλους του γοτθικού αρχιτεκτονήματος.

Ο εφημέριος Πατρίκ Σοβέ δήλωσε ότι οι εργασίας αποκατάστασης του ναού πιθανότατα δεν θα ξεκινήσουν πριν το 2021 – και περιέγραψε τον “πόνο της ψυχής του” που  η Παναγία των Παρισίων δεν μπόρεσε φέτος να κάνει την Λειτουργία των Χριστουγέννων, πρώτη φορά από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης.

Δεν βρίσκεται εκτός κινδύνου σήμερα” δήλωσε στο Associated Press στο περιθώριο της Λειτουργίας της παραμονής των Χριστουγέννων που τελέστηκε σε παρακείμενη εκκλησία. “Θα βρίσκεται εκτός κινδύνου όταν απομακρυνθούν όλες οι σκαλωσιές”, πρόσθεσε ο εφημέριος. “Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι 50% πιθανόν να  σωθεί. Είναι επίσης 50% πιθανόν να καταρρεύσουν οι σκαλωσιές στους τρεις θόλους, οπότε όπως μπορείτε να δείτε το κτίριο είναι ακόμη πολύ εύθραυστο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο καθεδρικός ναός του 12ου αιώνα βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης από την πυρκαγιά του περασμένου Απριλίου, η οποία κατέστρεψε την οροφή του και οδήγησε στην κατάρρευση του κωδωνοστάσιου. Καθώς πλέον δεν υπάρχει οροφή για να κρατήσει την μεγάλη λίθινη δομή σταθερή, οι “επιζήσαντες” θόλοι είναι κρίσιμης σημασίας για να διατηρηθεί το κτίσμα όρθιο. Ομως, πράγματι, είναι πολύ ευάλωτοι και οι τρεις.

Πάνω από 50.000 σωλήνες σκαλωσιάς έχουν χρησιμοποιηθεί για την σταθεροποίηση του κτίσματος. Η απομάκρυνσή τους χωρίς να γίνει ζημιά είναι ένα από τα δυσκολότερα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης. “Πρέπει να απομακρυνθούν πλήρως οι σκαλωσιές για να είναι το κτίριο ασφαλές, οπότε το 2021 ίσως ξεκινήσουμε την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού”, είπε ο Σοβέ, σημειώνοντας ότι τότε θα εκτιμηθεί η κατάσταση του κτίσματος, η ποσότητα των λίθων που πρέπει να απομακρυνθούν και να αντικατασταθούν.

Πηγή: hellasjournal.com

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84463 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*