ΑΠΘ: Έκκληση μέσω του ethnos.gr για περισσότερες δωρεές οργάνων

Ευθύνες στην Πολιτεία που δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την οργάνωση της δωρεάς οργάνων επιρρίπτει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φούζας.

Έκκληση προς την Πολιτεία, προκειμένου να εγκύψει πάνω στο πρόβλημα των λιγοστών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας εξαιτίας της έλλειψης δοτών και να προχωρήσει σε ενημέρωση του κόσμου, ώστε να γίνουν περισσότεροι οι δότες οργάνων, απευθύνει μέσω του ethnos.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φούζας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σήμερα στην Ελλάδα γίνονται περίπου 20-25 μεταμοσχεύσεις οργάνων το χρόνο, αν και για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, θα έπρεπε να γίνονταν 80–100.

«Είναι γεγονός ότι θα έπρεπε να κάναμε πενταπλάσιο σε σχέση με σήμερα αριθμό μεταμοσχεύσεων κάθε χρόνο. Δουλεύουμε νύχτα – μέρα και όποιο μόσχευμα υπάρχει, το ερευνούμε, ωστόσο, δεν καλύπτονται οι ανάγκες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη δοτών και η αιτία γι’ αυτό είναι ότι το κράτος δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει τη δωρεά οργάνων. Το λέω συνεχώς στις ομιλίες μου, γίνομαι δυσάρεστος, αλλά δεν αλλάζει τίποτα. Η καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κάποιο ενδιαφέρον για τις μεταμοσχεύσεις. Συνήθως οι διοικήσεις του υπουργείου ασχολούνται με το θέμα αυτό μετά από δύο – τρία χρόνια αφότου αναλαμβάνουν και μέχρι να καταλάβουν, τι συμβαίνει, φεύγουν από τη θέση τους», σημειώνει ο κ. Φούζας.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι είναι πολλαπλά τα οφέλη των μεταμοσχεύσεων οργάνων και αφορούν τόσο τη διάσωση ανθρώπινων ζωών όσο και την εξοικονόμηση πολλών χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο. 

«Με τις μεταμοσχεύσεις σώζονται άνθρωποι που θα πέθαιναν και εξοικονομούνται χρήματα για το ελληνικό Δημόσιο, αφού οι μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό κοστίζουν δέκα φορές περισσότερο. Σήμερα οι νεφροπαθείς στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 12.000. Για τη νοσηλεία του ο καθένας κοστίζει περίπου 50.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ίσο με το 40% του προϋπολογισμού του ΕΣΥ. Στους μισούς από αυτούς θα έπρεπε να γίνονται μεταμοσχεύσεις και θα στοίχιζαν μόλις 5.000 ευρώ. Δυστυχώς, σήμερα οι μισοί από τους ασθενείς πεθαίνουν περιμένοντας κάποιο μόσχευμα. Ο ασθενής με μεταμόσχευση ζει διπλάσιο χρόνο από αυτόν με το τεχνητό νεφρό», τονίζει ο κ. Φούζας.

Πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο

Τη μοναδική πανεπιστημιακή κλινική μεταμοσχεύσεων στη χώρα αποτελεί η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, η οποία έχει να επιδείξει από την ίδρυσή της πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο κυρίως στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.700 μεταμοσχεύσεις). Παράλληλα, παραμένει το μοναδικό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (612 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελληνικό χώρο.
 
Όσον αφορά το κλινικό έργο της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ για το 2019, πρέπει να σημειωθεί ότι έγιναν 22 μεταμοσχεύσεις ήπατος, με ποσοστό επιβίωσης 92,3%, 28 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη με ποσοστό επιτυχούς έκβασης 100% και 7 μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη και λαπαροσκοπική εκτομή του νεφρού, με ποσοστό επιτυχούς έκβασης 100%.
Να σημειωθεί ότι μόνο το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και παρά την τεράστια έλλειψη μοσχευμάτων η κλινική προχώρησε σε τρεις μεταμοσχεύσεις. Η μία αφορούσε το ήπαρ και οι άλλες δύο τους νεφρούς.
 

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 80532 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*