Ιράν: Αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων για την τιμή της βενζίνης (vids)

Δύο νεκροί και δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών – Σε σφοδρή ύφεση η ιρανική οικονομία

Από την έναρξη του κύματος διαμαρτυρίας, το βράδυ της Παρασκευής (15.11.2019), δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τον Τύπο του Ιράν.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Isna” έκανε λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα, όμως το “black out” στην ενημέρωση καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της κατάστασης σε ολόκληρη την χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι το Κράτος απέναντι στις ταραχές δεν πρέπει να επιτρέψει την επικράτηση της ανασφάλειας στην κοινωνία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής (17.11.2019).

Η λαϊκή οργή προκλήθηκε από την μεγάλη αύξηση των τιμών της βενζίνης που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή (15.11.2019) από την κυβέρνηση.

Ο Χασάν Ροχανί δικαιολόγησε και πάλι το μέτρο εξηγώντας ότι το Κράτος δεν έχει άλλη λύση για να υποστηρίξει “τις οικογένειες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που υποφέρουν από την οικονομική κατάσταση που προκλήθηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις” κατά του Ιράν.

Σφοδρή ύφεση

Η μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης έχουν βυθίσει σε σφοδρή ύφεση την ιρανική οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ιρανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9,5% αυτόν τον χρόνο, έπειτα από υποχώρηση κατά 4,8% το 2018. Ο πληθωρισμός, που προκλήθηκε από την πτώση της τιμής του ριάλ φθάνει, επισήμως, το 40%.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, η τιμή της βενζίνης, ισχυρά επιδοτούμενη στο Ιράν, πρέπει να αυξηθεί κατά 50% στα 15.000 ριάλ (11 λεπτά του ευρώ) για τα πρώτα 60 λίτρα που αγοράζονται κάθε μήνα, και κατά 300% πέραν αυτών.

Τα ποσά που θα εξασφαλισθούν από την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των 60 εκατομμυρίων Ιρανών που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, επί πληθυσμού 83 εκατομμυρίων.

Εκφράζοντας την υποστήριξή του προς την αύξηση της τιμής της βενζίνης, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ καταδίκασε τις πράξεις βίας των διαδηλωτών και εξέφρασε τη λύπη του που “ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους” κατά τις ταραχές αυτές.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Ενημέρωσης & Τηλεπικοινωνιών, που επικαλείται το “Isna”, οι Αρχές “περιόρισαν” δραστικά την πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Netblocks” που εποπτεύει την ελευθερία πρόσβασης στο Ίντερνετ ανακοίνωσε ότι οι επικοινωνίες είχαν σχεδόν τελείως διακοπεί στο Ιράν.

Σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, το κύμα διαμαρτυρίας αφορά 25 πόλεις, ανάμεσά τους η Τεχεράνη, το Ισπαχάν, η Μασχάντ, οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών και τους περιορισμούς στις επικοινωνίες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Ιρανούς στις ειρηνικές τους διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος που υποτίθεται ότι τους κυβερνά».

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 70690 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*