Ο Θανάσης Καββαδάς στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη στον Prisma 91,6.

Την πρώτη εφόλης της ύλης συνέντευξη μετά την επανεκλογή του, παραχώρησε στον Prisma 91,6 και το απογευματινό μαγκαζίνο, ο βουλευτής Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς συζητώντας τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τη Λευκάδα.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Σχετικά με την αναστολή έναρξης λειτουργίας του Τμήματος περιφερειακής ανάπτυξης του Ιονίου πανεπιστημίου στη Λευκάδα, ανέφερε ότι θέλω να πω στον Λευκαδίτικο λαό, ότι μιλάμε για αναστολή και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.

“Δεν μιλάμε για κατάργηση του Τμήματος και μάλιστα μιλάμε για αναστολή ούτε καν λειτουργίας, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με όσα είχε πει σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός παιδείας κ Γιαβρόγλου στη Λευκάδα, είχε υποσχεθεί ότι στο τμήμα θα λειτουργούσε το 2019.

Σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον πρύτανη, μου ανέφερε ότι για πρώτη φορά το νέο τμήμα θα δεχόταν φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2021 2022.

Το τμήμα που δημιουργήθηκε τότε ήταν η ίδρυση και όχι λειτουργία, κάτι που θα αποφασίσει η σύγκλητος.

Φυσικά αυτή η απόφαση εμάς τους Λευκαδίτες δεν μας ικανοποιεί, όμως λαμβάνοντας υπόψιν τον τρόπο με τον όποιο θεσπίσθηκαν τα τμήματα αυτά από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς διάθεση να δώσω ελαφρύνσεις στο υπουργείο, γιατί είμαι και κυβερνητικός βουλευτής, το Υπουργείο δεν είχε πολλές επιλογές.

Η κυβέρνηση Σύριζα το 2018, τα τμήματα τα οποία σύστησε,  ήταν αποτέλεσμα πρόχειρης δουλειάς,  χωρίς μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας.

Δεν διερεύνησε κατά πόσο μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να στεγαστούν αυτά τα τμήματα, να υποστηριχθούν από τις Πανεπιστημιακές δομές και συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων και να βρουν απήχηση στους φοιτητές και την αγορά.

Δεν εξέτασαν αν υπήρχαν κτιριακές υποδομές, αν επαρκεί το διδακτικό προσωπικό, αλλά το πιο σημαντικό και θέλω να ακουστεί, πότε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ζήτησε τη γνώμη της ΑΔΙΠ, μίας ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης και πιστοποίησης ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Αντίθετα για όσους θυμούνται άφησε τις συγκλήτους και των ΤΕΙ και των ΑΕΙ μέσω μιας επιτροπής να αποφασίσουν για τα τμήματα τα οποία θα συσταθούν ή θα καταργηθούν.

Την κατάργηση των δύο τμημάτων μας τότε, αποφάσισε η σύγκλητος του Ιονίου πανεπιστημίου, μαζί με την διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και με ένα μέλος από το υπουργείο.

Αυτή την προχειρότητα την βρίσκουμε μπροστά μας και θέλω να ακούσουν πολύ καλά οι ακροατές, πως όταν ερχόταν το νομοσχέδιο από τον κύριο Γιαβρόγλου για ψήφιση στη Βουλή, μία ώρα πριν γίνει η ψήφιση, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν τροπολογία, δεν υπήρχε μία συνεννόηση και σχεδιασμός.

Συγκεκριμένα είπε ότι ήρθε τροπολογία για ίδρυση τμήματος μουσειολογίας στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, καθώς μετά από τέσσερις μέρες ήρθε μέσω Νέας τροπολογίας η ίδρυση τμήματος οπτικοακουστικών μέσων με έδρα την Κοζάνη και κινηματογράφου στη σχολή Καλών Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα.

Αυτό για εμένα είναι προχειρότητα. Χρειάζεται να έχεις ένα σχεδιασμό, δεν μπορεί οποιοσδήποτε βουλευτής να παρεμβαίνει και να ανοίγει τμήματα την τελευταία στιγμή.

Εγώ επέμενα από τότε, ότι τα τμήματα του ΤΕΙ έπρεπε να παραμείνουν και να μπουν υπό την σκέπη του Ιονίου πανεπιστημίου, γιατί αυτή τη στιγμή αν είχαμε το τμήμα του τουρισμού, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά και θα μπορούσε να υπάρχει μία συνέχεια.

Δεν θα υπήρχε η διακοπή των δύο ετών που δεν ήρθαν φοιτητές στη Λευκάδα, αλλά θα μπορούσε να συμβεί αυτό για το οποίο εμείς επιμέναμε, να παραμείνει το τμήμα τουρισμού, όμως δυστυχώς πήγες στην Κέρκυρα.

Αυτή τη στιγμή εμείς περιμέναμε να ξεκινήσει η λειτουργία το 2021 με 2022 και αυτό ήταν εφικτό, καθώς ήταν επίλογή της επιτροπής.”

Σύμφωνα με το βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά, για να διασφαλίσουμε την λειτουργία του Τμήματος πρέπει να έχουμε κτίριο και υποδομές, να έχουμε καθηγητές και ένα καλό γνωστικό αντικείμενο με απήχηση τόσο στους φοιτητές όσο και στην αγορά που διασφαλίζει το κριτήριο της βιωσιμότητας.

Αν πάμε τώρα λίγο στην αρχή εμείς από όλα αυτά δεν έχουμε τίποτα. Κτίριο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, υπάρχει όμως δημόσιο κτίριο για την στέγαση του Τμήματος, για την ανακαίνιση του οποίου υπάρχουν εγγεγραμμένα και στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης η μελέτη είναι έτοιμη, έχουν περάσει τόσα χρόνια και το κτίριο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.

Πρέπει να αναρωτηθούμε αν υπάρχουν ευθύνες για τις καθυστερήσεις, καθώς για εμένα υπάρχουν όμως δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε σε αυτές.

Όλο αυτό το διάστημα εκκρεμούσαν τα τεύχη δημοπράτησης και σε συνάντηση μου με τον πρύτανη διαπίστωσα ότι υπάρχουν καθυστερήσεις έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση του κτηρίου του κέντρου νεότητας, ανέλαβα προσωπικά από τον Ιούλιο του 2019, την υποχρέωση να προχωρήσω τα τεύχη δημοπράτησης.

Βρήκα ένα τεχνικό γραφείο στη Λευκάδα, με δική μου πρωτοβουλία και επειδή το λέω πρώτη φορά δημόσια, θέλω να ευχαριστήσω το τεχνικό γραφείο arcons του Πάνου Αργυρού, γιατί όταν του είπα το πρόβλημα δέχτηκε να μας φτιάξει τα τεύχη δημοπράτησης και τα παρέδωσα εδώ και 10 μέρες στον πρύτανη του Ιονίου πανεπιστημίου κύριο Χρυσικόπουλο.

Θέλω να πω ότι για το δημόσιο αυτό το κόστος ήταν 60.000. Αν προχωρούσαμε και αφήναμε το θέμα έτσι, θα καθυστερήσουμε πάρα πολύ, καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε και τη χρηματοδότηση, την μελέτη, τα τεύχη δημοπράτησης και από ότι γνωρίζω την Τετάρτη θα γίνει από την σύγκλητο αποδοχή, ώστε να μπορέσει άμεσα να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί το κέντρο νεότητας για να έχουμε ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια μας.

Όταν ανακοινώθηκε από την Υπουργό η αναστολή λειτουργίας τμημάτων, θορυβήθηκα και επειδή όλοι μας θέλουμε τη Λευκάδα στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκα άμεσα τον υφυπουργό, αλλά και στην συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας, βρέθηκα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με την κυρία Κεραμέως και με τον υφυπουργό κ. Ρηγαλάκη, εξέφρασα τις αντιρρήσεις μου αλλά και τις αντιρρήσεις όλης της Λευκάδας.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος, είπε ότι η απόφαση είναι για αναστολή λειτουργίας των τμημάτων, μπορεί να έγινε οριζόντια για τα 37 τμήματα, κάθε όμως περίπτωση θα εξεταστεί ατομικά από την ΑΔΙΠ, για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι με επιχειρήματα και να δημιουργήσουμε και συμμάχους για να κάνουμε ότι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα ο πρύτανης του Ιονίου πανεπιστημίου τον έχει διαβεβαιώσει ότι υπάρχει μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται και σε διαδικασία εκλογής και προκήρυξης νέου για την κάλυψη παγίων αναγκών.

Επομένως και σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κύριο Χρυσικόπουλο είμαστε καλυμμένοι.

Όπως μάλιστα το ανέφερε υπάρχει πρόγραμμα σπουδών και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς το Ιόνιο πανεπιστήμιο είναι έτοιμο και όταν χρειαστεί από την ΑΔΙΤ να υποβάλει φάκελο βιωσιμότητας να το πράξει.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Ιόνιο πανεπιστήμιο, θα υποστηρίξει να υπάρξει τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης στη Λευκάδα και σε ότι αφορά την σκοπιμότητα αλλά και την βιωσιμότητα.

Είναι λογικό ο λευκαδιτικος λαός να ανησυχεί, εμείς όμως ότι κάναμε ως φορείς και την προηγούμενη φορά που καταργήθηκαν τα δύο τμήματα ΤΕΙ θα κάνουμε και τώρα, θα κινητοποιήσουμε την κοινωνία της Λευκάδας, θα έχουμε επισκέψεις στην Υπουργό, θα κάνουμε ότι καλύτερο για να περάσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να ξεκινήσει αυτό το τμήμα, ή κάποιο άλλο τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα, καθώς και να ετοιμάσουμε ένα πλήρη φάκελο.

Απορίμματα.

Όπως είπε ο κύριος Καββαδάς, “αυτό το καλοκαίρι όλοι οι κάτοικοι της Λευκάδας, ζήσαμε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα σκουπίδια, ζήσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς πολλοί έκλειναν τα παράθυρα τους, μαγαζάτορες έκαναν παράπονα, αρκετοί τουρίστες έφευγαν.

Υπήρχε μία αγανάκτηση και εγώ θα πω ότι έχουμε φτάσει στο Αμήν και όλοι όσοι φωνάζουμε έχουμε δίκιο, γιατί τα απορρίμματα έπρεπε να έχουν τελειώσει από χθες.

Προχθές έγινε μία κινητοποίηση των μαθητών από τα σχολεία, μία πορεία διαμαρτυρίας και τους καταλαβαίνω απόλυτα έχουν δίκιο, σε ότι όμως μία φορά έκανα και θα συνεχίσω να κάνω το καλύτερο που μπορώ και θέλω να διαβεβαιώσω τον Λευκαδίτικο λαό για αυτό.

Μιλάμε για μία υγειονομική βόμβα η οποία δεν δημιουργήθηκε μέσα σε μία μέρα και δεν έχω καμία πρόθεση να επιρρίψω ευθύνες ούτε να πάω στο παρελθόν, καθώς το θέμα των απορριμμάτων είναι από τα πιο σημαντικά της Λευκάδας, που δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε κόμμα.

Θα πω ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, το θέμα είναι να αφήσουμε τι έγινε μέχρι σήμερα αλλά σήμερα τι κάνουμε.”

Ο Κύριος Καββαδάς αναφέρθηκε οι συναντήσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα και με τον δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό στον υφυπουργό κ Θεοδωρικάκο, καθώς μαζί με τον κύριο Καλό και τον κύριο Δρακοντειδή είδαν δύο φορές τον γενικό γραμματέα κ.Γραφάκο, συναντηθήκαμε στην Πάτρα και με τους δύο γραμματείς αποκεντρωμένης διοίκησης δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, προσωπικά συναντήθηκαν με τον Υπουργό περιβάλλοντος κ Χατζηδάκη, αλλά συζήτησε το θέμα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή.

Όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε μία λύση, για να σταματήσει αυτό το οποίο συμβαίνει στη Λευκάδα.

Μάλιστα στα μέσα Ιουλίου ο νυν δήμαρχος κ. Καλός, μαζί με τον πρώην κύριο Δρακονταειδή και εμένα είχαμε μία συνάντηση με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το διαγωνισμό της μονάδας ΜΟΠΑΚ και εκεί μπήκαν στο τραπέζι κάποιοι προβληματισμοί.

“Εγώ τότε είχα ξεκάθαρη θέση, να προχωρήσει το Υπουργείο άμεσα στην υπογραφή των τευχών δημοπράτησης για να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό και πιστεύω ότι ήταν θετική η συνεισφορά μου για να μην καθυστερήσουν άλλο οι διαδικασίες, να μην έχουμε αναβολές και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου εργοστασίου.

Αυτό το οποίο όμως μας απασχολεί εκτός από την κατασκευή του εργοστασίου, είναι τι γίνεται τώρα, τι κάνουμε με τα δέματα τα οποία υπάρχουν σε αυτό το χώρο, αλλά και τι γίνεται μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο δηλαδή από σήμερα μέχρι και να λειτουργήσει.

Το ζητούμενο μας είναι τι θα κάνουμε τώρα και για μένα πρέπει να λυθεί και το θέμα των δεμάτων, αλλά και το θέμα της μεταβατικής περιόδου.

Για αυτό λοιπόν από την θέση μου ως κυβερνητικού βουλευτή και με συνεχείς πιέσεις το υπουργείο και στην προσπάθειά μου να συνδράμω όσο μπορώ στη λύση του προβλήματος, μπήκα σε μία διερευνητική διαδικασία από κοινού με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Έστειλα μία αιτιολογική έκθεση για να προχωρήσουμε σε τροπολογία, πέρασε στην Βουλή, είχαμε κάποιες αναταράξεις από την αντιπολίτευση, καθώς η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στο δήμο Λευκάδας, να συνεργαστεί με οποιοδήποτε Δήμο όμορης περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργώντας έναν φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ).

Με αυτή την τροπολογία το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λευκάδας έχει ένα ακόμα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιήσει αν και όπως κρίνει.

Το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει ποια λύση προκρίνει και πιστεύω ότι όποια απόφαση και αν πάρει θα είναι προς το συμφέρον της Λευκάδας.

Εκτός από τις προτάσεις που θα υπάρχουν από τη δημοτική αρχή, στο τραπέζι θα μπει και η τροπολογία και από κει και πέρα θα επιλέξει το δημοτικό συμβούλιο αν θα τη χρησιμοποιήσει ή όχι.”

Αναφορικά με το κόστος, ανέφερε ότι οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής θα είναι συγκεκριμένες, “θα έχουν μελέτες κόστους οφέλους, οπότε θα μπορεί το δημοτικό συμβούλιο που θα έχει μπροστά του όλα αυτά τα στοιχεία, να μπορεί να αποφασίσει
τι συμφέρει την κοινωνία και το λευκαδίτικο λαό.

Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αποφύγουμε αύξηση δημοτικών τελών, όμως τις αποφάσεις αυτές θα τις πάρει το δημοτικό συμβούλιο.”

Ο κύριος Καββαδάς είπε ότι στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση η ανακύκλωση προχωράει σε πιο εξελιγμένες μορφές, ενώ η Ελλάδα είναι 24η στην ανακύκλωση και δεύτερη στην ταφή των απορριμμάτων, όταν το ποσοστό ταφής των απορριμμάτων στην Ευρώπη είναι 23%.

Όσες χώρες αξιοποιούν τα σκουπίδια για παραγωγή ενέργειας, η Ταφή δεν υπερβαίνει το 5%. Πολλές φορές έχουμε πει ότι τα σκουπίδια Είναι χρήμα και έτσι πρέπει να το δούμε και εμείς.

Πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στους τρεις βασικούς κλάδους, στους μπλε για την ανακύκλωση, τους καφέ για τα οργανικά και τους πράσινους για κάθε άλλου είδους απορρίμματα, εκεί πρέπει να σταθούμε για να μπορέσουμε να πηγαίνουμε λιγότερα σκουπίδια στο εργοστάσιο.

Μαρίνα Βλυχό.

Σχετικά με την Μαρίνα στο Βλυχό, είπε ότι είναι ένα επενδυτικό σχέδιο που κυνηγάμε εδώ και πολλά χρόνια και αυτή η επένδυση θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση όχι μόνο στο Βλυχό, αλλά και σε ολόκληρο το νησί, καθώς το καλοκαίρι βλέπουμε εκατοντάδες σκάφη να αγκυροβολούν σε αυτό τον κόλπο, χωρίς καμία υποδομή να εξυπηρετηθούν, αλλά και χωρίς να πληρώνουν τίποτα.

“Είχα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών κ Δένδια, αλλά και ανάπτυξης κύριο Γεωργιάδη προκειμένου να τους πείσω να περάσουν την επένδυσή της Μαρίνας στο Βλυχό ως στρατηγική επένδυση στην διυπουργική επιτροπή και το έκανα αυτό για να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες fast track.

“Αρμόδια για να εισηγηθεί το φάκελο στην διυπουργική επιτροπή ήταν η Enterprise Greece, μία δημόσια εταιρία επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου και είχα την διαβεβαίωση ότι θα κοινούμασταν τάχυστα, καθώς αυτή είναι μία από τις πρώτες δημόσιες επενδύσεις που θα προωθηθεί ως στρατηγική επένδυση.

Όταν ήρθε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, διαπίστωσα ότι οι προδιαγραφές της επένδυσης της Μαρίνας δεν αρκούσαν για να ενταχθεί  στις στρατηγικές επενδύσεις, καθώς ήταν πολύ μικρή για να θεωρηθεί στρατηγική.

Τότε συναντήθηκα με τον Υπουργό ανάπτυξης κύριο Γεωργιάδη κινηθήκαμε αστραπιαία, αλλά τοποθετήθηκα και στην ολομέλεια, για να μειωθούν τα όρια πάνω από τα οποία μία επένδυση θεωρείται στρατηγική.

Στο νομοσχέδιο για παράδειγμα θεωρούνταν ότι μία επένδυση είναι στρατηγική όταν αυτή η επένδυση έχει κόστος πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση η Μαρίνα στο Βλυχό να στοιχίσει τόσο. Με πολύ αγώνα κατεβάσαμε το όριο από τα 100 στα 40 εκατομμύρια.

Επίσης από την δημιουργία 120 θέσεων εργασίας που προέβλεπε το παλιό σχέδιο το πήγαμε στους 75.

Όπως είπε γίνεται μία προσπάθεια από την πλευρά του να απλουστευθούν οι διαδικασίες, καθώς αυτή τη στιγμή ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης λέει ότι για να γίνει μία στρατηγική επένδυση πρέπει πρώτα να βρεθεί ο επενδυτής, στη συνέχεια να εγκριθεί η επένδυση από την διυπουργική και στο τέλος να γίνουν οι αδειοδοτήσεις.

Εγώ προσωπικά διαφωνώ και η πρότασή μου είναι, να εγκρίνει πρώτα η διυπουργική την επένδυση ως στρατηγική, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην Enterprise Greece να αντλήσει χρήματα για διαγωνιστικές διαδικασίες, στη συνέχεια να ακολουθηθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων και στο τέλος να αναδεικνύεται ο επενδυτής.

Αυτό το λέω γιατί ο ανάδοχος θα γνωρίζει ακριβώς Σε τι πάει να επενδύσει και ο δήμος θα μπορεί με την κατάλληλη προεργασία να αντλήσει τα δυνατά μεγαλύτερα οφέλη από αυτή την επένδυση.

Αυτή είναι μία προσπάθεια που κάνω και ελπίζω να τα καταφέρουμε.

Νοσοκομείο

Για το θέμα του νοσοκομείου ανέφερε ότι την προηγούμενη Δευτέρα άνοιξε έπειτα από λίγες μέρες παύσης η  λειτουργία της  καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Λευκάδας και ο λόγος που έμεινε κλειστή έστω και αυτές τις λίγες μέρες ήταν η έλλειψη γιατρών για τις εφημερίες.

“Όταν το έμαθα επισκέφτηκα το νοσοκομείο Λευκάδας,  ήρθα αμέσως σε επικοινωνία με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη και μας εξασφάλισε τέσσερις γιατρούς καρδιολόγους από άλλα νοσοκομεία και έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να λειτουργήσει κλινική και το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Θα εθελοτυφλούσα ωστόσο, εάν δεν παραδέχομαι ότι υπάρχουν προβλήματα με τη λειτουργία των νοσοκομείου.”

Σύμφωνα με τον κύριο Καββαδά, υπάρχουν δύο μόνιμοι γιατροί στο καρδιολογικό τμήμα, το οργανόγραμμα προβλέπει τρεις καρδιολόγους και οι τρεις θέσεις έχουν καλυφθεί, δύο που είναι αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο και οργανική θέση ενός γιατρού από την Πρέβεζα ο οποίος έφυγε γιατί έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και έχει πάει στο νοσοκομείο Πρέβεζας.

“Θα μπορούσαν όμως οι καρδιολόγοι της Πρέβεζας να βοηθήσουν τη Λευκάδα και να καλύψουν κάποιες ανάγκες, γιατί από ότι γνωρίζω συζητώντας  με την διευθύντρια του καρδιολογικού Τμήματος, συνολικά μου έχει αναπτυχθεί ότι κατά διαστήματα έχει πάει πέντε μήνες στο νοσοκομείο Πρέβεζας και έχει βοηθήσει.

“Δεν γνωρίζω για ποιους λόγους ο καθένας μας αρνείται να δώσει μία βοήθεια. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι λύση, αλλά σε δύσκολες περιόδους που περνάμε μέχρι να γίνουν κάποια πράγματα καλό είναι το ένα νοσοκομείο να βοηθάει το άλλο.

Τα προβλήματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν τώρα, εμείς τα κληρονομήσαμε. Το νοσοκομείο το παραλάβαμε ημιτελές, κάποια τμήματα παραδόθηκαν κλειστά, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι ο σκοπός ήταν να κοπεί η κορδέλα μπροστά στις κάμερες πριν τις κάλπες και αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας.

Το ΕΚΑΒ ακόμα δεν έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο και έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες, ωστόσο κάποιες ενέργειες γίνονται τώρα, έτσι ώστε να παραχωρηθεί το νέο κτήριο από την 6η ΥΠΕ στο ΕΚΑΒ, να το αποδεχτεί το ΕΚΑΒ για να καλύψει τις δαπάνες ηλεκτροδότησης και της σύνδεσης του κτιρίου με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, είμαστε σε καλό δρόμο εκτιμώ στις αρχές του νέου χρόνου θα έχει μεταφερθεί.

“Αναφορικά με τους γιατρούς και βάση  αυτά τα οποία γνωρίζω, ας με διορθώσουν αυτοί που νομίζουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λέω, στις συζητήσεις που έχω κάνει είναι ότι οι 7 μόνιμοι που προσλήφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν από την προκήρυξη του 2014 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη.

Μάλιστα από το 2015 μέχρι το 2019 δεν προκηρύχθηκε καμιά μόνιμη θέση γιατρού, πώς ήρθαν ήταν επικουρικοί και μάλιστα από τους 17 που έχουν έρθει έχουν φύγει οι 9.

Πιστεύω ότι έπρεπε να γίνουν ενέργειες να κρατηθούν αυτοί οι γιατροί και όχι να φύγουν.

Βέβαια δεν είναι λύση οι προσωρινές λύσεις, είναι λύσεις ανάγκης οι οποίες δεν μπορούν να μας πάνε μακριά, ούτε μπορούμε συνέχεια με νύχια και με δόντια και με μηδενικούς γιατρούς να λειτουργεί το νέο νοσοκομείο, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Από την πλευρά μου όλο αυτό το διάστημα είμαι σε επαφές τόσο με τον Υπουργό όσο και τον υφυπουργό υγείας, δεν υπάρχει εβδομάδα να μην είμαι στο υπουργείο, καταθέτοντας Τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στο νοσοκομείο Λευκάδας, αλλά και στο κέντρο υγείας Βασιλικής, αλλά και στο Μεγανήσι που υπάρχει πρόβλημα.

Ήδη μία προκήρυξη για οκτώ αγροτικούς γιατρούς βρίσκεται σε εξέλιξη και ευελπιστώ ότι ένας από αυτούς τουλάχιστον θα πάει στο Μεγανήσι και αυτό είναι σημαντικό.

Επίσης στην  προκήρυξη του υπουργείο υγείας για μόνιμους γιατρούς, έχει δεσμευτεί το υπουργείο ότι θα πάρουμε 11 μόνιμους γιατρούς.”

Στον απολογισμό του διοικητική κ. Μίχα ότι και ο ίδιος είχε προκηρύξει 6 θέση γιατρών, είπε ότι αυτό είναι αλήθεια, όμως στη συνέχεια έγιναν οι εκλογές και σταμάτησε η προκήρυξη.

“Τους έξι όμως γιατρούς που έκανε τις ενέργειες ο κύριος διοικητής, με πολύ μεγάλη πίεση τους κάναμε έντεκα , από εννέα ειδικότητες κι αν μας ακούει κάποιος γιατρός μπορεί να ενδιαφέρεται να έρθει στη Λευκάδα γιατί και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Μιλάμε για δύο αναισθησιολόγους, παθολόγους από έναν νεφρολόγο, βιοπαθολόγο, γυναικολόγο, ορθοπεδικό, ψυχίατρο και ουρολόγο.

Στο ερώτημα γιατί τόσο καιρό δεν γινόταν η προκήρυξη αυτών των θέσεων, είπε ότι είναι μία σωστή ερώτηση, αλλά όλο αυτό το διάστημα με τον προηγούμενο νόμο, για να μπορεί να γίνει η προκήρυξη και να προληφθούν οι γιατροί χρειάζονται πάνω από ένα χρόνο.

“Η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζει ένα ψηφιακό σύστημα προσλήψεων και θα μειώσει το χρόνο αυτό στους πέντε μήνες, δηλαδή αν υπάρξει ενδιαφέρον από τη στιγμή που θα βγει η προκήρυξη στον αέρα, πιστεύουμε ότι σε πέντε μήνες θα υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο Λευκάδας.”

Αναφορικά με το κέντρο υγείας Βασιλικής έκανε λόγο για τριτοκοσμική κατάσταση και όπως είχε προαναγγείλει έγινε μία μελέτη η οποία είναι ώριμη, έχει βρεθεί χρηματοδότηση και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης και θα γίνουν κάποια πράγματα όπως η σύνδεση της αποχέτευσης με το κέντρο υγείας, που είναι τόσα χρόνια χωρίς αποχέτευση με αποτέλεσμα να μπαίνουν τα λύματα στο ισόγειο του κτιρίου, θα γίνει διευθέτηση του επικίνδυνου καλωδίου της ΔΕΗ, μεταλλική αυλόπορτα, μπάρα εισόδου εξόδου, βάψιμο στο εξωτερικό κτίριο και ένα μικρό μάζεμα.

Για την συνολική αναβάθμιση του κτιρίου υπάρχει μία μελέτη του δήμου, η οποία πρέπει να επικαιροποιηθεί, είμαι σε επαφή με τον πρόεδρο της Βασιλικής, αλλά και με τον Δήμαρχο και πιστεύω πως θα προχωρήσει για να βρούμε χρηματοδότηση και να αλλάξει η εικόνα του κέντρου υγείας.

Μάλιστα είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια περνάμε δανεικό ασθενοφόρο και αναμένεται σύντομα να έρθει είναι ασθενοφόρο και θα δώσει μία ανάσα στους εργαζόμενους στο κέντρο υγείας αλλά και στους πολίτες.

Θέατρο

Για το θέατρο Λευκάδας είπε ότι πρόκειται για μία πονεμένη ιστορία, η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί που δεν έχει ένα θέατρο, ένα χώρο πολιτισμού αντάξιο της ιστορίας της.

“Γνωρίζουμε ότι η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έχει ανοίξει ένα πρόγραμμα που μπορεί να χρηματοδοτήσει το θέατρο, με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ και παραπάνω αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της παραχώρησης.

Εκεί βλέπω κάποια εμπόδια, πιστεύω να ξεπεραστούν, έχω κατασκηνώσει στο Υπουργείο Οικονομικών, οπότε καθημερινά δέχονται πιέσεις για να γίνει η παραχώρηση κατά χρήση και για 50 χρόνια.

Το θέμα κολλάει γιατί υπηρεσίες επιφυλάσσονται. Ενώ υπάρχει πολιτική βούληση αλλά και η γενική γραμματέας και υπουργός θέλει να δώσει λύση για να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο για το νομό μας, οι υπηρεσίες είναι επιφυλακτικές, είμαστε σε καλό δρόμο, είμαι αισιόδοξος, θα συνεχίσω το επόμενο διάστημα προσπάθειες μου και πιστεύω ότι αυτό το σημαντικό έργο για τη Λευκάδα θα ολοκληρωθεί.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο βουλευτής Λευκάδας ανέφερε, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε μία καθαρή και ισχυρή εντολή την οποία σκοπεύουμε να τιμήσουμε δρομολογώντας όλα όσα υποσχεθήκαμε.

Υλοποιούμε όλα όσα υποσχεθήκαμε πολύ νωρίτερα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το μειωμένο φόρο που είδαν οι συμπολίτες μας μεσοσταθμικα 22%.

Με το νέο ευνοϊκό σύστημα των 120 δόσεων, δώσαμε μία ευκαιρία σε όσους χρωστούσαν , σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και το κυριότερο δώσαμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ενταχθούν στο μετρό αυτό.

Απαλλάξαμε τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις από την φιλία των capital control και τώρα μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό του 2020 θα δούμε και άλλες μείωση φορολογίας, μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στις
επιχειρίσεις από το 28 στο 24%, τα μερίσματα από το 10% θα πάνε στο 5% για τις επιχειρήσεις, θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από το 22 στο 9%.

Το αφορολόγητο για κάθε παιδί θα αυξηθεί κατά 1000 ευρώ και ένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος είναι το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Επίσης για τρία χρόνια θα στείλουμε το ΦΠΑ στην οικοδομή και θα παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση των κτιρίων.

Αλλά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο μειώνει την γραφειοκρατία, διευκολύνει τις αδειοδοτήσεις και θεσπίζει μία σειρά από μέτρα που κάνουν τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές.

Πιστεύω ότι οι πολίτες αποτιμούν θετικά τις πρώτες μέρες της Κυβέρνησης και αυτό αποτυπώθηκε Την προηγούμενη εβδομάδα στις δημοσκοπήσεις, που η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 18%.

Έχουμε πολλά να κάνουμε και σε Εθνικό και σε τοπικό επίπεδο και νομίζω ότι θα γίνουν αρκετά.

Κλείνοντας ευχαρίστησε το Λευκαδίτικο λαό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του με την επανεκλογή του, λέγοντας ότι δεν περίμενε τόσο μεγάλο ποσοστό.

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 5999 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*