Νέα Ζηλανδία: Ο πιγκουίνος χόιχο ψηφίστηκε Πουλί της Χρονιάς

Το είδος πιγκουίνου χόιχο, ένα από τα πιο σπάνια του κόσμου, κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό για το… Πουλί της Χρονιάς που έχει γίνει θεσμός στη Νέα Ζηλανδία

Σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς έχει επιστρέψει όπως όλα δείχνουν η ζωή στη Νέα Ζηλανδία, αφού όσο απομακρύνεται ο εφιάλτης του μακελειού του Κράισττσερτς, στην επικαιρότητα επιστρέφουν ειδήσεις όπως η ψηφοφορία για το… Πουλί της Χρονιάς. Ο διαγωνισμός είναι κάτι σαν θεσμός στην απομακρυσμένη χώρα, καθώς διοργανώνεται εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Φέτος ο μεγάλος νικητής είναι ένα σπάνιο είδος πιγκουίνου που είναι γνωστό ως χόιχο και το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι είναι… αντικοινωνικό.

Η προεκλογική εκστρατεία για το Πουλί της Χρονιάς διήρκησε όπως πάντα δύο εβδομάδες και η υποψηφιότητα του χόιχο φάνηκε εξ αρχής ότι είναι ισχυρή, παρά το γεγονός ότι η τελική διαφορά από τον δεύτερο δεν ήταν μεγάλη. Ο πιγκουίνος με τα κίτρινα μάτια κατάφερε να επικρατήσει απέναντι σε πέντε αντιπάλους του και σύμφωνα με τους ανθρώπους της οργάνωσης Forest & Bird το αποτέλεσμα ήταν μεγάλη ανατροπή δεδομένου του γεγονότος ότι αντίπαλοι του ήταν ο περσινός νικητής του διαγωνισμού το κερέρου και το επίσης φαβορί κακάπο. Το χόιχο έλαβε συνολικά 12.022 από τις 43.460 ψήφους που καταμετρήθηκαν ως έγκυρες. Φέτος δεν καταγράφηκαν περιστατικά νοθείας στην ψηφοφορία εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια που οι αποκαλύψεις για στήσιμο του διαγωνισμού είχαν προκαλέσει σκάνδαλο.

Ο πιγκουίνος χόιχο αποφεύγει τις πολλές συναντήσεις ακόμα και με άτομα του είδους του κι επικοινωνεί (σπάνια) με τσιριχτές κραυγές. Συνολικά μόλις 225 ζεύγη χόιχο έχουν απομείνει στη Νέα Ζηλανδία. Είναι σχετικά μεγαλόσωμος για πιγκουίνος καθώς σε ύψος φτάνει τα 65 εκατοστά και σε βάρος μπορεί να φτάσει τα 5 κιλά. Το είδος απειλείται με εξαφάνιση σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς είναι αντιμέτωπο με πολλές και διάφορες απειλές. Τα αποθέματα φαγητού του χόιχο μειώνονται με την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων των Ωκεανών αλλά και εξαιτίας των τρατών βυθού. Επιπλέον συχνά πυκνά τα χόιχο μπλέκονται σε δίχτυα ψαράδων, ενώ οι βιότοποι τους αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Για το αποτέλεσμα δηλώσεις έκανε και η πρωθυπουργός της χώρας Γιασίντα Άρντερν αναφέροντας συγκεκριμένα: “Αισθάνομαι υποχρεωμένη να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον νικητή καθώς είναι το πρώτο ψαροπούλι που κερδίζει τον διαγωνισμό. Ευελπιστώ ότι η νίκη του θα στρώσει το έδαφος για μια νίκη του μαύρου πετρέλ (ενός άλλου είδους ψαροπουλιού) το οποίο είναι γνωστό ότι στηρίζω εδώ και καιρό”.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 81889 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*