Συρία: Μεγάλη κερδισμένη η Ρωσία, πήρε λίγα αλλά καλά η Τουρκία, στο καναβάτσο οι ΗΠΑ

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος σταματούν πλέον, μετά και την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Πούτιν κι Ερντογάν. Ύστερα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων, με τις αποφάσεις που ελήφθησαν να είναι, πολύ σημαντικές αν όχι ιστορικές ιστορικές κατά τον Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχθηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, μίλησε για έξωθεν ενθάρρυνση των αποσχιστικών τάσεων κι εκμετάλλευση των εθνικών διαφορών που υπήρχαν στις κουρδικές επαρχίες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μην εκμεταλλευτούν οι τζιχαντιστές την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απαιτώντας να αποχωρήσουν όλοι στρατοί από το συριακό έδαφος, σεβόμενοι την αυτοκυριαρχία του συριακού κράτους και να υπάρξει σεβασμός και συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Στο μνημόνιο 10 σημείων που κατέληξαν, το πρώτο σημείο είναι η προσήλωση στην διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Η στρατιωτική επιχείρηση, μετά και τη νέα εκεχειρία των 150 ωρών, φαίνεται να σταματά εδώ και πλέον θα υπάρχουν περιπολίες στα οριοθετημένα σημεία από Σύριους και Ρώσους, ενώ εντός της τουρκικής ζώνης ασφαλείας που στήνεται πλέον σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα εδάφη, που αποχώρησαν οι Κούρδοι και ο οπλισμός τους θα υπάρξουν και κοινές τουρκορωσικές περιπολίες. Παράλληλα, θα υπάρξει και προώθηση της συριακής συνοριοφυλακής στα όρια που έχει βάλει τα νέα σύνορα η Τουρκία.Ρ

Ρωσία: Ο μεγάλος κι απόλυτος κυρίαρχος της περιοχής

Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Πλέον ο τεράστιος κερδισμένος κι απόλυτος κυρίαρχος της περιοχής είναι ο Πούτιν, κερδισμένος βγαίνει κι ο Ερντογάν, μερικώς κερδισμένος ο Άσαντ, ενώ οι Κούρδοι είναι οι πιο χαμένοι, που… πίστεψαν τα λόγια τα ψεύτικα και τα μεγάλα, αλλά και οι ΗΠΑ που αποχωρούν με την… ουρά στα σκέλια από την περιοχή. Ήδη οι δυνάμεις των Αμερικανών που προωθούνται προς το Ιράκ είναι ανεπιθύμητες και ζητά το καθεστώς να αποχωρήσουν άμεσα.

Στην Τουρκία πάντως δεν έχουν καταλήξει αν κέρδισαν ή έχασαν, γιατί ουσιαστικά ο Ερντογάν επέστρεψε στην πατρίδα του με μια νέα διορία-εκεχειρία. Το ζητούμενο είναι να αποσαφηνιστεί πόσο μήκος έχει αυτή η ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί στη Βόρεια Συρία. Τα 30 χιλιόμετρα είναι δεδομένα, όμως το μήκος αυτής της «συνοριακής γραμμής» δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι τα 120 χιλιόμετρα που έθεσε ο Ερντογάν στους Αμερικανούς ή τα 400 και πλέον που έβαλε στο τραπέζι ξανά στη συνάντηση με τον Πούτιν.

Κοινή παραδοχή και στην Τουρκία είναι το γεγονός ότι ο Πούτιν έβαλε τους δικούς του όρους και τους αποδέχθηκαν όλες οι πλευρές. Κι όλα αυτά… αναίμακτα με τους Ρώσους να κερδίσουν κατά κράτος στην σκακιέρα της τακτικής χωρίς να ρίξουν ούτε… σφαίρα.

Ξυπνά από τον λήθαργο ο Λευκός Οίκος, θέλει να ξαναβάλει στρατό στη Συρία

Στην Ουάσιγκτον, η λιτή ανακοίνωση, που έκανε λόγο για «ευχάριστα νέα για τη Συρία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή» και θα πούμε περισσότερα σε… λίγο, χωρίς να ειπωθεί κάτι οκτώ ώρες μετά αποδεικνύει πόσο μουδιασμένοι είναι οι Αμερικανοί, που έφυγαν από το «παιχνίδι» χαμένοι.

Πλέον, μιλούν δια στόματος του υπουργού Αμύνης για «εγκλήματα πολέμου, που συντελέστηκαν στη Συρία κι ότι θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», όμως τώρα είναι αργά. Ο ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μαρκ Έσπερ αποκάλυψε μάλιστα, ότι περιμένει το «ΟΚ» του Ντόναλντ Τραμπ για να αναπτύξει στρατιώτες στη Συρία. Οι Αμερικανοί στρατιώτες πλέον, όπου κι αν πηγαίνουν τους υποδέχονται με… λαχανικά. Είναι παντού ανεπιθύμητοι και πλέον ο Τραμπ, που θέλει να (ξανά) φέρει στρατό στα εδάφη του Άσαντ, καλείται να βρει εκτός από στρατηγικό σημείο κι έναν καινούριο σύμμαχο, καθώς οι ΗΠΑ πλέον έχουν χάσει τη επιρροή τους.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 76435 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*