ΕΕ: Παράταση του Brexit για την αποφυγή του εφιάλτη ”no deal”

Ολοένα και πιο έντονο γίνεται το φλερτ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την παράταση της ημερομηνίας του Brexit.

Μετά την απόρριψη της πρότασης για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον πέταξε το μπαλάκι στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το έπιασε αμέσως μετά και δήλωσε ότι εξετάζεται η παράταση.

Τα 27 κράτη-μέλη υποστηρίζουν καταρχήν μια παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, αλλά εξακολουθούν να συζητούν τη διάρκεια αυτής της αναβολής, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ευρωπαϊκή πηγή, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές από τα 27 κράτη-μέλη.

«Όλοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα μιας αναβολής για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Η διάρκεια της αναβολής είναι ακόμα υπό συζήτηση», επισήμανε η πηγή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, συνέχισε την Τετάρτη τις συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών-μελών, πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο Τουσκ πρότεινε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθούν μια νέα -την τρίτη, κατά σειρά- αναβολή του Brexit, αυτή τη φορά έως τις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από το αποτέλεσμα των χθεσινών ψηφοφοριών στην Βουλή των Κοινοτήτων, που μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Η άποψη (των πρεσβευτών) ήταν ομόφωνα να θεωρηθεί ότι απαιτείται παράταση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με το Λονδίνο», σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες της συνάντησης, ο οποίος επίσης θεώρησε ότι οι διπλωμάτες τάσσονται υπέρ μιας «μεγαλύτερης επέκτασης», δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Δεν έχει αναφερθεί άλλη ημερομηνία, σύμφωνα με διάφορες ευρωπαϊκές πηγές.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 80260 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*