Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Ανακοίνωση

Αγαπητέ συμπολίτη, εμείς οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λευκάδας έχουμε την υποχρέωση να σε ενημερώσουμε ότι συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει  η ομοσπονδία μας ΠΟΕ-ΟΤΑ,                                                                                          α) 48ωρη πανελλαδική απεργία για τη Τρίτη & Τετάρτη 22/23 του Οκτώβρη  2019  στις υπηρεσίες: καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πράσινου των δήμων  και

β) στην 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις υπηρεσίες για τη Πέμπτη 24 του Οκτώβρη.                                                          

Κεντρικό αίτημα της απεργίας είναι να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Την πολιτική που δίνει «γη και ύδωρ» στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, όλη την προηγούμενη περίοδο.                                                                                                                      Το δήθεν φιλεργατικό πολυνομοσχέδιο εκτός των άλλων προβλέπει:                         

Συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, βάζει σε μόνιμη «πρέσα» τους μισθούς και θέτει υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των Συνδικάτων με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων.                                                                                                                                   

-Περιέχει το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου που αφορά αποκλειστικά τους ΟΤΑ. Το άρθρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια, με αποφάσεις χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση, να εκχωρεί σε ιδιώτες υπηρεσίες των δήμων όπως την καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό κλπ, που θα έχει σοβαρές συνέπειες σε εργαζόμενους και δημότες.                                                           

Ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των Συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας». Ουσιαστικά επιδιώκει να χτυπήσει τις ζωντανές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή τις συγκεντρώσεις, τις Γενικές Συνελεύσεις. Εκεί μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι και να εκφράσουν τη γνώμη τους, να συνδιαμορφώσουν απόφαση, να κρίνουν πρόσωπα, παρατάξεις, θέσεις.                                                                                                                                –Δημιουργία «Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» στο υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή «μαύρη λίστα» των συνδικαλισμένων εργαζομένων που θα παραδίδεται κατά το δοκούν στους εργοδότες. Επανερχόμαστε σε αλήστου μνήμης εποχές, όπως η δεκαετία του 1970, που ο ΣΕΒ είχε ανάλογες λίστες!                                                                                                                Με πρόσχημα τη δημοκρατία –πόσο υποκριτικό ακούγεται από μια κυβέρνηση που εκλέγεται από το 27% του εκλογικού σώματος να ζητά στα συνδικάτα να υπάρχει το 50%+1!– θέλουν να χτυπήσουν τη δημοκρατική λειτουργία των Συνδικάτων και να ανοίξουν το δρόμο για το φακέλωμα των εργαζομένων.

Επιπλέον, όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την εφαρμογή των εν λόγω αντιδραστικών διατάξεων παραπέμπονται σε αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, χρίζοντας τον «ανώτατο άρχοντα». Στην πραγματικότητα, δίνεται στην κυβέρνηση και στον εκάστοτε υπουργό η εξουσία να ξαναγράφουν τον συνδικαλιστικό νόμο. Πατώντας πάνω σε όλες τις ανατροπές που επιβλήθηκαν με τα τρία κατά σειρά μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι νέες αντεργατικές διατάξεις έρχονται να διαμορφώσουν έναν μηχανισμό μόνιμης θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με ουσιαστικό καθορισμό των μισθών, με αποφάσεις του αστικού κράτους και με ενιαίο θεσμοθετημένο κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Δηλαδή η κυβέρνησή τους και οι εκάστοτε υπουργοί τους θα καθορίζουν τα πάντα. Θα ελέγχουν τα Συνδικάτα, τις Γενικές Συνελεύσεις τους, τα θέματά τους, τις αποφάσεις τους. Σε λίγο θα κάνουμε πρόεδρο τον εκάστοτε υπουργό ή τον πρόεδρο του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων.

Για όλα αυτά:

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα, Σωματεία, Σύλλογοι και χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν με μεγαλύτερη δύναμη, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τη δράση τους ενάντια στο κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο, διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Σας ζητάμε να δείξετε κατανόηση για τυχών προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις κινητοποιήσεις μας,                                              Σας παρακαλούμε όσο είναι δυνατών να αποφεύγετε να βγάζετε τα απορρίμματα στις μέρες αυτές                                                                 και να συμπαρασταθείτε στο δίκαιο αγώνα μας 

                                                            21/10/2019

Με εκτίμηση το ΔΣ

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8924 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*