Καβάλα: 11 μήνες μετά την πτώση, τα τρία σενάρια για την αποκατάσταση της γέφυρας

«Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα για την αποκατάσταση της γέφυρας που κατέρρευσε» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Καβάλας-Ποια λύση προκρίνει

Έναν σχεδόν χρόνο μετά την κατάρρευση της γέφυρας μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας και μετά από αρκετά πίσω-μπρος υπογράφτηκε μόλις την Πέμπτη (3.10) η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Εγνατίας Οδού για την αποκατάσταση της. 

Σύμφωνα με αυτήν, εντός των επόμενων 15 μηνών αναμένεται -το αργότερο-αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες αποκατάστασης, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των μελετών ανέρχεται σε 831.080 ευρώ, τα οποία διαθέτει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το χρονοδιάγραμμα 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η σύμβαση εντός των επόμενων έξι μηνών θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης και οι εμπλεκόμενοι φορείς αναμένεται να καταλήξουν στην επιλογή της λύσης για την αποκατάστασή της γέφυρας. Τα σενάρια που θα διερευνηθούν με τις μελέτες είναι είτε η αποκατάσταση του τμήματος της γέφυρας που κατέρρευσε είτε η κατασκευή νέας γέφυρας είτε, τέλος, η δημιουργία εναλλακτικής διαδρομής με τη διεύρυνση του δρόμου που υπάρχει σήμερα. Αν απαιτηθεί ενίσχυση της γέφυρας ή αποφασισθεί η κατασκευή νέας από την αρχή τότε θα απαιτηθούν άλλοι εννιά μήνες για την ωρίμανση των μελετών. Αμέσως μετά θα προχωρήσει η αποκατάσταση της γέφυρας. Στην σύμβαση που υπογράφτηκε χθες στα γραφεία της Εγνατίας στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται η δέσμευση της Περιφέρειας να αναθέσει την κατασκευή του έργου στην εταιρία της Εγνατίας οδού.

Ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε στο ethnos.gr ο νέος δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης. «Η λύση που πρέπει να δοθεί είναι οριστική. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτό θέμα. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την αποκατάσταση της γέφυρας. Εκτιμώ ότι καλύτερη λύση είναι η κατεδάφιση και η κατασκευή νέας γέφυρας από την αρχή. Είναι η καλύτερη λύση και νομίζω ότι και η Εγνατία Οδός Α.Ε. προς αυτήν τη λύση συγκλίνει» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.  

Την επόμενη βδομάδα ο δήμαρχος θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ηγεσία της Εγνατίας Οδού προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα χρονοδιαγράμματα και τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση της γέφυρας. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά την οριστική του απόφαση, για συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ  με την Εγνατία Οδό ΑΕ για τις απαραίτητες ενέργειες στο σημείο όπου κατέρρευσε τμήμα της. Η σχετική ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πάρθηκε στις 18 Απριλίου.

kabala_gefyra.jpg

Είχε τρύπα από το 2016

Τμήμα της γέφυρας μήκους 10-15 μέτρων κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2018. Από την κατάρρευση, εγκλωβίστηκαν δύο οχήματα, επιβάτες και οδηγοί των οποίων (συνολικά 3 άτομα) βγήκαν από αυτά χωρίς να πάθουν το παραμικρό. Τόσο ο δήμος Καβάλας όσο και η τοπική κοινωνία ζήτησαν στο παρελθόν τη βοήθεια του στρατού και την τοποθέτηση από την ΜΟΜΑ μιας σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέιλι-όπως στα Χανιά-,  η οποία θα αντικαταστήσει την πεσμένη γέφυρα στην περιοχή του πρώην νοσοκομείου της Καβάλας, ,  για νια αποφευχθεί το κυκλοφοριακό έμφραγμα. Ωστόσο η λύση αυτή δεν προχώρησε. 

Τον Αύγουστο του 2016 είχε διαπιστωθεί τρύπα στο οδόστρωμα, στο ίδιο περίπου σημείο της γέφυρας. Η βλάβη είχε αποκατασταθεί από το Δήμο Καβάλας. Τότε είχε ελεγχθεί η γέφυρα από εκπροσώπους της Εγνατίας Οδού, αυτοί είχαν διαβεβαιώσει για την στατική επάρκεια της.

4614443.jpg

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 77256 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*