Ινδία: Έκλεψαν την τέφρα του Μαχάτμα Γκάντι

Μέρος από την τέφρα του ιστορικού ηγέτη της Ινδίας, Μαχάτμα Γκάντι έκλεψαν άγνωστοι ανήμερα της 150ης επετείου από τη γέννησή του, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Οι στάχτες εκλάπησαν την Πέμπτη από μνημείο της κεντρικής Ινδίας στο οποίο φυλάσσονταν από το 1948, όταν ο Γκάντι δολοφονήθηκε από έναν ινδουιστή εξτρεμιστή. Οι δράστες που ήταν -κατά πάσα πιθανότητα- φανατικοί ινδουιστές, βεβήλωσαν το μνημείο γράφοντας με πράσινη μπογιά τη λέξη «προδότης» πάνω στη φωτογραφία του Γκάντι. 

Παρότι εκείνος θεωρείται ο «πατέρας του ινδικού έθνους», καθώς πρωτοστάτησε στην ανεξαρτησία της χώρας, η οποία ήταν αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου και στην δημιουργία της μεγαλύτερης δημοκρατίας του πλανήτη και παρόλο που ο ίδιος ήταν βαθύτατα αφοσιωμένος στην ινδουιστική θρησκεία, υπάρχουν μέχρι και σήμερα εξτρεμιστές που θεωρούν τον Γκάντι προδότη διότι υποστήριξε ένθερμα την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων. Επίσης, οι ίδιοι τον κατηγορούν για τη διάσπαση του ινδικού έθνους σε δύο κράτη με διαφορετική κυρίαρχη θρησκεία (Ινδία – Πακιστάν).

Ο Ινδός ηγέτης αποτεφρώθηκε μετά το θάνατο του, όμως οι στάχτες του δεν ρίχτηκαν στα νερά κάποιου ποταμού, όπως επιτάσσει η θρησκευτική παράδοση του Ινδουισμού, αλλά εξαιτίας της λατρείας του κόσμου προς το πρόσωπο του, μικρές ποσότητες από τις στάχτες του στάλθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας για τελετές στη μνήμη του. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν συγκεντρωθεί σε μία μόνο τεφροδόχο.

Πηγή: ethnos.gr

About Ομάδα Σύνταξης 76804 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*