Άγκάθι το οικονομικό στο θέμα της προσωρινής λύσης για τα σκουπίδια. Στα 200.000 ευρώ το ταμείο του δήμου από τα ανταποδοτικά. -ΗΧΗΤΙΚΟ-

Γνωρίζοντας το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το θέμα των απορριμμάτων ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Ξεκίνησε με ένα καλό νέο, καθώς  όπως είπε, στις 23/9/2019 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, κατήλθαν στον διαγωνισμό τρεις εταιρείες η πρώτη είναι η “Μεσόγειος”, η “Λέκτωρ” και μία τρίτη.

“Οι δύο πρώτες πληρούν κατά την άποψη όλων των παραγόντων τις προϋποθέσεις, προφανώς δεν γνωρίζουμε τις προσφορές την Παρασκευή η επιτροπή θα της ανοίξει.

“Η διαδικασία της επιτροπής αυτής είχε ξεκινήσει έγκαιρα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, θα αποτελείται από οκτώ άτομα,  δεν μπορούν να είναι οι μηχανικοί του δήμου, η περιφέρεια δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό που σημαίνει ότι έπρεπε ο συντονιστής αποκεντρωμένης διοίκησης να προσθέσει μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας στη λίστα και τους μηχανικούς από άλλους φορείς όπως το ΤΑΣ.

Με προσωπική μου παρέμβαση στον κύριο Παπαθεοδώρου δέκα μέρες πριν από τη σύγκληση της οικονομικής επιτροπής, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες και θα πω ότι πάλι καλά που μπήκαν στο σύστημα τα ονόματα επιπλέον μηχανικών την Πέμπτη το βράδυ, διαφορετικά θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα.”

Αναφορικά με την ουσία του ζητήματος, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή καταβάλλει εδώ και πάρα πολύ μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την εύρεση της “βέλτιστης” λύσης.

“Απόφασή μας ήταν και νομίζω ότι έγινε αντιληπτό η γνωστοποίηση του προβλήματος προς πάσα κατεύθυνση. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί γιατί θεωρούμε ότι μόνο έτσι μπορεί να βρεθεί λύση.

Από τεχνικής σκοπιάς μπορώ να πω ότι ήμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχουν τεκμηριωμένες εναλλακτικές και για τις οποίες θα κληθούμε σύντομα να συζητήσουμε.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως για την επίλυση αυτού του μείζονος προβλήματος είναι το οικονομικό και για αυτό ακριβώς δεν έχουμε φέρει το θέμα προς συζήτηση.

Θέλω να λάβετε υπόψιν σας ότι τα χρήματα από τα ανταποδοτικά μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι μόλις 200.000 ευρώ, αυτό είναι το πορτοφόλι μας.

Αυτό το ποσό δεν φτάνει για καμία επιπλέον ενέργεια, παρά μόνο για την δραματοποίηση, η οποία έχουμε αντιληφθεί όλοι ότι είναι μία λάθος ενέργεια τουλάχιστον στο χώρο στον οποίον γίνεται, πλην όμως αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική λύση για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η άλλη εναλλακτική ήταν να μην μαζεύονταν τα σκουπίδια και να γίνουμε Κέρκυρα και το λέω αυτό καθώς είναι απόφαση της δημοτικής αρχής ότι στον “αποκατεστημένο” ΧΑΔΑ και αυτή είναι μία απόφαση που δεν θα αλλάξει καθόλου κατά τη διάρκεια της θητείας μας, απορρίμματα δεν θα ξαναπάνε εκεί.

Διερευνώνται όλες οι πιθανές εναλλακτικές και ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο χρηματοδότησης, της όποιας απόφασης πάρουμε ως δημοτικό συμβούλιο.

Παράλληλα ενημερώνω το σώμα και τους πολίτες της Λευκάδας για όσους δεν τον γνωρίζουν, ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να υπολογίζουμε τις 700.000 ευρώ που δόθηκαν πριν από τις εκλογές ως επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς αυτά τα χρήματα είναι αποκλειστικά για έργα και μελέτες.”

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 7626 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*