Τσαβούσογλου: Όλες οι λύσεις στο τραπέζι για Κυπριακό, ανοίγει η Αμμόχωστος

Η επίλυση του Κυπριακού πρέπει εφεξής να συζητηθεί με την εξέταση εναλλακτικών επιλογών, που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο δύο κρατών, ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», ενώ επιβεβαίωσε τα σχέδια για μονομερές άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ανοιχτός σε νέο γύρο πολυμερών διαπραγματεύσεων στο μέλλον, με την συμμετοχή της Αθήνας και της Άγκυρας. Υπογράμμισε όμως πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι όροι αναφοράς, δηλαδή να ξεκαθαριστεί εκ των προτέρων το μοντέλο λύσης που επιδιώκεται για την Μεγαλόνησο.

«Αυτή την φορά […] το έγγραφο των όρων αναφοράς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο», είπε. Δεν απέρριψε ρητά κανένα από τα τρία ενδεχόμενα, αν και φάνηκε πιο αρνητικός στο σενάριο της ομοσπονδίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες ανοιχτά της Κύπρου με τα πλωτά γεωτρύπανά της μέχρι να βρεθεί κοινή λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων, ενώ υποστήριξε ότι το χρόνιο πρόβλημα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι η άρνηση της Λευκωσίας να εγγυηθεί πολιτική ισότητα για τους τουρκοκύπριους

«Πρόκειται για μία αντίληψη η οποία δεν επιθυμεί να μοιραστεί τίποτα με τον τουρκοκυπριακό λαό», είπε, προειδοποιώντας πως εάν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν αλλάξει νοοτροπία οδεύουμε προς νέο ναυάγιο που θα διαιωνίσει τις διαπραγματεύσεις για «άλλα 50 χρόνια».

Το σχέδιο για το Βαρώσι

Ο τούρκος ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε επίσης την βούληση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους να ανοίξει και να αξιοποιήσει την Αμμόχωστο, αναφέροντας μάλιστα πως η τουρκική πλευρά θα σεβαστεί το δικαίωμα των ελληνικυπρίων που θέλουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους.

Σημείωσε ότι δεν διαβλέπει πρόβλημα για την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη, παρά τις αποφάσεις που υπάρχουν για την Αμμόχωστο.

Επέρριψε την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, συμπληρώνοντας πως το ζητούμενο είναι να είναι δυνατή η αξιοποίηση των ακινήτων στην περίκλειστη πόλη. «Η μη χρήση της περιοχής δεν ευνοεί κανέναν», είπε.

Να απέχουμε από εντάσεις

Όσον αφορά την Ελλάδα ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι σε θέματα διαφωνιών πρέπει οι δύο πλευρές να αποφεύγουν την ένταση, την στιγμή ωστόσο που η Άγκυρα εκδίδει NAVTEX που αφορούν την περιοχή του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Εκτίμησε πάντως ότι με την νέα ελληνική κυβέρνηση θα δρομολογηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ειλικρινή διάλογο.

Πηγή: Skai.gr

About Ομάδα Σύνταξης 76476 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*