Πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον

Με ψήφους 327 έναντι 299 η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο κατά του no deal στο Brexit που προώθησε η αντιπολίτευση.

Η νέα ήττα της κυβέρνησης σημαίνει ότι απόψε το νομοσχέδιο θα μεταφερθεί προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων, πριν επιστρέψει στους βουλευτές για την οριστική αποδοχή.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι από τη στιγμή που «αρνείται» να ζητήσει αναβολή του Brexit, η κάλπη είναι η μοναδική διέξοδος.

Στο τέλος της συζήτησης που θα διαρκέσει περίπου μιάμιση ώρα οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί της πρότασης. Για να προκηρυχθούν εκλογές απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 την βουλευτών. Εκτιμάται ότι αυτή η ενισχυμένη πλειοψηφία δε θα προκύψει, καθώς οι Εργατικοί έχουν διαμηνύσει ότι δε θα συναινέσουν σε εκλογές πριν εγκριθεί ο νόμος κατά του no deal.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου επικράτησε μεγάλη σύγχυση, καθώς εγκρίθηκε τελικά μία τροπολογία, σύμφωνα με την οποία εφόσον η κυβέρνηση ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit, αυτή η αναβολή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει απόπειρα να εγκριθεί η τελική εκδοχή της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, την οποία η τέως πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να παρουσιάσει στη Βουλή.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τον Εργατικό βουλευτή Στίβεν Κίνοκ, με το σκεπτικό ότι πολλοί βουλευτές έχουν μετανιώσει που δε στήριξαν τη Συμφωνία Αποχώρησης στις τρεις ευκαιρίες που τους είχαν δοθεί.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η τροπολογία εγκρίθηκε λόγω διαδικαστικού λάθους καθώς δεν τοποθετήθηκαν ψηφολέκτες για να καταμετρηθούν οι αρνητικές ψήφοι, αλλά τελικά φαίνεται πως η κυβέρνηση επέτρεψε την τροπολογία θεωρώντας ότι περιορίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης ενδεχόμενης νέας αναβολής στο Brexit για να προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα.

Πηγή: skai.gr

About Ομάδα Σύνταξης 84442 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*