Κώστας Κύρλας στον Prisma 91,6:” Για το θέμα του αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχει δημιουργηθεί μία φθηνή αντιπαράθεση η οποία προσπαθεί με αποδεδειγμένο τρόπο να μετατρέψει τους θύτες σε θύματα.”

Για το θέμα που έχει προκύψει με την έλλειψη αναισθησιολόγου, μίλησε στον Prisma 91,6 το μέλος του Δ.Σ του γενικού νοσοκομείου Λευκάδας, ο γιατρός Κώστας Κύρλας.

Όπως ανέφερε για όλο αυτό το ζήτημα έχει δημιουργηθεί μία φθηνή αντιπαράθεση η οποία προσπαθεί με αποδεδειγμένο τρόπο να μετατρέψει τους θύτες σε θύματα.

Αναφορικά την συνεδρίαση του Δ.Σ για την πρόσληψη γιατρού με μπλοκάκι για ένα μήνα και έντεκα εφημερίες, είπε ότι εκεί δεν υποστηρίξαμε απλά απόψεις αλλά και θέσεις που εκφράζουν την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών πανελλαδικά και εκφράζονται με συστηματικό τρόπο μέσα από το όργανά τους.

“Μάλιστα την στάση μας στο Δ.Σ στηρίζει με ανακοίνωσή της η ένωση νοσοκομειακών γιατρών Ηπείρου, καθώς είναι και πάγια θέση της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας, πρόκειται για μία θέση που υποστηρίζει η πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών πανελλαδικά.

Η θέση που πήρε στο δημόσιο λόγο για την πρόσληψη γιατρού με μπλοκάκι ο διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διοικητής του νοσοκομείου Λευκάδας κ Μίχας, μοιάζει πάρα πολύ με την θέση βουλευτή Λευκάδας, εκλεγμένου με την Νέα Δημοκρατία, θέση που δεν εκφράζει  η πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών.

Το οξύ πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγου της Λευκάδας δεν είναι κάτι που προέκυψε εν αιθρία, αντίθετα πρόκειται για ένα γεγονός αναμενόμενο, καθώς ήταν γνωστό πάνω από ένα χρόνο στη διοίκηση νοσοκομείου, 6η ΥΠΕ και υπουργείο.

Συγκεκριμένα υπήρχαν τρεις γιατροί και γνώριζαν ότι στο τέλος του 2018 θα έβγαινε σε σύνταξη ο διευθυντής του Τμήματος, ο επικουρικός γιατρός μιας και δεν κατείχε μόνιμη θέση μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσει, τα προβλήματα ήταν γνωστά και μέσα από τις ανακοινώσεις του συλλόγου των εργαζομένων, που απαιτούσαν με μόνιμη και οριστική λύση, καθώς το νοσοκομείο δεν προκήρυξε έγκυρα θέσεις με αποτέλεσμα  να μείνει με έναν γιατρό, μετά την συνταξιοδότησή του διευθυντή και την παραίτηση του επικουρικού ο οποίος διορίστηκε σε μόνιμη θέση σε άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας.

Το πρόβλημα δεν προέκυψε από κάποιες μη αναμενόμενες αιτίες, αλλά είναι απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών, ΠΑΣΟΚ-ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι άφησαν τα νοσοκομεία της χώρας που να λειτουργήσουν με ελάχιστο προσωπικό και κάποια από τα τεράστια κενά τα κάλυπταν με επικουρικούς εργαζόμενους.

Με λίγα λόγια αυτοί που κόπτονται τώρα να λύσουν το πρόβλημα είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές που υπηρέτησαν το προηγούμενο διάστημα το δημιούργησαν.

Μάλιστα ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η εκάστοτε διοίκηση, τόσο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παλαιότερα επί Νέας Δημοκρατίας ακολουθούσε μία συγκεκριμένη μεθοδολογία σε αυτού του τύπου τα προβλήματα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο βρίσκεται αντιμέτωπο με κάτι τέτοιο.

“Η μεθοδολογία είναι ότι αναζητούν μέσα σε ολόκληρη την έκτη υγειονομική περιφέρεια κάποιο γιατρό ο οποίος να επιθυμεί να αποσπαστεί και να βοηθήσει στην έκτακτη ανάγκη μέχρι να βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση.

Μέχρι και τις εκλογές έτσι τα προβλήματα λύνονταν, όπως στο χειρουργικό τμήμα στο οποίο ερχόταν γιατρός από την Πρέβεζα, στο αναισθησιολογικό μέχρι τις εκλογές ερχόταν από άλλο νοσοκομείο, λέγοντας πως από κει και μετά δεν μπορεί να καταλάβει πώς έγινε τόσο δύσκολο να βρεθεί ένας γιατρός.”

Ακόμα και στην παραδοχή ότι ήταν δύσκολο και δεν μπορούσαν να βρουν κανένα γιατρό, σε αυτές τις περιπτώσεις μία πάγια τακτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις, ήταν ότι μετακινούσαν το γιατρό χωρίς την συναίνεσή του για να καλύψει εφημεριακές ανάγκες.

Εμείς ως συνδικαλιστές δεν συμφωνούμε με αυτή την τακτική, απλά θέλω να εξηγήσω ότι υπάρχουν μία σειρά από εργαλεία και τρόπους που οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν το προηγούμενο διάστημα για να λύσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε τώρα είναι πως όλα αυτά παρακάμφθηκαν και πήγαν απευθείας στη λύση με το μπλοκάκι.

Μάλιστα θύμισε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδα έχει προκηρυχθεί μόνιμη θέση αναισθησιολόγου, υπάρχει η πίστωση και αν κάποιος επιθυμεί να έρθει να εργαστεί στο νοσοκομείο για όποιο χρονικό διάστημα θελήσει ως επικουρικός για όσο χρονικό διάστημα θέλει, αλλά και αυτή η θέση παρακάμφθηκε για να πάμε απευθείας στο μπλοκάκι.

Αναφορικά με τη λύση του δελτίου παροχής υπηρεσιών, τη στιγμή που προτάθηκε ήταν ανέφικτη γιατί δεν υπήρχαν οι οικονομικές πιστώσεις να πραγματοποιηθεί, κάτι που εγγράφως επιβεβαιώθηκε και από την οικονομική υπηρεσία του νοσοκομείου, αλλά και μέσα από την συνέντευξη του στον Prisma ο διοικητής του νοσοκομείου.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ στις 31 του μηνός ήταν γνωστό ότι η εισήγηση η οποία θα γινόταν δεν θα είχε την πλειοψηφία, γιατί η σύνθεση του Συμβουλίου ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να υπάρξει πλειοψηφία και η διοίκηση του νοσοκομείου γνώριζε ότι θα το καταψηφίζαμε, κάτι που είπε και δημόσια σε συνέντευξή του ο Διοικητής.

Άρα λοιπόν αυτό το οποίο διερωτάμαι είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχαν οι πιστώσεις και από τη στιγμή που γνώριζαν πως η σύνθεση του διοικητικού Συμβουλίου δεν ήταν ευνοϊκή για να περάσει η εισήγηση, για ποιο λόγο το έφεραν προς συζήτηση;

Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο ο καθένας μπορεί να δώσει όποια απάντηση θέλει, εμείς θεωρούμε ότι αυτή η λογική κατά πάσα πιθανότητα εξυπηρετούσε δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι αυτή η εισήγηση έγινε μετά από προτροπή του βουλευτή κύριο Καββαδά, για να δοθεί η εντύπωση ότι ενδιαφερόμαστε να λυθεί το πρόβλημα και ας μην υπάρχουν ή πιστώσεις ως ένα επικοινωνιακό σόου και με αυτό το τρικ να βρεθεί τρόπος ώστε να χτυπήσει εμάς ως συνδικαλιστές, γιατί γνωρίζει ότι θα μας βρει απέναντι του σε κάθε βήμα της αντιλαϊκής διαδρομής που πρόκειται να ακολουθήσει από δω και πέρα.

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 5986 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*