Νέα επέμβαση στην Συρία εξετάζει η Τουρκία καθώς «δεν ικανοποιούν» οι ΗΠΑ

Ανικανοποίητη από την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για σύσταση ζώνης ασφαλείας στα σύνορα με την Συρία δήλωσε η Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί πως ετοιμάζεται για τρίτη εισβολή σε συριακό έδαφος.

Στον απόηχο της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Τζέιμς Τζέφρι στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως οι αμερικανικές θέσεις «δεν είναι επ’ ουδενί ικανοποιητικές».

Τόνισε ότι η υπομονή της τουρκικής πλευράς «έχει εξαντληθεί» και εάν δεν εγκαθιδρυθεί σύντομα η ζώνη ασφαλείας θα αναλάβει μονομερώς τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει δύο επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος από το 2016, προκειμένου να εκδιώξει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και να αποτρέψει την σύσταση κουρδικών κρατιδίων κοντά στα σύνορά της.

Η Άγκυρα θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις που επιχειρούν στην βόρεια Συρία τρομοκρατικό βραχίονα του PKK και συνεπώς απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ συμφωνούν πως το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση όμως αντιτείνουν πως οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία είναι διαφορετική οντότητα και πολύτιμος σύμμαχος στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ουάσιγκτον έχει παράσχει εξοπλισμό και τεχνική βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας την προηγούμενη τριετία, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές στις σχέσεις των δύο NATOϊκών συμμάχων.

Πηγή: skai.gr

About Ομάδα Σύνταξης 80776 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*