Τελικά κι ο Σούπερμαν είναι Λευκαδίτης !*

(ένα ρέκβιεμ για μια παραλία,μια ωδή στη γελοιότητα)
Του Δημοσθένη Κωνσταντίνου Φίλιππα

Με αφορμή τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και τις βουλευτικές εκλογές που μόλις προηγήθηκαν μία μεγάλη απορία γεννήθηκε ξαφνικά και χωρίς να το θέλω στο μυαλό μου.

Ήταν μια επιφοίτηση,μια θεόσταλτη οδηγία,μία επουράνια παράκληση που με όπλισε με έμπνευση και επέτρεψε σ’ αυτό το κείμενο να ξεπηδήσει από τα βάθη της ψυχής μου …καθώς και άλλων ζωτικών οργάνων.

Αναρωτιέμαι πως γίνεται και οι ικανοί και επιτυχημένοι άνθρωποι που κάθε τόπος διαθέτει,τα λαμπρά τέκνα κάθε εκλογικής περιφέριας δεν αποφασίζουν να εμπλακούν στην ενεργό πολιτική,να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους και να μεγαλουργήσουν!

Χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί μομφή για τον εκλεγμένο βουλευτή του νησιού μας απορώ γιατί αυτοί οι σούπερ επιτυχημένοι και ικανοί επιχειρηματίες,έμποροι,ελεύθεροι επαγγελματίες,επιστήμονες…λαμπερά στηρίγματα της κοινωνίας της Λευκάδας και ολόκληρης της χώρας δεν αποφασίζουν να αγωνιστούν και να αναμορφώσουν-διαμορφώσουν το μέλλον όλων μας καθώς και του τόπου και να μας οδηγήσουν στην ευημερία και την πρόοδο…μακριά από οποιοδήποτε πρόβλημα και άγχος,όπως ακριβώς έχουν κάνει για τον εαυτό τους.

Για να είμαι ειλικρινής η απορία μου αφορά ειδικά σ’ έναν Λευκαδίτη επιχειρηματία,έναν ήρωα,έναν λαμπρό επιστήμονα,έναν πραγματικό ηγέτη μα κυρίως έναν Άνθρωπο!

Η σεμνότητα του,η μετριοφροσύνη του ,η ανεπιτήδευτη ευγένια του,οι τρόποι ,ο εσωτερικός του κόσμος,η αισθητική του,ο αλτρουισμός,η βαθύτατη καλοσύνη του,η αγάπη του για τον τόπο του και για τις γενιές που θα έρθουν,η ακεραιότητα καθώς και η παροιμιώδης τιμιότητα ανάμεσα σε πολλά ακόμα χαρακτηριστικά του ανδρός δεν μου επιτρέπουν να τον εκθέσω ονοματίζοντας τον χωρίς την συγκατάθεσή του και γι αυτό μπορώ μόνο να τον αποκαλώ…Σούπερμαν!!!

Πρόσεχε προπέτη και ανίδεε αναγνώστη…Εσύ που είσαι έτοιμος να μιλήσεις για αναίτια υπερβολή και λεκτικό ολίσθημα…Σιώπα!Και άφησέ με να δικαιολογήσω την ονοματοδοσία του ξεχωριστού συμπολίτη μου.

Δεν είναι Σούπερμαν αυτός που βλέπει μπροστά, εκεί που κανείς άλλος δεν τολμά;Που βρίσκει τις ευκαιρίες,σχεδιάζει,οργανώνει και στο τέλος κατακτά;Θα μπορούσα να τον αποκαλέσω και Μέγα Αλέξανδρο,Αννίβα,Τζέκινς Χαν,Μέγα Ναπολέοντα…αλλά προτιμώ το Σούπερμαν.

Δεν είναι Σούπερμαν αυτός που εκεί που οι άλλοι βλέπουν μια παραλία αυτός να βλέπει μια ευκαιρία,ανάπτυξη,κέρδος άρα πρόοδο;

Που χέρσα,παρατημένα πρώην χωράφια που κάποτε είχαν αμπέλια γίνονται ,ως δια μαγείας,χωράφια με φακές;που τολμούν οι καλοθελητές να τον αμφισβητήσουν μα παίρνουν την απάντηση από την τυφλή και ανεξάρτητη Ελληνική δικαιοσύνη;

Που ανοίγει δρόμους δασοπυρόσβεσης γιατί είναι πάντα καλύτερο το να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις.

Που εξαφανίζει αστραπιαία παλιά κακοτράχαλα και επικίνδυνα μονοπάτια για να μην σκοντάψετε και κουραστείτε,που διαμορφώνει τα όρια των ιδιοκτησιών πολύ πριν εμφανιστεί το κτηματολόγιο(γιατί ο Σούπερμαν βλέπει πάντα απίστευτα μπροστά με την βιονική του όραση και έχει και μαντικές ικανότητες)για να μπεί τάξη στο τι ανήκει και σε ποιόν.

Που στολίζει την πλαγιά του λόφου με όμορφες βίλλες,αρχιτεκτονικά διαμάντια που αξίζουν μόνο στην Βαρκελώνη και πισίνες αντί για πουρνάρια,βρωμερά θυμάρια και κοτρώνια!

Αχάριστοι νεοέλληνες,υποκριτές!Ντροπή σας

Δεν είναι Σούπερμαν αυτός που συνεχίζει να ανακαλύπτει ευκαιρίες ανάπτυξης και κερδοφορίας;

Για το δικό σας το καλό απαίδευτοι ραγιάδες.Που αναδεικνύει και πολλαπλασιάζει την όποια μικρή ομολογουμένως ομορφιά του τοπίου εγκαθιστώντας ομπρέλες και ξαπλώστρες(όχι ότι κι ότι!Λευκού χρώματος για να ταιριάζουν στο περιβάλλον.) για να απολαμβάνετε την παραλία εσείς και οι πελάτες σας χωριαταρέοι…για να έχετε σκιά και κάπου να απιθώσετε τα καθιστικά σας κόκκαλα χωρίς να γεμίζετε άμμο και βρωμερά φύκια!

Που τοποθέτησε ψυγεία πάνω στον άμμο για να έχετε και δροσερό νεράκι.Οχι τυχαία ψυγεία,τροχήλατα που κοστίζουν μια περιουσία και που μόνος του με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις του μετακινούσε πέρα δώθε για να σας εξυπηρετήσει…σε ώρες αιχμής τα εκσενδόνιζε κιόλας…παρατηρήθηκε αυξημένο ποσοστό σε κατάγματα πτητικών οστών γλάρων αλλά τι να κάνουμε…παράπλευρες απώλειες.

Που λειτουργούσαν χωρίς ρεύμα,οικολογικά…γιατί παραμονεύει και η κλιματική αλλαγή.
Και όταν οι αγνώμονες αραπάδες ιθαγενείς,Μαο-Μαο διαμαρτυρήθηκαν φώναξε με την βροντερή σαν καταιγίδα φωνή του:Φύγε από δώ μωρή ξεβράκωτη!!!(Για αποφυγή παρεξηγήσεως αναφερόταν στην μαύρη μας τη μοίρα)Και τον λόγο πήρε η τυφλή και ανεξάρτητη δικαιοσύνη…

Τέλος δεν είναι Σούπερμαν ο άνθρωπος που τα βάζει με το Ελληνικό δημόσιο;που κατορθώνει να ανακαλύψει στο χάος της πολυνομίας τους τρόπους για να δράσει και να πλήξει το τέρας;Μόνος του,χωρίς βοήθεια!

Που χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του και μόνο δαμάζει την Κτηματική Υπηρεσία,την Πολεοδομία και όλες τις αρτηριοσκληρωτικές αρμόδιες υπηρεσίες ωσάν άλλος Μέγας Αλέξανδρος που δαμάζει τον ατίθασο Βουκεφάλα.

Που τις νικά και τις ταπεινώνει…που τις αναγκάζει ζητώντας στα γόνατα συγγνώμη να παραδεχθούν τα λάθη τους και να επιστέψουν τον καταπατημένο,ιδιόκτητο άμμο(Ενας από τους ελάχιστους ικανούς στην Ελλαδα που έχουν ιδιοκτησία πάνω στον άμμο…γιατί είναι ο Σούπερμαν,Τι δεν καταλαβαίνεις!)

Που μόνος του με την υπεράνθρωπη δυναμή του σπρώχνει τον αιγιαλό προς τη θάλασσα και ωσάν άλλος ¨Αγιος Γεώργιος σκοτώνει το δράκο της γραφειοκρατίας!

Που άμεσα σπεύδει να εκμεταλλευτεί αυτή την νίκη προς όφελος πάντα του συνόλου και εγείρει τροχήλατη καντίνα εκπάγλου καλλονής επι της ιδιοκτησίας του…κέντρο πολιτισμού,αναψυχής και ψυχαγωγίας…γιατί, συγγνώμη που το λέω,κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε και άνθρωποι.

Κάθε πρωί ο ακούραστος Προμηθέας φτιάχνει με τα χέρια του τον δρόμο,κατεβάζει την τροχήλατη καντίνα σέρνωντας την,χαλάει μετά πάλι τον δρόμο για να τον ξαναφτιάξει το βράδυ,να απομακρύνει την καντίνα και πάλι από την αρχή…(άρα και μηδαμινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα)

Το ξέρω σ’έχω κουράσει κακόμοιρε αναγνώστη.Σταματώ!Σταματώ με μία πρόταση:

Να δωθεί όλη η ακτογραμμή της Δυτικής Λευκάδας στον λατρευτό μας Σούπερμαν τιμής ένεκεν προς εκμετάλευση(εξαιρείται η παραλία Πόρτο –Κατσίκι γιατί εκεί δραστηριοποιείται ο Μπάτμαν…και δεν θέλουμε να μάθουμε τι θα γίνει αν ο Σούπερμαν πλακωθεί με τον Μπάτμαν!)

Τότε θα δείς πόσα απίδια βάνει ο σάκος κι αν ξαναδείς μνημόνια και οικονομική κρίση να με χέσεις μετα συγχωρήσεως…

Η Λευκάδα ,η πατρίδα των ποιητών και όχι μόνο,που γέννησε τόσα και τόσα άξια τέκνα είχε την τιμή να δώσει την πνοή της ζωής και στον πιο σημαντικό υπερήρωα του καιρού μας!
Τον Σούπερμαν!!!

Για να κάνω και λίγο επίδειξη των γνώσεων μου θα ολοκληρώσω με μια ρήση του Γουλιέλμου Σακεσπήρου δια στόματος ¨Αμλετ η οποία είναι παντελώς άσχετη με το θέμα μας αλλά δυστυχώς δεν ενθυμούμαι άλλη:
“Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανημαρκίας”

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 5995 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*