Δεν συζητήθηκε το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Τι αποφασίστηκε -ΗΧΗΤΙΚΟ-

Το παρών στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσαν μέλη της επιτροπής κατοίκων ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, έπειτα από αίτημά τους που είχε κατατεθεί τον Μάιο και απευθυνόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας αναφορά στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

Η πρωτοβουλία πολιτών είχε αιτηθεί το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει με αίτημά του προς τα αρμόδια υπουργεία την ανάκληση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και την παύση κάθε διαδικασίας ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς και την ανάπτυξη ειδικού προγράμματος εξοικονόμησης και χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ιόνιο και τις χερσαίες περιοχές, ζητώντας το αίτημα αυτό να έρθει ως επείγον στο δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ Γκογκάκη,  αντιπροσωπεία της επιτροπής πολιτών επισκέφθηκαν την δημοτική αρχή το Μάιο στο γραφείο του δημάρχου, το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά και τους είχαμε πει ότι το θέμα συζητήθηκε  σε ξεχωριστή συνεδρίαση, με αφορμή τη στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει θέση και έχει καταθέσει προτάσεις του και επομένως δεν έχει λόγο να επανέλθει σε αυτό το θέμα.

Ο δεύτερος λόγος είναι θέμα δεοντολογίας, καθώς αυτό το δημοτικό συμβούλιο μπαίνει στη λήξη της θητείας του και είναι ζήτημα αν θα γίνει ακόμα μία συνεδρίαση. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο στο δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συζητάει θέματα με επείγοντα χαρακτήρα και όχι να συζητάει θέματα που να δεσμεύουν την επόμενη δημοτική αρχή.

Ο κύριος Γρηγόρης Γκογκάκης ομολόγησε  ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης για  το θέμα στην κοινωνία και αυτή πρέπει να γίνει με συγκροτημένο τρόπο από τα νέα περιφερειακά και αυτοδιοικητικά όργανα που έχουν προκύψει από τις πρόσφατες εκλογές σε όλη τη διοικητική περιφέρεια Ιονίων Νήσων με νέο τρόπο και αυτό το θέμα πρέπει να το κρίνει η νέα Περιφερειακή αρχή, ίσως και η νέα δημοτική αρχή και για αυτό το λόγο δεν ήρθε για συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο και ούτε προτείνουμε να το φέρουμε εκτός ημερήσιας διάταξης.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις με την κυρία Καρφάκη στην τοποθέτησή της να λέει ότι δεν είναι σωστό να μην συζητηθεί σε μία άλλη συνεδρίαση, γιατί όταν συζητήθηκε πριν 2 χρόνια ηταν ως ενημέρωση των διαχειριστών των ελληνικών πετρελαίων που έχουν αναλάβει τα έργα και υπογράφουν αυτές συμβάσεις, καθώς και έναν δύο συνεργατών τους επιστημόνων, καθώς ποτέ κουβεντιάσαμε είμαστε υπό την επήρεια των θέσεων όλα αυτόν τον ειδικών και των ωφελουμένων από αυτή την υπόθεση, εκτιμώντας ότι είναι έλλειμμα και τον κόσμο να μην ενημερωθεί πιο σωστά.

Σε πολλές περιπτώσεις το θερμόμετρο οι συζητήσεις ανέβηκε με τους εκπροσώπους της επιτροπής κατοίκων να επιμένουν να συζητηθεί το θέμα καθώς είναι ιδιαίτερα σοβαρό και τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει σε σχέση με δύο χρόνια όταν είχε υπάρξει ενημέρωση.

Τελικά αποφασίστηκε το δημοτικό συμβούλιο, εκφράζοντας και την αγωνία της επιτροπής πολιτών να προωθήσει αυτό το αίτημα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών και της κοινωνίας, να διαβιβάσει το αίτημα και να απαιτήσει, να ζητήσει από τα αυτοδιοικητικά όργανα της περιφέρειας και του δήμου, να οργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για την ενημέρωση, πολιτών, φορέων, θεσμικών για να υπάρξει μία συγκροτημένη απόφαση.

 

Ακούστε όλη την συζήτηση:

About Παναγιώτης Κουνιάκης 7787 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*