Μάριος Περδικάρης στον Prisma 91,6: “Ελπίζω η απλή αναλογική να μας απαλλάξει από κρούσματα αλαζονείας.”

Τα εκλογικά αποτελέσματα σχολίασε στον Prisma 91,6 ο δικηγόρος Μάριος Περδικάρης, ο οποίος ήταν και δικαστικός αντιπρόσωπος.

Όπως ανέφερε και στον πρώτο αλλά και το δεύτερο γύρο τα αποτελέσματα ήταν εκκωφαντικά.

“Στον πρώτο γύρο δεν περίμενα το ποσοστό του πρώτου να ήταν πάνω από 30%, το θεωρούσα απίθανο, το γεγονός ότι ο συνδυασμός του κυρίου Σολδάτου ακούμπησε το 33% ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία για το συνδυασμό του και είναι προφανές ότι στο κομμάτι του ποιος θα έβγαινε δεύτερος, όλοι ακούγαμε όλους τους υπόλοιπους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το βράδυ της πρώτης Κυριακής στο μεθύσι της νίκης, ο κύριος Σολδάτος όταν αργά το βράδυ βγήκε το τελευταίο εκλογικό τμήμα και εντέλει βγήκε ο κύριος Καλός, ίσως να στεναχωρήθηκε λίγο, γιατί θα προτιμούσε τον κύριο Δρακονταειδή δεύτερο, με την έννοια του ότι εισέπραξε μία φθορά ως δημοτική αρχή, αλλά και την αντι-συριζα διάθεση που υπήρχε.

Όπως ανέφερε ο Μάριος Περδικάρης  ο κύριος Καλός βρέθηκε στον  δεύτερο γύρο, γιατί προφανώς ήταν πιο πειστικός ο λόγος του, ίσως είχε μία μεγαλύτερη στήριξη, λέγοντας ότι είναι μία νίκη σε επίπεδο επιχειρημάτων.

Δεν μπορώ να πω ότι το ψηφοδέλτιο του κυρίου Καλού είχε πιο δυνατές προσωπικότητες από το ψηφοδέλτιο του κυρίου Λιβιτσάνου ή το αντίστροφο. Πιστεύω ότι ο κύριος Καλός επένδυσε στα επιχειρήματά του, έκανε πιστεύω μία πάρα πολύ καλή προεκλογική περίοδο και κατάφερε και έκανα αυτό το ξεπέταγμα για να βγει δεύτερος.

Στο κομμάτι της ανατροπής του δεύτερου γύρου, είναι ένα εκκωφαντικό αποτέλεσμα, καθώς μπορούμε να το συσχετίσουμε με την ανατροπή που έκανε ο κύριος Δρακονταειδής του 2014, ωστόσο εδώ μιλάμε για μία μεγαλύτερη ανατροπή, ενώ το 2014 ο κύριος Δρακονταειδής είχε και το κλίμα υπέρ του, όπως τώρα πιστώθηκε την αρνητική συγκυρία για το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν είχε ο κύριος Καλός, αλλά η Νέα Δημοκρατία οπότε μιλάμε για μία ανατροπή η οποία και λόγω μεγέθους της διαφοράς, αλλά και επειδή το κλίμα ήταν σαφώς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική.

Μάλιστα ο ίδιος ως δικαστικός αντιπρόσωπος σε εκλογικό τμήμα στο Νυδρί, όταν 19:15 ξεκίνησε να βγάζω τα ψηφοδέλτια από το Νυδρί που παραδοσιακά υπερέχει εκλογικά η η Νέα Δημοκρατία, βλέποντας να  βγαίνουν αρκετά ψηφοδέλτια του κυρίου Καλού, από τα πρώτα 20 ψηφοδέλτια εκτίμησα ότι είναι μπροστά.

Πιστεύω ότι ο κύριος Καλός ψηφίστηκε διότι είναι ένα άφθαρτο πρόσωπο, έχει μία εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά δεν έχει διοικήσει ποτέ. Ο κύριος Σολδάτος από την άλλη πλευρά έχει δοκιμαστεί, ίσως ο κόσμος αυτή τη φορά να ήθελε κάτι καινούργιο.

Εκφράζοντας την άποψή του για το σύστημα της απλής αναλογικής, είπε ότι δεν είναι θετική, καθώς θεωρεί ότι σε κεντρικό επίπεδο θα υπάρξουν προβλήματα, καθώς όταν ο κ Τσίπρας την ψήφιζε εγώ δεν συμφωνούσα με αυτήν.

Σε τοπικό τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες όπως η δική μας. Θεωρώ ότι ένα θετικό της απλής αναλογικής είναι ότι ελπίζω η απλή αναλογική να μας απαλλάξει από κρούσματα αλαζονείας. Άλλο είναι να δήμαρχος που έχει “ανάγκη” 6 δημοτικούς συμβούλους από άλλη παράταξη και άλλο είναι ένας δήμαρχος που κάθεται στην καρέκλα του, έχει 20 δικό τους και κάνει ” οτι θελει”.

Η απλή αναλογική σαν εκλογικό σύστημα εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο, πιστεύω όμως ότι σε κοινωνίες σαν τη δική μας, αν οι τοπικοί άρχοντες είναι συναινετικοί και επιθυμούν το καλό του νησιού και δεν είναι εκεί για να βολεύουν και να κάνουν τα ρουσφέτια τους ίσως να λειτουργήσει, εξαρτάται από τους ίδιους, είναι στο χέρι του κυρίου Καλού να το αποδείξει γιατί έχει πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων για να συνθέσει.

Για αυτό το λόγο και τα δημοτικά συμβούλια του Σεπτεμβρίου που θα μεταδίδονται ζωντανά θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ακροαματικότητα για αυτό το λόγο, γιατί τόσα χρόνια ακούγαμε τα δημοτικά συμβούλια και σε πολλές φορές βαριόμαστε γιατί ξέραμε το αποτέλεσμα.

Για μένα από 1η Σεπτεμβρίου είναι σαν να μην υπάρχουν παρατάξεις και σιγά-σιγά αυτό θα το διαπιστώσουμε, καθώς σε δυο-τρεις μηνες δεν θα αναφερόμαστε σε παρατάξεις.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 5213 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*