Νέα πτώση της συμμετοχής στις πορείες των «κίτρινων γιλέκων»

Λίγες χιλιάδες «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν στη Γαλλία, για 29ο συναπτό Σάββατο από την έναρξη των κινητοποιήσεων του κινήματος, με την συμμετοχή να φθίνει σταθερά με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αμφισβητούνται από τα «κίτρινα γιλέκα», περίπου 9.500 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στις σημερινές πορείες, εκ των οποίων 1.500 στο Παρίσι.

Πρόκειται για μείωση σε σχέση με τους 12.500 που εκτιμάται πως συμμετείχαν στα συλλαλητήρια της προηγούμενης εβδομάδας, που έλαβαν χώρα ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους αποτίμησαν στην συμμετοχή σε 23.622 άτομα, μέσω ειδικού λογαριασμού που έχουν δημιουργήσει στο Facebook. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως παρατηρείται πτώση σε σχέση με τους 30.000 που φέρεται να βάδισαν πριν από μία εβδομάδα. 

«Κοινωνική Δικαιοσύνη, Φορολογική Δικαιοσύνη» και «Μακρόν, παραιτήσου για έναν κόσμο καλύτερο» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούγονταν στις πορείες.

Στην Τουλούζη, η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών.

Κάποιοι εξ αυτών δεν έκρυβαν
την απογοήτευσή τους από τη συμμετοχή του κόσμου. Όπως η Ζοσιάν, που βγαίνει στους δρόμους από την αρχή των κινητοποιήσεων, τον Νοέμβριο κι έδωσε το παρόν και σήμερα στην Τουλούζη (νοτιοδυτική Γαλλία), όπου μόλις λίγες εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο λίγος κόσμος στην Τουλούζη, αυτό μου σπαράζει την καρδιά. Η κυβέρνηση, η εξουσία, είναι τόσο πολύ ισχυροί, εν τέλει δεν κερδίσαμε τίποτα…» είπε η συνταξιούχος.

Έπειτα από μήνες κινητοποιήσεων, με τη συμμετοχή έως και 280.000 ανθρώπων, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται πτώση: την 18η Μαΐου ήταν περίπου 15.500 στη Γαλλία, ενώ την περασμένη εβδομάδα κι ενόψει των ευρωεκλογών, μόλις 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Εντούτοις, αρκετοί διαδηλωτές, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, κρατούν ζωντανή την ελπίδα ότι το κίνημα θα ανακάμψει.

«Τα ΜΜΕ λένε ότι το κίνημα έχει πεθάνει όμως αυτό δεν αληθεύει» διαβεβαίωσε η 53χρονη Σαντρίν. «Το κίνημα θα συνεχιστεί» δεσμεύτηκε και ο 48χρονος Λουκά, από το Παρίσι.

Από τις αρχές των κινητοποιήσεων την 17η Νοεμβρίου, 2.448 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, από την πλευρά των διαδηλωτών, και 1.797 μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έως την 13η Μαΐου.

Πηγή: skai.gr

About Ομάδα Σύνταξης 80341 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*