Περί αισιοδοξίας… – Του Χαράλαμπου Πάνη

Είμαι πολύ αισιόδοξος.

Αναμφίβολα ζούμε στην εποχή της εικόνας. Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι έκδηλο ότι εικόνες αποτελούν τον κύριο τρόπο επικοινωνίας ενός προϊόντος που χαρακτηρίζεται πολιτικό αλλά καμία σχέση δεν έχει με την πολιτική.

Συνθηματολογία, γενικότητες, selfies, χτυπήματα στην πλάτη, χρήση τοπικών διαλέκτων για τις ανάγκες του ρόλου και λοιπά επικοινωνιακά τερτίπια που κάποια στιγμή – ελπίζω σύντομα – θα λήξουν, αποτελούν τις πιο προσφιλείς τακτικές προσέγγισης των υποψηφίων απέναντι στους πολίτες.

Η εικόνα έχει κυριαρχήσει έναντι του λόγου ενώ η αλλαγή νοοτροπίας που κρίνεται επιτακτική όσον αφορά την επιλογή αντιπροσώπων, είναι πολύ μακριά αφού η πλειοψηφία ειδικά στις δημοτικές εκλογές δεν θα επιλέξει αξιακά ή πολιτικά αλλά κυρίως βάσει συγγενικών ή φιλικών σχέσεων, εγκλωβισμένη στα τετριμμένα.

Καθώς έχουν γίνει οι βασικές συστάσεις μεταξύ μας από το 2014 έως σήμερα, αισθάνομαι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να ενώσουμε τα κομμάτια ενός πολύ ενδιαφέροντος παζλ, συγκεκριμενοποιώντας το πως θα επιτύχουμε σε ένα τόσο βάρβαρο περιβάλλον, όσοι ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα να γίνουν αισιόδοξοι.

Πολλά μπορεί να πει κανείς αλλά κάποια βασικά σημεία που νομίζω πως πρέπει να στοχοθετηθούν και να υλοποιηθούν, επιγραμματικά είναι τα εξής:

 • Δημιουργία επιτροπής σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου που θα σχεδιάζει και θα ασχολείται με την αγροτική ανάπτυξη του δήμου.
 • Δημιουργία επιτροπής σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου που θα ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού και της κλιματικής αλλαγής .
 • Δημιουργία σε επίπεδο Νομού γραφείου μέσα στις υπάρχουσες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής το οποίο θα συνδέεται με τα αντίστοιχα τρία γραφεία αγροτικής ανάπτυξης των τριών δήμων Πρέβεζας ( 6 γεωτεχνικοί ), Ζηρού ( 1 γεωτεχνικός ) και Πάργας ( 1 γεωτεχνικός ) με βασικό αντικείμενο την αγροτική ανάπτυξη των δήμων και κατ’ επέκταση του Νομού ( ποιος καλλιεργεί τι και που ) – ( ανάπτυξη της εκτατικής κτηνοτροφίας ) – ( προτεινόμενες φυλές ζώων για την περιοχή ) – ( βόσκηση των κοινοτικών βοσκοτόπων ).
 • Δημιουργία γραφείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα το οποίο θα ασχολείται με πρακτικά ζητήματα που θα προκύπτουν στην αντιμετώπιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της έλλειψης νερού και των προβλημάτων που απορρέουν της κλιματικής αλλαγής .
 • Δημιουργία με τη συμβολή του δήμου Πρέβεζας, ενός επισκέψιμου αγροκτήματος στο οποίο θα αναπαραχθούν παλιές παραδοσιακές ποικιλίες που υπάρχουν στην περιοχή μας αλλά μέσω ανταλλαγών και στην υπόλοιπη χώρα με στόχο τη δημιουργία τράπεζας πολλαπλασιαστικού υλικού. Εκεί θα μπορούσαν να “ φιλοξενηθούν ” όλα τα τυχαία σπορόφυτα της περιοχής ώστε να διαιωνίσουμε παλιές ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων που αποτελούν τη φυσική ιστορία του τόπου μας και που μπορεί να έχουν και επιστημονικό ή οικονομικό ενδιαφέρον. Εκεί θα λάβει χώρα προσπάθεια σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ταυτοποίησης και πιθανής αξιοποίησης τυχαίων σποροφύτων που έχουν εγκλιματιστεί στην Ήπειρο .
 • Δημιουργία με τη συμβολή του δήμου Πρέβεζας, ενός επισκέψιμου αγροκτήματος στο οποίο θα αναπαραχθούν σε συνεργασία με τον μελισσοκομικό σύλλογο, μελισσοκομικά φυτά τα οποία θα συμβάλλουν στο πράσινο του δήμου,στην επιβίωση της μέλισσας και κατ’ επέκταση του ανθρώπου.
  Στήριξη του δήμου Πρέβεζας στην οργανωμένη με σταθερά βήματα προσπάθεια να καλλιεργηθεί με βιολογικό τρόπο τομάτα υπό κάλυψη, από μικρό αριθμό παραγωγών για αρχή οι οποίοι θα μπορέσουν μέσω συνέργειας που θα δημιουργήσουν, να αλλάξουν τα δεδομένα της περιοχής όσον αφορά την καλλιέργεια των κηπευτικών.
 • Στήριξη του δήμου Πρέβεζας στην οργανωμένη με σταθερά βήματα προσπάθεια για αλλαγή των ποικιλιών των εσπεριδοειδών της περιοχής μας σε νέες πιο εμπορικές και για εγκατάσταση λόγου χάρη πρώιμων ποικιλιών ροδακινιάς, νεκταρινιάς, κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς στα πεδινά και μηλιάς , κερασιάς στα ορεινά, που αποτελούν είδη μικρού επιχειρηματικού ρίσκου, γρήγορης απόσβεσης, με μικρές σχετικά απαιτήσεις σε εργατοώρες.
 • Στήριξη του δήμου Πρέβεζας στην οργανωμένη με σταθερά βήματα προσπάθεια για αξιοποίηση της περιουσίας των συνεταιρισμών.
 • Για τους προβατοτρόφους προτείνεται δημιουργία συνεταιρισμού σε επίπεδο δήμου, με συμμετοχή του ελαχίστου αριθμού των 20 ατόμων για αρχή. Οι υπηρεσίες του δήμου πρέπει να συνδράμουν στα πρώτα αργά αλλά σταθερά βήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Μικρές και ευέλικτες συνέργειες μπορούν να ευοδωθούν. Εναλλακτικά μια δημοτικοσυνεταιριστική επιχείρηση μεταποίησης του αιγοπροβείου γάλακτος αποδίδοντας μια σταθερή τιμή στον παραγωγό ( 1 € / κιλό ) θα μπορούσε να μπει στην ατζέντα .
 • Συμβολή ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν αγορές αγροτών σε συγκεκριμένους δήμους της περιφέρειας.
  Δημιουργία κοινωνικού καταναλωτικού συνεταιρισμού με έδρα την Πρέβεζα, ο οποίος θα τροφοδοτείται από παραγωγούς.

Ελπίζω τα παραπάνω λόγια να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν όμορφες εικόνες στον δήμο μας.
Είχε αναφερθεί στο παρελθόν ότι υπάρχουν τόσοι γεωπόνοι στο δήμο που δεν έχουμε τι να τους κάνουμε.
Μάλλον δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε.
Είμαι πολύ αισιόδοξος.

Χαράλαμπος ( Μπάμπης ) Πάνης
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*