Β. Μίχας: “Το νέο νοσοκομείο θα προσφέρει τις καλύτερες παροχές υγείας στην Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή” στα εγκαίνια του Νοσοκομείου-VIDEO-

Λίγο πριν τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον λόγο πήρε ο διοικητής του νοσοκομείου Bησσαρίων Μίχας ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου νοσοκομείου, το οποίο όπως είπε άρχισε να χτίζεται το 2013 και μετά από 6 χρόνια είναι έτοιμο προς χρήση ώστε οι πολίτες της Λευκάδας και τις ευρύτερες περιοχές να έχουν τις καλύτερες παροχές υγείας.

Όπως ανέφερε χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια,  ώστε να ξεπεραστούν και να επιλυθούν αρκετές εκκρεμότητες που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη σύμβασης, όπως οι οδικές προσβάσεις, η σύνδεση με τα δίκτυα, καθώς και η προμήθεια του νέου αξονικού τομογράφου και λοιπού ιατρικού εξοπλισμού, που ήταν απαραίτητος και δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική σύμβαση.

Μάλιστα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμαρχο Λευκάδας Κωνσταντίνο Δρακονταειδή που εκτέλεσε τα οδικά έργα και συνδέσεις δικτύων, μέσα στο χρονικό διάστημα το οποίο του είχαν υποδείξει,  καθώς επίσης στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προχώρησε τις διαδικασίες για διαγωνισμό προμήθειας του νέου αξονικού τομογράφου και τώρα θα κληθεί να πραγματοποιήσει και τις διαδικασίες για την προμήθεια των νέων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχα, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι υπερσύγχρονος, όμως όλα αυτά δεν θα είχαν καμία αξία αν δεν υπήρχε το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου, που δέχτηκε σκληρά πλήγματα την περίοδο της μνημονιακής λαίλαπας.

Οι γιατροί το 2015 είχαν φτάσει να είναι 19 ειδικευόμενοι γιατροί, πολλές κλινικές και τμήματα, καθώς και εργαστήρια υπολειτουργούσαν είχαν κλείσει και το νοσοκομείο ήταν υπό κατάρρευση.

Ήταν ένα διαλυμένο νοσοκομείο που στηριζόταν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού είχε μείνει και που ήταν εξαντλημένο.

Μετά από 3 χρόνια το νοσοκομείο αφού αρχικά σταθεροποιήθηκε άρχισε σιγά-σιγά να ξανά στέκεται στα πόδια του και είμαστε πλέον σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής καθώς και των επισκεπτών, καθώς είναι και αναπτυξιακό εργαλείο του νοσοκομείου για τον τόπο μας.

Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα υπάρχουν ελλείψεις που προσπαθούμε να λύσουμε με καθημερινή προσπάθεια και αγώνες, καθώς μέσα σε αυτό τον αγώνα είναι και η προκήρυξη των έξι μόνιμων θέσεων γιατρών που περιμένουμε άμεσα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα προσλάβαμε 10 νοσηλευτές.

Έτσι έχουμε την δυνατότητα να ανοίγουμε νέα τμήματα που είχαν κλείσει ή υπολειτουργούσαν όπως η καρδιολογική κλινική που είχε κλείσει από το 2012, ενώ το ίδιο ισχύει και για την γυναικολογική κλινική, λέγοντας ότι από το 2013 μέχρι το 2015 στη συγκεκριμένη κλινική είχαν γίνει 2 τοκετοί.

Το 2017 και μετά την πρόσληψη δύο νέων γιατρών την βάλαμε σε επαναλειτουργία και το 2018 έγιναν 40 τοκετοί και το πρώτο τρίμηνο του 2019 φτάσαμε τους 15, καθώς ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στο νοσοκομείο μας ήταν ένα νεογέννητο μωράκι και συγκεκριμένα κοριτσάκι.

Αυτή την τριετία το νοσοκομείο κατόρθωσε να μηδενίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς με την ενίσχυση από το Υπουργείο Υγείας, όχι μόνο σβήσαμε το χρέος που ήταν ένα εκατομμύριο 200 χιλιάδες ευρώ, αλλά έχουμε και αποθεματικό ένα εκατομμύριο 500 χιλιάδες ευρώ.

Διώξαμε τους εργολάβους από την εστίαση, καθαριότητα, φύλαξη, οι εργαζόμενοι σε αυτές υπηρεσίες δεν εργάζονται πλέον σε συνθήκες γαλέρας, επίσης χαμήλωσαν και τα κόστη των υπηρεσιών αυτών και μπορέσαμε και προσλάβαμε και 10 επιπλέον εργαζόμενους, όπως και 6 security πριν από 1 μήνα.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν και διαγραφή χρεών σε ανασφάλιστους πολίτες ύψους 158.000 ευρώ σε χρέη που είχαν βεβαιωθεί στο δημόσιο ταμείο.

Τέλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς υγείας, ζήτησε να εξασφαλιστεί ώστε όλες οι δομές του ΕΣΥ να παραμείνουν δημόσιες, για να είναι δομές και νοσοκομεία για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8910 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*