100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1931: Ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αρχαία Αγορά, κέντρο της δημόσιας ζωής στην Αθήνα των Κλασικών και Ελληνιστικών χρόνων, ξεκίνησαν το 1931 υπό την επίβλεψη του Τ. Λέσλι Σίαρ, με σκοπό να ρίξουν φως σε 5.000 χρόνια αθηναϊκής ιστορίας. Η ανασκαφή –έργο ιδιαίτερα απαιτητικό– χρηματοδοτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από ιδιωτικά ιδρύματα και ιδιώτες, όπως τα Ιδρύματα Ροκφέλερ και Φορντ και το Εθνικό Ταμείο για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Η «Κ» γράφει: «Υπό την εποπτείαν των Αμερικανών Αρχαιολόγων ήρχισαν χθες τη πρωΐαν αι ανασκαφαί διά την αποκάλυψιν των αρχαίων Αθηνών. Επί του παρόντος ανασκάπτεται ο χώρος της αμερικανικής ζώνης, όπου και κατεδαφίσθησαν αι απαλλοτριωθείσαι οικείαι.»

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας καθώς και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αρχαία Αγορά στην ημερομηνία 25 Μαΐου 1931 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.


Άποψη της περιοχής της Αρχαίας Αγοράς πριν την κατεδάφιση των απαλλοτριωμένων σπιτιών (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Αρχείο Ανασκαφών Αγοράς, Αθήνα).

Πηγή: Καθημερινή

About Ομάδα Σύνταξης 76900 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*