Με προεκλογικό άρωμα αναφορές για τα απορρίματα στο Δημοτικό συμβούλιο. “Αν κάποιοι παίξουν με το θέμα θα παίξουμε και εμείς”, μήνυμα Δρακονταειδή.

????????????????????????????????????
Ενημέρωση αναφορικά με το μεταβατικό στάδιο μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου της ΜΟΠΑΚ, έκανε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής.

Όπως ανέφερε στις 10 Απριλίου, πήραν τους περιβαλλοντικούς όρους, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, για το μεταβατικό στάδιο που είναι το κομμάτι της κομποστοποίησης.

Αναφορικά με το εργοστάσιο της ΜΟΠΑΚ είναι γνωστό ότι πάνω σε δημοπράτηση, επεξεργαστήκαμε μετά το Σεπτέμβρη το μεταβατικό στάδιο, γιατί με βάση του σχεδιασμού που υπήρχε δεν μας κάλυπτε, γιατί δημιουργούταν πρόβλημα με τα δεμάτια και σε μία προσπάθεια λύσης πάντα για το μεταβατικό στάδιο, κάναμε τις αντίστοιχες μελέτες και ζητήσαμε τις αντίστοιχες αδειοδοτήσεις και αυτή πήραμε για αυτό το μεταβατικό στάδιο.

 

Στην αναφορά του ο Βασίλης Αραβανής , ανέφερε ότι κατά κάποιο τρόπο το δημιουργήσαμε εμείς, όχι προσωπικά η δημοτική αρχή, πάντα έριχνα στα επιτελεία σας έξω από το δήμο ευθύνες ανέφερε συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την αλληλουχία του προβλήματος του σκουπιδιών.

Η αλληλουχία κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν ήταν σωστή, για αυτό και δημιουργήθηκε τώρα το πρόβλημα του λεγόμενου μεταβατικού σταδίου, δηλαδή δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα και τώρα πάμε να το λύσουμε.

 

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Γληγόρης, είπε ότι υπάρχουν 10.500 δεμάτια.

Αναφερόμενος στον αντιδήμαρχο Στάθη Βλάχο, είπε ότι έχει ζητήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά να πραγματοποιηθεί δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των απορριμμάτων καθώς τον Αύγουστο δεν θα έχουμε που να βάλουμε τα δέματα.

Δεν είναι λύση αυτό που είπε ο κύριος δήμαρχος ότι έγιναν κάποιες μελέτες, χωρίς να γνωρίζουμε με ποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν.

Το μόνο που θα κάνουμε είναι να δημιουργούμε συνεχώς εμπλοκές, τα απορρίμματα πρέπει να φύγουν από εδώ δεν υπάρχει άλλη λύση, να μεταφερθούν με αποφαση γενικου γραμματεα, είτε στα Γιάννενα, είτε στη Ζαβέρδα, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση αυτή τη στιγμή και με όποιο κόστος δικός μας.

Απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Στάθη Βλάχο, είπε ότι μιλάω για αυξήσεις τελών, αλλά να μαζέψουμε πρώτα αυτά που δεν έχουμε εισπράξει πριν την αύξηση τους.

Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων, ο δήμαρχος Λευκάδας είπε ότι δεν είχε διάθεση να ανοίξει θέμα απορριμμάτων, ωστόσο δεν θα κάνει ότι δεν με άκουσε σε όσα ειπώθηκαν.

Μάλιστα επανέλαβε ότι από αυτό το βήμα έχει παρακαλέσει πολλές φορές, τα απορρίμματα να μείνουν εκτός όσων θα ασχοληθούν από την προεκλογική περίοδο.

“Υπάρχουν δεκάδες ζητήματα να ασκηθεί κριτική, να κατατεθούν απόψεις, κάνω έκπληξη το θέμα των αποριμμάτων να μείνει εκτός από το προεκλογικό γίγνεσθαι.”

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι  με το μεταβατικό στάδιο ποτέ δεν είπαμε ότι θα λυθεί  το πρόβλημα, η κομποστοποίηση του προσωρινού σταδίου θα αρχίζει να βάζει στο παιχνίδι τους πολίτες εν όψει λειτουργίας της ΜΟΠΑΚ, που θα πρέπει να κάνουν διαλογή στην πηγή και είναι ένα μέτρο για να μειώσεις κατά μερικές χιλιάδες τόνους τα απορρίμματα αλλά ποτέ δεν είπαμε ότι είναι οριστική λύση.

Μάλιστα ο δήμαρχος ανέφερε ότι είμαστε σε μία συνεχή επαφή, με τα Γιάννενα, Αγρίνιο, τον Δήμο ακτίου-βόνιτσας, για το ζήτημα της ενδεχόμενης μεταφοράς των δωματίων και είστε ενημερωμένοι για αυτό το ζήτημα.

“Αν καταλήξουν κάπου αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ενημερωθείτε, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα, καθώς κάνουμε συζητήσεις, είναι προεκλογική περίοδος και ουδείς από όσους συζητούμε μπορούν να πάρουν την ευθύνη μιας τέτοιας ενέργειας πριν.

Ταυτόχρονα είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με το Υπουργείο ώστε να δούμε το ζήτημα της χρηματοδότησης κάτι που πάλι ξέρετε.

Η τακτική μας αυτή είναι, την γνωρίζετε, τίποτα δεν κάνουμε κάτι από το τραπέζι και με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε αυτή τη μεταβατική περίοδο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Επίσης γνωρίζετε ότι είμαστε στη διαδικασία, να επεκταθεί ο χώρος αποθήκευσης και να πάρουμε και εκεί τις αντίστοιχες αδειοδοτήσεις που απαιτούνται και να κάνουμε τα αντίστοιχα που πρέπει να κάνουμε.

Προφανέστατα η μεταφορά των δεματίων μας βοηθάει πάρα πολύ.

Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε το ζήτημα, κάνω έκκληση και σε εσάς αλλά και όσους πρόκειται να ασχοληθούν με τις επερχόμενες εκλογές, κατάβαση στους επικεφαλής και όχι μόνο, να μην θέλουν να παίξουν με το παιχνίδι των απορριμμάτων.

Αν κάποιοι επιχειρήσουν να παίξουν θα παίξουμε και εμείς και στο τέλος θα δούμε ποιον οι πολίτες θα καταλάβουν ότι λέει την αλήθεια.”

 

Στην αναφορά του ο αντιδήμαρχος Στάθης Βλάχος, ανέφερε ότι και στο πρώτο στάδιο αλλά και στο δεύτερο, καθώς και στο μεγάλο στάδιο, έλεγε πάντα ότι απαιτεί μία καθολική συναίνεση και ειλικρινή συνεννόηση όλων των πολιτικών παρατάξεων.

Δεν το λέω αυτό τώρα που το πρόβλημα έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής, αλλά και από παλιά. Όταν αναφερόμαστε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μία ιδιαίτερη περίοδο, πρέπει να δώσουμε στον κόσμο όλο το πακέτο της υπόθεσης.

“Το να λέμε ότι τα απορρίμματα που έχουν δεματοποιηθεί πρέπει να πάνε έξω, πρέπει να δούμε αυτό τι σημαίνει πρακτικά. Εμείς μία συγκαταβατική απόφαση έχουμε και με το Αγρίνιο και με τα Γιάννενα, αλλά πρέπει να δούμε πώς αυτό πρακτικά θα εφαρμοστεί.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το να μεταφέρουμε 20 έως 25 χιλιάδες τόνους απορρίμματα στα Γιάννενα, με διαχείριση των απορριμμάτων στο εργοστάσιο που ήδη λειτουργεί και στη συνέχεια το να τα πηγαίνουμε σε ΧΥΤΥ αυτό τι σημαίνει.

Προεκλογικά όλα δικαιολογούνται, αλλά το να επενδύουμε πολιτικά στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν είναι σωστό.

Εγώ δεν έχω πρόβλημα να με θίξει κάποιος γιατί έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι παιδεύτηκα πάρα πολύ αλλά επιδεινώνουν τη λύση του προβλήματος.

Όταν διατυπώνονται οι απόψεις ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι μία απλή υπόθεση για την οποία αυτή η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε επαρκώς είναι μία λάθος τοποθέτηση.

Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ δύσκολο και επαναλαμβάνω πρέπει να το δούμε συνολικά ως πακέτο και όποιος προτάσεις γίνουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης αναφέρονται σε όλες τις πτυχές του προβλήματος.

Δεν θέλω εγώ προεκλογικά να βάλω θέματα κοστολόγησης, γιατί αυτά τα πράγματα μπορεί να ανησυχήσουν την κοινωνία αλλά είναι μία πραγματικότητα.

Η όποια επιβάρυνση έχει επέλθει από εμάς με την αύξηση των δημοτικών τελών, ή μπορεί να επέλθει αύριο με κάποια άλλη λειτουργία, θα πρέπει να γίνει και με έναν άλλο τρόπο, όχι οριζόντια αύξηση τους και αυτό πρέπει να το δούμε σαν δημοτική αρχή δημοτικό συμβούλιο.

Όποιος παράγει περισσότερα απορρίμματα, με την έννοια ότι κερδίζει θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από τα νοικοκυριά τα οποία έχουν μία μικρή συμμετοχή σε αυτή την κατάσταση.

Πρέπει να είμαστε κάπως επιφυλακτικοί για το θέμα αυτό, καθώς ο δρόμος που ακολουθήσαμε σαν δημοτική αρχή, πάντα είχε τη δική σας συναίνεση και αυτό είναι τιμητικό, αλλά ποτέ εμείς δεν ξεφύγαμε αποτελέσει το σχεδιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 5182 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*